LAFTA

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

LAFTA (lyhenne sanoista Latin American Free Trade Accosiation, esp, Asociación Latinoamericana de Libre Comercio, suom. Latinalaisen Amerikan vapaakauppajärjestö) oli Montevideon sopimuksella vuonna 1960 solmittu vapaakauppa-alue, johon kuuluivat Argentiina, Brasilia, Chile, Meksiko, Paraguay, Peru ja Uruguay. Allekirjoittajien tavoitteena oli yhteismarkkina-alueen luominen Latinalaiseen Amerikkaan.

Vuonna 1970 LAFTA laajeni käsittämään myös Bolivian, Kolumbian, Ecuadorin ja Venezuelan. Vuonna 1980 LAFTAsta tuli Latin American Integration Association (LAIA), (esp. Asociación Latinoamericana de Integración, ALADI). Kuuba liittyi järjestön jäseneksi 1999.

Vapaakauppa-alueen toteuttamiseksi Latinalaisen Amerikan Vapaakauppajärjestö, nykyisin siis Latinalaisen Amerikan Yhteistyöjärjestö, perusti useita eri instituutioita, joiden kautta se harjoitti toimintaansa. Tällaisia instituutioita olivat ulkoministerikokous, jäsenmaiden yhteinen yleiskokous sekä toimeenpanevan neuvoston kokous. Järjestö suunnitteli toimintansa tehostamiseksi uusien instituutioiden perustamista.

LAFTA-sopimuksessa oli myös merkittäviä rajoituksia. Sopimus käsitti ainoastaan tuotteet ja tavarat, ei palveluita. Se ei myöskään sisältänyt talouspolitiikan yhtenäistämistä. Järjestön toiminta politiikan ja talouden alalla oli EU:hun verrattuna rajoittunutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.