Lavotškin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
NPO S. A. Lavotškin
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1937 nimellä OKB-301
Kotipaikka  Venäjä
Tuotteet avaruusluotaimet
Kotisivu laspace.ru

NPO S. A. Lavotškin (venäjäksi Научно-производственного объединения им. С.А.Лавочкина) on venäläinen avaruusteknologiayhtiö, joka jatkaa yritysmuotoisena vuonna 1937 perustetun neuvostoliittolaisen lentokoneita suunnitelleen suunnittelutoimisto OKB Lavotškinin toimintaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suunnittelutoimiston perusti 1930-luvun lopussa lentokonesuunnittelija Semjon Lavotškin. Sen lentokoneet kulkivat 1940-luvun alussa nimellä LaGG, jossa G:t merkitsivät toimiston kahta muuta pääsuunnittelijaa, Gudkovia ja Gorbunovia. Noin vuodesta 1943 alkaen lentokoneiden tyyppinimi oli La.

Toisen maailmansodan aikana tehdas valmisti hyvinä pidettyjä Lavotškin La-5 ja Lavotškin La-7-hävittäjälentokoneita. Lavotškin La-9 ja Lavotškin La-11 olivat Neuvostoliiton ilmavoimien viimeiset mäntämoottorihävittäjät.

26. joulukuuta 1948 tapahtui Lavotškin La-176-koelentokoneen ensilento. Se oli Neuvostoliiton ensimmäinen yliäänikone. Lavotškinin suunnittelutoimiston viimeinen lentokone oli Lavotškin La-250.

Semjon Lavotškin kuoli vuonna 1960. Jo sitä ennen suunnittelutoimisto oli siirtynyt ohjusten ja avaruusalusten suunnitteluun, ja perustajan kuoleman jälkeen suuntaus vahvistui.

1990-luvulla suunnittelutoimisto muuttui valtionyhtiöksi. Sen Moskovan lähellä sijaitsevaan tehtaaseen liittyy läheisesti Venäjän avaruusjärjestön Babakinin tutkimuskeskus.

Nykyisin yhtiö tekee osia Sojuz-kantorakettiin (ylin Fregat-rakettivaihe) ja Proton-kantorakettiin ja on suunnitellut Neuvostoliiton planeettaluotaimet. Se on tehnyt myös Cosmos 1-satelliitin aurinkovarjon.

Lentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruustekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]