Pietarin viimeiset päivät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pietarin viimeiset päivät
Конец Санкт-Петербурга
Ohjaaja Vsevolod Pudovkin
Käsikirjoittaja Natan Zarhi
Säveltäjä Vladimir Jurovski
Kuvaaja Anatoli Golovnja
Leikkaaja Sergei Kozlovski
Pääosat Aleksandr Tšistjakov
Vera Baranovskaja
Ivan Tšuveljov
Valmistustiedot
Valmistusmaa Neuvostoliitto
Tuotantoyhtiö Gorkin elokuvastudio
Ensi-ilta 14. joulukuuta 1927
Kesto 90 min
Alkuperäiskieli mykkä
Edeltäjä Äiti
Seuraaja Myrsky yli Aasian
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Pietarin viimeiset päivät (Конец Санкт-Петербурга, Konets Sankt-Peterburga) on vuonna 1927 valmistunut neuvostoliittolainen mykkäelokuva, jonka ohjasi Vsevolod Pudovkin. Elokuva kuuluu Pudovkinin vallankumoustrilogiaan elokuvien Äiti (1926) ja Myrsky yli Aasian (1928) ohella. Pietarin viimeiset päivät valmistui lokakuun vallankumouksen kymmenenvuotisjuhliin, samoin kuin Sergei Eisensteinin elokuva Lokakuu (1928).

Alussa Pudovkin suunnitteli elokuvan kattavan Pietarin historian kahdensadan vuoden ajalta, mutta käsikirjoittaja Natan Zarhi vaati tapahtumien karsimista lyhyempään ajanjaksoon. Lopulta Pudovkin supisti elokuvan tapahtumat muutaman vuoden mittaisiksi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Köyhälle maalaistalon perheelle käy ylivoimaiseksi ruokkia kaikkia lapsia, joten vanhin poika lähtee etsimään työtä Pietarista. Lebedevin tehtaalla on lakko käynnissä, ja nuorimies liittyy lakkoon työn toivossa. Kun viranomaiset tulevat kyselemään lakkolaisista, nuorukainen paljastaa kaiken ja lakkojohtajat pidätetään.

Nuorukainen huomaa toimineensa väärin ja menee poliisiasemalla puhuakseen lakkojohtajat vapaaksi. Poliisiasemalla syntyy kuitenkin tappelu, ja poika pidätetään ja laitetaan selliin. Seuraavana yönä saapuu tieto, että Venäjä on liittynyt ensimmäiseen maailmansotaan. Nuorukainen lähetetään rintamalle, ja siellä hän päätyy kuraisiin juoksuhautoihin. Nuorukaisessa alkaa kyteä viha sekä olemassa olevaa systeemiä että ylempiarvoisia upseereita kohtaan. Hän tempautuu mukaan tapahtumiin, joiden seurauksensa käynnistyy vallankumous ja syntyy Neuvostoliitto.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Aleksandr Tšistjakov  … työläinen  
 Vera Baranovskaja  … työläisen vaimo  
 Ivan Tšuveljov  … nuori talonpoika  
 V. Obolensi  … Lebedev, tehtailija  
 Vsevolod Pudovkin  … saksalainen upseeri  
 Vladimir Fogel  … saksalainen upseeri  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]