Kunnioitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kunniavartio presidentti Mauno Koiviston haudalla.

Kunnioitus on myönteinen, ihmistä tai muuta entiteettiä, kuten kansakuntaa tai uskontoa, kohtaan tunnettu ihaileva tai arvostava tunne. Kunnioitus voi kohdistua myös johonkin luonnonilmiöön tai johonkin muuhun abstraktina kuvattuun asiaan. Kunnioituksen osoittaminen teoin tai elein on usein osa ihmisen moraalia tai sosiaalista kanssakäyntiä.

Esimerkiksi urheilussa on tärkeää vastustajan kunnioittaminen, vaikka hänet pyritäänkin voittamaan. Tämän sanotaan juontuvan muun muassa vanhasta filosofisesta sanonnasta, jonka mukaan toisia on kohdeltava kuten toivottaisiin itseään kohdeltavan.[1]

Lähes kaikkien ihmisryhmien tai uskontojen tapoihin ja perinteisiin on aina kuulunut vainajien ja esi-isien kunnioittaminen. Kunnioitusta kuolleita kohtaan osoitetaan yleensä hautajaisilla ja muilla muistotapahtumilla. Kunnioitus voi myös kohdistua johonkin väestöryhmän johtajaan tai sankarihahmoon, jolloin kyseisestä henkilöstä saatetaan tehdä esimerkiksi kunniamerkki tai patsas. Yksi ihmisten keskuudessa kunnioittamiseen kehottava tekijä on kultainen sääntö, jonka piirteitä on monissa uskonnoissa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pietilä, Sakari: Vastustajan kunnioittaminen ja arvostaminen Yle Urheilu. 15.10.2009. Viitattu 1.10.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.