Lokakuu (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lokakuu
Октябрь
Ohjaaja Sergei Eisenstein
Käsikirjoittaja Sergei Eisenstein
Grigori Aleksandrov
Säveltäjä Dmitri Šostakovitš
Kuvaaja Eduard Tissé
Leikkaaja Sergei Eisenstein
Pääosat Vasili Nikandrov
Vladimir Popov
Boris Ivanov
Valmistustiedot
Valmistusmaa Neuvostoliitto
Tuotantoyhtiö Sovkino
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta 21. tammikuuta 1928 Neuvostoliitto
28. marraskuuta 1969 Suomi
Kesto 103 min
Alkuperäiskieli mykkä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Lokakuu

Lokakuu (Октябрь, Oktjabr) on vuonna 1928 valmistunut neuvostoliittolainen mykkäelokuva, jonka on ohjannut Sergei Eisenstein. Elokuvan tapahtumat perustuvat Eisensteinin näkemykseen Venäjällä vuonna 1917 tapahtuneesta lokakuun vallankumouksesta[1].

Neuvostohallitus tilasi Lokakuun vallankumouksen kymmenvuotisjuhliin.[1] Toinen tilauselokuva oli Vsevolod Pudovkinin ohjaaman Pietarin viimeiset päivät.

Elokuvan leikkausvaiheen aikana Josif Stalin ja Lev Trotski riitautuivat, ja Eisensteinin täytyi muuttaa elokuvaansa siten, että Trotskia ei lopulta näy elokuvassa ollenkaan. Eisenstein sai käyttöönsä rajattomat resurssit ja vapaan pääsyn kuvaamaan muun muassa Talvipalatsiin.[1] Elokuvassa on runsaasti joukkokohtauksia. Näyttelijöinä ei käytetty ammattinäyttelijöitä, sillä siinä ei ole näytelmällisiä kohtauksia. Leniniä esittää kadulta poimittu Vasili Nikandrov -niminen työläinen.[1]. Leikkausvaiheessa tapahtuneiden isojen muutosten takia elokuvan ensi-ilta siirtyi vuoden 1928 puolelle.

Elokuvaa on neuvostopropagandassa hyödynnetty dokumenttina vallankumouksesta, vaikka se valmistui vasta kymmenen vuotta vallankumouksen jälkeen.[1] Avantgarde-elokuva ei ollut yleisömenestys; tarjolla oli kevyempää viihdettä, tuolloin vielä jopa Hollywood-viihdettä.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva alkaa helmikuun tapahtumilla, kun keisari Nikolai II joutuu luopumaan vallasta ja väliaikaishallitus ottaa vallan käsiinsä. Tämän jälkeen siirrytään huhtikuuhun, jolloin leipäjonot suurenevat ja ihmisten mielissä kytee kapina ankeutta vastaan.

Heinäkuussa alkavat suuremmat levottomuudet, kun ihmiset nousevat barrikadeille osoittamaan mieltään sortajiaan vastaan. Kapina kuitenkin epäonnistuu, ja siihen osallistuneet joutuvat marssimaan kaupungin läpi vastavallankumouksellisten pilkatessa heitä. Nöyryytys ei kuitenkaan saa kapinamieltä lannistetuksi, vaan tapahtumat alkavat edetä kohti lopullista yhteenottoa, vallankumousta.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Vasili Nikandrov  Lenin  
 Vladimir Popov  Aleksandr Kerenski  
 Boris Ivanov  Mihail Tereštšenko  
 Laiašenko  Konolov  
 Smelski  Verderenski  
 Eduard Tisse  saksalainen sotilas  
 Nikolai Podvoiski  itsenään (kameorooli)  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Pesonen, Mikko: Kuva lokakuun vallankumouksesta on yksi historian suuria huijauksia Yle uutiset. 7.11.2017. Viitattu 7.11.2017.