Laukaan linja-autoturma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laukaan linja-autoturmassa hollantilaisia turisteja kuljettanut linja-auto törmäsi henkilöautoja ohittaessaan vastaantulevaan kuorma-autoon 5. heinäkuuta 1974. Laukaan törmäys aiheutti 12 ihmisen kuoleman ja 18 loukkaantumisen.

Rotterdamilaisen Broere Reizen -yhtiön linja-auto oli lähtenyt kuusi päivää aiemmin kiertomatkalle. Kuljettajan ja matkanjohtajan lisäksi matkalle osallistui 26 hollantilaista ja kaksi belgialaista turistia. Lähinnä eläkeläisistä koostunut joukko matkasi Kielin, Kööpenhaminan ja Tukholman kautta Turkuun. Onnettomuuspäivänä ryhmä lähti Helsingistä Jyväskylän kautta Vaasaan, jossa oli tarkoitus yöpyä ennen lauttamatkaa Pohjanlahden yli Ruotsiin Uumajaan.

Turistibussi ajoi nelostietä Laukaan kunnan Vehniän kylässä lähtiessään loivassa kaarteessa ohittamaan kahta edellään ajanutta henkilöautoa. Tiellä oli 100 km/h:n nopeusrajoitus, mutta linja- ja kuorma-autoille oli säädetty alempi 80 km/h:n nopeusrajoitus.

Bussin ohituskaistaa pitkin oli tulossa vastaan lievestuoreelaisen Jyväs-Kiidon 16-metrinen yhdistelmäajoneuvo. Auto oli palaamassa tyhjänä Pihtiputaalta Jyväskylään. Kuljettaja näki kaistallaan vastaantulevan keltavalkoisen bussin ja teki hätäjarrutuksen. Myös bussin kuljettaja huomasi vastaantulijan ja yritti palata omalle kaistalleen. Jonossa ajanut Fiat joutui jarruttamaan rajusti ja liukui ulos tieltä, mikä koitui autossa olleiden pelastukseksi heidän näin välttäessään törmäyksen.

Perävaunun yhden akselin oikean puolen jarrut eivät toimineet, mikä käänsi perävaunun rajussa jarrutuksessa poikittain. Bussin törmätessä perävaunuun bussin kylki repeytyi auki ja monet matkustajista silpoutuivat. Törmäyksen jälkeen bussi sinkoutui tien oikealle puolelle, kierähti kaksi kertaa ympäri ja putosi kuusi metriä syvän rotkon pohjalle pyörilleen pahoin romuttuneena. Vain bussin takaikkunat säilyivät ehjinä.

Vastaan tulleen yhdistelmäajoneuvon vetoauto selviytyi niin vähin vaurioin, että se voitiin jälkeenpäin viedä ajamalla pois paikalta. Perävaunu sen sijaan menetti toisen sivunsa, ja takapyörien teli irtosi. Kuljettaja ja apumies eivät loukkaantuneet, mutta he järkyttyivät.

Lähitalon isäntä kuuli onnettomuuden aiheuttamat äänet ja soitti Jyväskylän lentoasemalle, josta annettiin suurhälytys. Ensimmäinen ambulanssi saapui vain muutama minuutti onnettomuuden jälkeen lentoasemalta, jonka palokunta osallistui myös pelastustoimiin. Onnettomuuspaikalle, 20 kilometriä Jyväskylästä pohjoiseen riensivät kaikki Jyväskylän ja lähikuntien ambulanssit. Luonetjärveltäselvennä paikalle lähti kaksi lääkäriä ja Keski-Suomen keskussairaalasta yksi. Sanomalehti Keskisuomalainen (6.7.) puolestaan mainitsee, että onnettomuuspaikalle osui kolme lääkäriä tielläliikkujien joukosta. Ambulansseja hälytettiin Tikkakoskelta, Vaajakoskelta, Laukaasta, Jyväskylästä (4 kpl), Äänekoskelta, Suolahdesta ja Toivakasta sekä Luonetjärven varuskunnasta (2 kpl).

Onnettomuudessa kuoli bussin kuljettaja ja yhdeksän matkustajaa. Kolme matkustajista putosi liikkuvasta autosta ja jäi pyörivän auton alle. Lisäksi neljä loukkaantui vaikeasti ja 16 lievemmin. Viimeiset potilaat tuotiin sairaalaan noin tunti ja 15 minuuttia onnettomuudesta eli noin kello 15.15. Kaikki bussissa olleet vietiin varmuuden vuoksi sairaalaan ennen hotelliin siirtämistä, ja loukkaantuneistakin viisi pääsi ensiavun jälkeen illalla hotelliin. Kaksi vaikeasti loukkaantunutta kuoli myöhemmin, joten surmansa saaneiden lukumääräksi tuli 12.

Onnettomuuden alkusyynä oli 100 kilometrin tuntinopeutta ajaneen turistibussin sopimattomalla kohdalla tekemä ohitus, mutta törmäyksen tuhoisuuteen vaikutti myös perävaunun poikittainmeno.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Helsingin Sanomat 6.7.1974 s. 3 ja 6; 7.7.1974 s. 3 ja 7
  • Uusi Suomi 6.7.1974 s. 1 ja 4; 7.7.1974 s. 1 ja 4; 16.7.1974 s. 1 ja 9.
  • Keskisuomalainen 6.7.1974, s. 5 ja 8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]