Liberian maantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liberian topograafinen kartta.

Liberia kuuluu Saharan etelänpuoleiseen Afrikkaan. Maa sijaitsee Länsi-Afrikassa, Atlantin rannikolla. Liberian maarajojen kokonaispituus on 1 587 km; 306 km Sierra Leonen kanssa koillisessa, 563 km Guinean kanssa pohjoisessa ja 716 km Norsunluurannikon kanssa idässä. Yhteensä Liberian pinta-ala on 111 370 km², joista 96 320 km² on maa-aluetta ja 15 050 km² sisävesistöä.lähde tarkemmin?

Maasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liberia jakautuu kolmeen maantieteelliseen alueeseen; rannikolla on laguunien ja mangrovemetsien muodastama kaistale, kuten naapurimaillakin. Rannikko muuttuu sisämaahan mentäessä kumpuilevaksi mäkimaastoksi, jossa kasvaa sademetsää. Lopulta mäkimaasto muuttuu ylängöksi ja vuoristoksi pohjoisemmaksi mentäessä. Ylätasangosta suurin osa on aroa tai metsää. Liberian korkein vuori on Mount Wuteve 1 380 m.

Yhteensä Liberian pinta-alasta on metsää noin 39 %. Vain yksi prosentti maasta on viljelykelpoista.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liberiassa vallitsee trooppinen ilmasto, joka on kuuma ja kostea. Talvet ovat kuivia, ja päivät ovat kuumia ja yöt kylmiä. Kesät ovat sateisia ja pilvisiä, ja joka päivä sataa rankkoja vesisadekuuroja.

Ongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saharasta puhaltava harmattan-tuuli tuo pölymyrskyjä maahan. Maata vaivaavat myös rannikon saatuminen, sisällissodan tuhot ja sademetsien hakkaamisesta johtuva eroosio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Martin, Penny & Olds, Margaret (toim.): Geographica - suuri maailmankartasto: maanosat, maat, kansat, s. 323. Könemann, 2003. ISBN 3-8290-2481-9.
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.