Laajakoski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laajakoski on kylä Kotkan pohjoisosassa Kymijoen Pernoonhaaran itäpuolella. Kylä on peltojen hallitsemaa maaseutualuetta. Rakennuskanta muodostuu omakotitaloista ja muutamista kerros- ja rivitaloista. Laajakosken tilastoalueella on 231 asukasta[1] (tilastoalueen ulkopuolelle jäävät Laajakosken kylän eteläosat). Kylä kuului Kymin kuntaan vuoteen 1976 saakka.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laajakoski on tunnettu maakirjakylänä 1500-luvulta 1600-luvun lopulle, jolloin se yhdessä Osolan kylän kanssa muodosti Korkeakosken kylän.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laajakoskella sijaitseva Laajakoskenjärvi kuuluu Natura 2000 -alueisiin. Koskiensuojelulailla suojellut Pernoonkosket Laajakosken ja Pernoon välillä ovat suosittua koskenlaskualuetta. Kymijoen itäpuolella kulkee osin katkonainen pitkittäisharju, jota on käytetty soranottoon.

Palvelut ja vapaa-aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laajakosken kappeli

Laajakoskella sijaitsee Kymin seurakunnan Laajakosken kappeli ja hautausmaa, joka on otettu käyttöön vuonna 1920. Uusi kappelirakennus valmistui vuonna 2003. Laajakoskella on parhaimmillaan ollut kaksi kyläkauppaa. Palveluja alueella ei nykyisin juurikaan ole. Alueella toimi pitkään Laajakosken sairaala (entiseltä nimeltään Nikelin sairaala), jossa hoidettiin psyykkisesti sairaita potilaita. Laajakosken sairaalan toimintaa on ajettu 2000-luvulla alas, ja kokonaan se lakkautettiin vuoden 2006 alussa Kymenlaakson uuden psykiatrisen sairaalan valmistuttua. Nykyisin kiinteistössä on useiden eri toimijoiden ylläpitämää päihdehuollon ja mielenterveystyön toimintaa[2]. Laajakoskella sijaitsee myös Laajakosken ampumahiihtokeskus sekä Kymin Koskenpojat r.y.:n omistama Seuratalo Honkala. Hiihdon SM-kilpailut 2006 järjestettiin Laajakoskella Kymin Koskenpojat r.y.:n isännöimänä.

Laajakoskella on ollut parhaimmillaan kaksi kansakoulua, Pernoon koulu ja Kankaan koulu (myöhemmin Kymin koulu), jotka molemmat on lakkautettu. Pernoon kansakoulu perustettiin vuonna 1919. Koulu sijaitsi Kymijoen Laajakosken puoleisella rannalla, vaikka nimi olikin johdettu länsipuolella sijaitsevasta Pernoon kylästä. Kankaan kansakoulu perustettiin vuonna 1953.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etäisyys Laajakoskelta maanteitse Kotkan keskustaan on noin 16 km ja Karhulaan noin 9 km. Laajakoskelta on arkipäivisin säännöllinen paikallisbussiyhteys Karhulaan. Lakkautetun Pernoon koulun kohdalta kulkee kevyen liikenteen riippusilta Kymijoen Pernoonhaaran yli. Riippusillan vierestä kulkee talvisin jäätie joen yli, jos jäätilanne sallii. Noin 6 kilometrin päässä Laajakoskelta Karhulan suuntaan sijaitsee Kymin rautatieasema, josta on päivittäinen taajamajunayhteys Kouvolaan ja Kotkan satamaan. Korkeakoskella on aikoinaan ollut Laajakosken seisake, joka lakkautettiin 50-luvulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Väestö ikäluokittain ja osa-alueittain 31.12.2012 (DOC) Kotkan kaupunki. Arkistoitu 3.2.2015. Viitattu 21.8.2013.
  2. Kymenlaakson sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallituksen pöytäkirja 4/2006, http://www.kymshp.fi/poytakirjat/hallituksen_poytakirja_406.pdf (Arkistoitu – Internet Archive), sivu 5

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]