Kuvaaja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaajaa. Valokuvaajasta on oma artikkeli. Kuvaaja voi olla myös funktion kuvaaja
35 mm:n filmiä käyttävä Arriflex-elokuvakamera äänieristesuojassa.

Kuvaaja tai elokuvaaja on elokuvatuotannoissa ohjaajan läheisin työtoveri, joka suunnittelee yhdessä tämän kanssa elokuvan kuvauksen ja pienemmissä produktioissa myös käyttää kameraa itse.

Suomessa kuvaajan apuna toimii kamera-assistentti, valaisijoita, valomiehiä ja grippejä. Kameraoperaattori on suomalaisessa käytännössä harvinaisuus, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa vallitseva käytäntö.

Hollywood-tuotannoissa kuvaaja valvoo kaikkea kameraan ja valaistukseen liittyvää. Hän vastaa kohtauksen valaisusta ja, ohjaajan kanssa, kuvien rakentamisesta. Kuvaaja ei suurtuotannoissa yleensä itse käytä eli operoi kameraa – se on kameraoperaattorin tehtävä.

Toisinaan ohjaaja ja kuvaaja tekevät yhdessä useita elokuvia. Esimerkiksi Steven Spielbergin kanssa työskentelee usein Janusz Kaminski, Bernardo Bertoluccin vakiokuvaaja on Vittorio Storaro ja Aki Kaurismäen kuvaaja on Timo Salminen. Englanninkielisessä Wikipediassa on lista ohjaajien ja kuvaajien pitkään jatkuneista yhteistöistä.

Muita tunnettuja kuvaajia ovat esimerkiksi Darius Khondji, Christopher Doyle, Gregg Toland, Sven Nykvist, Conrad L. Hall, Roger Deakins, Jordan Cronenweth, Vilmos Zsigmond, Haskell Wexler, Néstor Almendros, Freddie Francis, Michael Chapman, Sławomir Idziak, Freddie Young, John Seale, David Watkin ja Emmanuel Lubezki.

Elokuvien alku- ja lopputeksteissä kuvaajan nimen kohdalla esiintyy usein jokin lyhenne, kuten A.S.C. tai B.S.C. Se viittaa kuvaajien yhdistykseen. A.S.C. on The American Society of Cinematographers ja B.S.C. on The British Society of Cinematographers. Suomessa toimii F.S.C. – Suomen Elokuvaajien Yhdistys. Näihin yhdistyksiin ei voi suoraan liittyä, vaan ne kutsuvat jäsenikseen sellaisia ansioituneita kuvaajia, joita vanhemmat jäsenet pitävät jäsenyyden arvoisina[1][2][3]. The American Society of Cinematographers myös julkaisee American Cinematographer -lehteä[4] joka kertoo elokuvanteosta.

Elokuvaajien palkintoja ovat mm. Parhaan kuvauksen Jussi-palkinto, Parhaan kuvauksen Oscar-palkinto ja Camerimage-palkinto.

Suomalaisia elokuvaajia[5]

 • Rauno Ronkainen
 • Mika Orasmaa
 • Pini Hellstedt
 • Kari Sohlberg
 • Erik Blomberg
 • Henri Blomberg
 • Jean-Noel Mustonen
 • Jarkko T. Laine

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.bscine.com/About.asp
 2. http://www.theasc.com/society/index.php?pagename=About_the_ASC
 3. http://www.fscfinland.fi/?main=aboutus
 4. http://www.theasc.com/society/index.php?pagename=About_the_ASC
 5. http://www.fscfinland.fi/

Muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]