Lähdevita

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lähdevita
Potamogeton coloratus, weegbreefonteinkruid.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Alismatales
Heimo: Vitakasvit Potamogetonaceae
Suku: Vidat Potamogeton
Laji: coloratus
Kaksiosainen nimi

Potamogeton coloratus
Hornem.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Lähdevita Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Lähdevita Commonsissa

Lähdevita (Potamogeton coloratus) on vitakasvien (Potamogetonaceae) heimoon, vitojen (Potamogeton) sukuun kuuluva kasvilaji. Lähdevita voi risteytyä heinävidan (Potamogeton gramineus) kanssa[2].

Lähdevita on melko lyhytkasvuinen vesikasvi, ja sen varret voivat kasvaa noin 20–30 cm pitkiksi. Lähdevidan ylimmät lehdet ovat punertavia ja ruodillisia kelluslehtiä, joiden lehtiruodit ovat lehtilapaa lyhyempiä. Uposlehdet ovat kapeita ja niiden tuppimaiset kielekkeet ovat melko lyhyitä. Lähdevidan kukinto on varren päässä sijaitseva, lyhyt ja tiivis tähkä.[2]

Lähdevita kasvaa järvissä ja puroissa kalkkipitoisilla alueilla[2]. Lähdevitaa tavataan eri puolilla Eurooppaa[3]. Pohjoismaista lähdevitaa kasvaa vain Tanskassa sekä Ruotsissa Gotlannissa[4].

Lähdevidan tieteellisen nimen lajinimi (coloratus) tarkoittaa värjättyä ja viittaa lähdevidan punertavanvärisiin kelluslehtiin[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lansdown, R.V.: Potamogeton coloratus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.7.2019. (englanniksi)
  2. a b c d Den virtuella floran: Källnate (Potamogeton coloratus) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 3.5.2019.
  3. Den virtuella floran: Källnate (Potamogeton coloratus) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet.
  4. Den virtuella floran: Källnate (Potamogeton coloratus) — Norden Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet.