Leewardsaaret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Tyynenmeren saaristoa. Myös Karibialla sijaitsee Leewardsaaret-niminen saaristo ja samalla nimellä tunnetaan joskus Luoteiset Havaijinsaaret.
Suojanpuoleiset saaret
Bora Bora
Bora Bora
Maantiede
Muut nimet îles Sous-le-Vent, Leeward Islands
Merialue Tyyni valtameri
Saaria yht. 9
Suurin saari Raiatea
Pinta-ala 395 km² km²
Valtio
Valtio Ranska
Territorio Ranskan Polynesia
Väestö
Väkiluku 33 184
Asutuskeskukset Uturoa

Suojanpuoleiset saaret[1] on Seurasaarten läntinen saariryhmä Ranskan Polynesiassa Tyynellämerellä.[2][3][4] Siihen kuuluu viisi asuttua tuliperäistä saarta ja neljä asumatonta koralliatollia.[5]

Ensimmäisenä eurooppalaisena saarilla vieraili James Cook vuonna 1769.[2][3] Ensimmäisellä matkallaan (hän kävi saarilla kahdesti) hän nimesi saaret Leewardsaariksi. Saarista tuli Ranskan protektoraatti 1843 ja siirtokunta 1880.

Saaret ovat vuoristoisia ja tuliperäisiä. Tulivuoret ovat jo kauan sitten sammuneet ja eroosio on hävittänyt kraatterit miltei kokonaan. Kasvistoon kuuluvat kookospalmut, kairapalmut ja leipäpuut. Saarilla olevista eläimistä suurin osa on sikoja, rottia ja pieniä liskoja. Tärkeimmät vientituotteet ovat kopra, sokeri, rommi, kotilot ja vanilja. Tärkeimpiä energia- ja luonnonvaroja ovat myös kalastus, koboltti sekä vesivoima.[3][4] Matkailu on erittäin tärkeä elinkeino.

Saariryhmän saaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartta Suojanpuoleisista saarista

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suojanpuoleiset saaret Eksonyymit. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 13.10.2022.
  2. a b Society Islands World Map - Society Islands. World Atlas. Viitattu 16.12.2018. (englanniksi)
  3. a b c Islands Of French Polynesia Environment. World Atlas. Viitattu 16.12.2018. (englanniksi)
  4. a b AUSTRALIA - OCEANIA :: FRENCH POLYNESIA The World Factbook. Central Intelligence Agency (CIA). Arkistoitu 17.12.2018. Viitattu 16.12.2018. (englanniksi)
  5. Îles Sous le Vent Encyclopaedia Britannica. Viitattu 10.12.2018.
Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.