Lohikosken kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Sulkavalla sijaitsevaa kirkkoa. Jyväskylässä sijaitsevasta samannimisestä kirkosta on oma artikkeli.

Lohikosken kirkko on Lohilahden kylässä sijaitseva Sulkavan seurakunnan toinen kirkko. Kirkon rakennusvuosi on 1934. Kirkko sijaitsee Saimaan vesistön Lohilahden pohjukassa mäellä ympärillään kylän hautausmaa.

Lohikosken kirkko
Lohikosken kirkko
Lohikosken kirkko
Sijainti Lohilahti, Sulkava
Koordinaatit 61°36′38.1″N, 028°42′01.2″E
Seurakunta Sulkavan seurakunta
Rakentamisvuosi 1934
Suunnittelija Ilmari Wirkkala
Materiaali kivi
Istumapaikkoja 250[1]
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Kirkon synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohilahtelaiset olivat käyneet kirkossa Sulkavalla pitäjän perustamisesta 1630-luvulta lähtien. He olivat pitäneet kiinni seurakuntayhteydestään myös pitäjän ollessa Turun rauhan jälkeen Ruotsin ja Venäjän valtakunnanrajan jakama siten, että Lohilahti kuului Venäjään. Päätös kirkon rakentamisesta tehtiin kirkkovaltuustossa vuonna 1930, mutta rakennustyöt käynnistyivät vasta neljän vuoden kuluttua. Kirkon ja kirkkotarhan suunnitteli arkkitehti Ilmari Virkkala. Kirkon sisällä on samaisen arkkitehdin tekemiä veistoksia ja alttaritaulu. Kirkko rakennettiin Hackman & Co:n lahjoittamalle tontille, ja kirkko vihittiin käyttöön 16. lokakuuta 1934.[2]

Lohikosken kirkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkko on päätytorninen tiilikirkko. Kirkossa on päälaivan lisäksi lehteri. Kirkon suunnittelijana toimi arkkitehti Ilmari Wirkkala, jonka käsialaa ovat myös alttaritaulu Tulkaa minun Isäni siunatut sekä lehterin kaiteen kristillisiä symboleita kuvaavat maalaukset. Saarnatuolissa on kuvanveistäjä Tapio Wirkkalan veistos Jeesus siunaa lapsia. Kirkossa on kuorissa vuonna 1981 hankitut Hans Heinrichin urkurakentamon valmistamat kahdeksanäänikertaiset urut. Lohikosken kirkossa pidetään messu noin kerran kuukaudessa. Kirkko palvelee myös lähistön Savonlinnan ja Puumalan puoleisten kylien (Kiviapaja, Lieviskä) asukkaita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lohikosken kirkko Sulkavan seurakunta. Viitattu 16.7.2018.
  2. Historia – Lohilahti lohilahti.net. Viitattu 15.9.2021.