Liz Phair

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liz Phair

Elizabeth Clark "Liz" Phair (s. 17. huhtikuuta 1967, New Haven, Connecticut) on yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä ja kitaristi.

Connecticutissa syntynyt Phair kasvoi Winnetkassa, Illinois'ssa. Hän on vanhemman veljensä Philipin tavoin adoptoitu lapsi. Hän valmistui New Trier High Schoolista vuonna 1985 ja opiskeli myöhemmin Oberlin Collegessa Ohiossa pääaineenaan taidehistoria.

Phair aloitti muusikonuransa, kun ammattikitaristi Chris Brokaw vieraili San Franciscossa, kiinnostui hänen lauluistaan ja rohkaisi häntä levyttämään niitä. Indie-yhtiö Matador Records kiinnitti Phairin esiintyjiinsä, ja hänen ensimmäinen albuminsa Exile in Guyville julkaistiin vuonna 1993. Levyn oli tuottanut hänen kanssaan Brad Wood. Albumi menestyi hyvin, ja Rolling Stone -lehti sijoitti sen vuonna 2003 kaikkien aikojen 328. parhaaksi albumiksi 500 parhaan listalla.

Phair julkaisi toisen albuminsa Whip-Smart vuonna 1994. Varsinkin single "Supernova" nousi huomattavaksi rockhitiksi. Kolmas albumi whitechocolatespaceegg ilmestyi 1998 ja neljäs albumi Liz Phair vuonna 2003. Hänen uusi levy-yhtiönsä on Capitol Records. Viides ja tuorein albumi on 4. lokakuuta 2005 julkaistu Somebody's Miracle. Phair on tehnyt yhteistyötä mm. Jimmy Eat Worldin, Kyle Riabkon ja Minnie Driverin kanssa. Hän on kirjoittanut myös musiikkia elokuviin ja esittänyt itsekin muutamia elokuvarooleja.

Phair meni vuonna 1995 naimisiin Jim Staskauskasin kanssa. He saivat yhden lapsen, James Nicholas -pojan (s. 21. joulukuuta 1996), mutta erosivat sittemmin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.