Lintumalaria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lintumalaria on pääasiassa Plasmodium relictum -itiöeläimen aiheuttama linnuissa esiintyvä sairaus.

Lintumalariaa esiintyy trooppisilla alueilla. Sitä levittää Culex quinquefasciatus -niminen hyttyslaji. Plasmodium relictumin lisäksi tautia aiheuttavat vähäisemmässä määrin myös Plasmodium anasum- ja Plasmodium gallinaceum -alkueliöt, erityisesti siipikarjassa. Alkueliö lisääntyy veren punasoluissa ja lisääntyessään aiheuttaa linnussa anemiaa. Anemian seurauksena lintu voi heikentyä ja kuolla. Lintumalariaa on erityisesti varpuslinnuissa ja papukaijoissa. Tauti on levinnyt muualta tuodun siipikarjan ja lemmikkilintujen mukana muun muassa Tyynenmeren saarille. Lintumalaria on osaltaan aiheuttanut sukupuuttoja lintujen keskuudessa, ja muun muassa Havaijilla pelätään taudin uudelleen leviämistä. Lintumalaria on määritelty yhdeksi maailman sadasta haitallisimmasta vieraslajista[1].

Ainoat keinot taistella tautia vastaan ovat sääskikantojen säätely eli käytännössä seisovan veden kosteikkojen kuivaaminen ja lintujen paikasta toiseen siirtelemisen lopettaminen. Vaikka lintumalariaa on aina esiintynyt luonnossa, on ihminen vastuussa taudin aiheuttamista sukupuutoista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 100 of the World's Worst Invasive Alien Species Issg.org. Global Invasive Species Database. Viitattu 29.3.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.