L/A Falco

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
L/A Falco
Falco
Falco
Tyyppi lautta
Nykyinen reitti Parainen-Nauvo
Lippuvaltio  Suomi
Omistaja Finferries
Rakennustelakka Uudenkaupungin telakka
Tekniset tiedot
Pituus 53,8 m
Leveys 12,3 m
Syväys 4,2 m
Uppouma 950 t
Autokapasiteetti henkilöautoja 54

L/A Falco on entinen Paraisten ja Nauvon välillä pysyvästi liikennöinyt lautta. Alkukesästä 2017 Falco korvattiin hybridilautta Elektralla, ja Falco siirtyi varalautaksi vanhan L/A Odilin tilalle. Odilin tulevaisuudesta ei vielä ole tehty päätöstä.[1] Falcon on valmistanut Uudenkaupungin telakka, ja alus otettiin liikenteeseen vuonna 1993. Liikenteestä vastaa Suomen Lauttaliikenne Oy, eli Finferries. Vuoden 2009 loppuun asti se oli osa Destiaa.

Osana Rolls-Roycen ja Finferriesin SVAN (Safer Vessel with Autonomous Navigation) -yhteistyöprojektia Falco on varustettu Rolls-Roycen Ship Intelligence -teknologialla, joka sisältää ympäristöä havainnoivia antureita, kameroita ja tutkia. Joulukuussa 2018 L/A Falcosta tuli tiettävästi maailman ensimmäinen maantielautta, joka on kulkenut reittinsä täysin ilman ihmisen ohjausta. L/A Falcoa on myös mahdollista ajaa etäohjauksella Turussa sijaitsevasta ohjauskeskuksesta käsin.[2]

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Autokannen pituus: 49,6 metriä
  • Autokannen leveys: 10,2 metriä
  • Hyötykuorma: 150 tonnia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta L/A Falco.


Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.