Kaarniemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaarniemi
Näkymä Kaarniementieltä
Näkymä Kaarniementieltä
Kaupunki Kotka
Kaupunginosa nro 50
Väkiluku 120[1] (31.12.2012)
Postinumero(t) 48810

Kaarniemi on Kotkan rannikon itäisin kylä. Se sijaitsee Kaarniemenlahden rannalla. Aikaisemmin Kaarniemi on kuulunut Vehkalahden ja Kymin kuntiin ja Karhulan kauppalaan. Kylän asutus keskittyy Kaarniementien varteen.

Kaarniemessä on sijainnut Kaarniemen kartano, jonka osti vuonna 1746 (juuri pikkuvihan jälkeen) Elias Sundberg. Suuri osa Kaarniemen nykyisistä asukkaista on Eliaksen ja hänen vaimonsa Maria Reinholdintyttären jälkeläisiä.[2]

Kaarniemen Syväsalmessa toimi 1900-luvun alussa saha, jonka perustivat Johan Lehtinen ja Wilhelm Wendelin. Sahan toimintaan liittyi riitaisia oikeusjuttuja Karhulan patruunan William Ruthin kanssa, ja toiminta päättyi vuonna 1908 jätettyyn konkurssihakemukseen. Sahan vanhat rakennukset toimivat nykyään Sähköliiton lomakeskuksena.[3]

Kaarniemeen rakennettiin vuonna 1914 kansakoulu, jota laajennettiin 1930-luvulla. Suunnittelija Konsta Onnela oli kylän omia poikia. Koulu lakkautettiin vuonna 1958. Rakennuksessa oli tämän jälkeen Karhulan kauppalan ja sittemmin Kotkan kaupungin vuokra-asuntoja. Vuonna 2000 Kaarniemen koulu myytiin yksityiskäyttöön asunnoksi.

Kaarniemessä sijaitsee muun muassa Kotka Power Techin konepaja,[4] Kotkan kaupungin Luovin leirikeskus,[5] Kotka-Kymin seurakunnan Ristiniemen ja Höyterin leirikeskukset,[6] Kaarniemen toimintakeskus ja Sähköliiton lomakeskus[7].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Salusvuori, Armas: Kaarniemen Sundberg-suku 1702-1990 : johdantona Kaarniemen historiaa: vanhan suurvehkalahtelaisen kylän vaiheita paroneista Sundbergeihin. Turku: Sukuseura Kaarniemen Sundbergit, 1990. ISBN 952-90-1732-4.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.