Suurkilpailu (raviurheilu)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suurkilpailuksi kutsutaan ravikilpailua, jossa palkintosumma on huomattavasti normaalitasoa korkeampi. Suurkilpailut voivat olla avoimia kaikille saman rodun hevosille tai ne voivat olla rajattuja iän, sukupuolen tai syntymämaan mukaan. Jotkut suurkilpailuista ovat ennakkomaksullisia kilpailuja. Niissä osa palkintosummasta kerätään kilpailuun ilmoitetuilta hevosilta osallistumismaksuina.

Suurkilpailuja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Hippoksen sääntöjen mukaan suurkilpailun ensimmäisen palkinnon pitää olla vähintään 15 000 euroa. Kilpailun järjestämiseen pitää lisäksi olla Suomen Hippoksen hallituksen lupa. Jokainen maakuntarata järjestää yleensä vähintään 2-3 suurkilpailua vuodessa.

Suomen suuripalkintoisin kilpailu on Vermossa juostava Finlandia-ajo, jonka ensimmäinen palkinto vuonna 2012 oli 110 000 euroa. Muita suurimpia kilpailuja ovat Kouvolan Kymi Grand Prix, Seinäjoen Prix d'Etain Royal, Mikkelin St. Michel sekä klassiset ikäluokkakilpailut Derby ja Kriterium.

Vanhin ja perinteisin suurkilpailu Suomessa on vuodesta 1924 lähtien ratkottu Ravikuninkuus. Lämminveristen puolella vanhin on vuonna 1962 ensimmäisen kerran järjestetty Suomen Mestaruus.

Kansainvälisiä suurkilpailuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan raviliitto UET on jakanut kansainväliset suurkilpailut kolmeen eri ryhmään; Grand Slam, Group I ja Group II. Grand Slamiin kuuluvat Euroopan neljä suurinta kilpailua; Pariisin Prix d'Amerique, Tukholman Elitloppet, Napolin Lotteria ja Oslon Oslo Grand Prix. Group I:n ensimmäisen palkinnon pitää olla vähintään 150 000 euroa ja Group II:n 50 000. Group I-kilpailuja juostaan Euroopassa vuonna 2012 36 kappaletta ja Group II-kilpailuja 65. Kunkin maan omille hevosille rajattuja ikäluokkakilpailuja ei lasketa mukaan.

Suomesta Group II:n kuuluvat Finlandia-ajo, Kymi GP, Prix Etain Royal sekä St. Michel.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]