Laivakankaan ravirata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laivakankaan ravirata
Sijainti Tornio Suomi
Koordinaatit 65°49′10″N, 24°21′52″E
Avattu 1974
Remontoitu 2008–2009
Omistaja Länsipohjan Hevosurheilukeskus Oy

Laivakankaan ravirata on Torniossa sijaitseva ravirata. Se on Seututie 921:n varrella noin kahdeksan kilometriä kaupungin keskustasta Kemiin päin.

Raviradan omistaa nykyään Länsipohjan Hevosurheilukeskus Oy. Sen suurin osakkeenomistaja on Tornion kaupunki. Lisäksi mukana on yksityisten osakkaiden ohella muun muassa Kemin kaupunki sekä Keminmaan, Simon ja Tervolan kunnat.

Laivakankaan raviradan katsomorakennuksessa on yhteensä 120 asiakaspaikkaa käsittävä ravintolakatsomo. Lisäksi katsomorakennuksesta löytyy kahvila sekä erillinen kokoustila. Tallialueella on tilat kolmelle valmennustallille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivakankaan ravirata sai alkunsa 1970-luvun alussa, kun sekä Kemissä että Torniossa paikalliset hevosyhdistykset suunnittelivat oman raviradan rakentamista. Aikaisemmin kilpailuja oli järjestetty talvisin talvisin ns. jääraveina. Ravirataa puuhaavat tahot päättivät yhdistää voimansa ja rakentaa yhteisen radan Tornion Laivakankaalle. Toinen vaihtoehto radalle oli Kemin maalaiskunnan Itäkoski.

Rata valmistui vuonna 1974. Ensimmäiset kilpailut järjestettiin elokuussa. Katsomorakennus radan yhteyteen rakennettiin vuonna 1981.

Nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivakankaan ravirata on 2000-luvulla kärsinyt taloudellisista vaikeuksista. Se on vaikuttanut muun muassa rata-alueen kunnossapitoon niin, ettei Laivakangas ole vuoden 2008 jälkeen kelvannut valtakunnallisten V75-ravien järjestäjäksi. [1]

Ongelmien myötä Suomen Hippos on vähentänyt myös radan kilpailupäivien määrää niin, että nykyään Laivakankaalla on vain kahdeksat ravit vuosittain. Vuosina 2008–2009 radalla tehtiin kuitenkin suuria kunnostustöitä, muun muassa kaviouraa uusittiin. Lisäksi rakennettiin uusi tallikahvio sekä ohjastajien sosiaalitilat. [1]

Suurkilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivakankaan raviradan suurin tapahtuma nykyään on vuosittain heinäkuussa juostava Midnight Cup, joka on 4-vuotiaille lämminverisille tarkoitettu suurkilpailu.

Vuosina 1988–2005 Laivakankaalla järjestettiin myös Tornio Racing -niminen lämminveristen suurkilpailu 3-vuotiaille.

Kuninkuusravit Laivakankaalla pidettiin vuonna 1986. Ne keräsivät paikalle kahden päivän aikana yli 40 000 katsojaa. Ravikuninkaaksi kruunattiin Ilkka Korven ohjastama Vireeni ja kuningattareiksi Pauli Savolaisen Vekkuliina.

Midnight Cupin voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tornio Racingin voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Laivakangas uuteen nousuun 12.5.2011. YLE Perämeri. Viitattu 6.11.2012.