Kulosaaren yhteiskoulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kulosaaren yhteiskoulu
Ksyk logo.png
Vanhan osan läntinen julkisivu.
Vanhan osan läntinen julkisivu.
Sijainti Kulosaari, Helsinki
Koordinaatit 60°11′13″N, 25°00′12″E
Tyyppi peruskoulu ja lukio
Perustettu 1940
Rehtori Lauri Halla
Luokat 7–9 ja lukio
Oppilaita n. 900
Verkkosivut

Kulosaaren yhteiskoulu (KSYK / Kulosaari Secondary School) on vuonna 1940 perustettu yksityiskoulu Helsingin Kulosaaressa. Kansainvälisyyttä painottavassa oppilaitoksessa toimii peruskoulun luokat 7–9 ja lukio. Peruskoulussa opiskellaan suomenkielisillä, englanninkielisillä ja kaksikielisillä luokilla. Lukiossa on suomenkielinen yleislinja, englanninkielinen linja, yhteiskunta- ja talouslinja sekä tiede- ja teknologialinja. Koulussa on noin 900 oppilasta sekä noin 85 opettajaa tai muuta henkilökuntaa. Rehtorina toimii Lauri Halla. Kulosaari oli YLE:n vertailussa kevään 2018 ylioppilaskokeiden tulosten perusteella maan kolmanneksi paras lukio.[1]

Historia ja koulurakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulosaaren yhteiskoulu perustettiin syksyllä 1940 tuolloin vielä itsenäiseen Kulosaaren kuntaan ja sen on alusta alkaen omistanut Kulosaaren yhteiskoulun osakeyhtiö. Se oli Itä-Helsingin ensimmäinen suomenkielinen oppikoulu. Koulu toimi Domus-nimisessä kerrostalossa kunnes oma rakennus valmistui 1955. Koulun erityispainotuksena on 1990-luvulta alkaen ollut kansainvälisyys ja vieraskielinen opetus.[2] Koulua ei kunnallistettu peruskoulu-uudistuksessa 1977, mutta sen toimintamuoto muuttui oppikoulusta peruskoulun yläasteeksi (luokat 7–9) ja lukioksi.

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulurakennuksen vanhin osa on valmistunut 1955 (arkkitehti Jorma Järvi), laajennus 1966 (arkkitehti Osmo Lappo), uusi osa vuonna 2000 (arkkitehti Matti Pohjanpalo), pieni liikuntasali ns. Pikkusali vuonna 2011 (arkkitehti Pekka Saatsi), kirjastosiipi 2015 (arkkitehti Regina Sundgrén) sekä musiikkitalo School of Rock vuonna 2017 (arkkitehti Pekka Saatsi). Lisäksi koululla on vuokratiloja Domus-asuinrakennuksessa. Koulun tilat sisältävät mm. auditoriomallisen keskushallin, kirjaston, kuntosalin, kahvilan ja jopa "suihkulähteen". Koulun lähellä on myös urheilukenttä.

Rehtorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisäänpääsy ja opiskelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yläasteen suomenkieliselle luokalle pääsevät ensisijaisesti oppilaat, jotka asuvat Kulosaaressa, mutta myös muualla asuvat voivat hakea kyseiselle luokalle. Englanninkieliselle tai kaksikieliselle luokalle päästäkseen oppilaan on suoritettava pääsykoe. Lukion suomenkieliselle yleislinjalle otetaan opiskelijat keskiarvon mukaan. Englanninkieliselle linjalle sekä Yhteiskunta- ja talouslinjalle valitaan oppilaat keskiarvon ja pääsykokeen yhteispistemäärän perusteella. Syksyllä 2017 lukiossa alkoi uutena Tiede- ja teknologialinja.

Kulosaaren yhteiskoulussa opetus painottuu kaksikielisyyteen. Suurin osa luokista on kaksikielisiä. Kaksikielisillä linjoilla useimmat aineet, esimerkiksi tiedeaineet, opetetaan sekä englanniksi että suomeksi. Usein esimerkiksi käytetään suomenkielistä kirjaa, mutta opettajan tarjoamat muut materiaalit ovat englanniksi. Englanninkielisillä linjoilla opetus on pääosin englanniksi.

Suomenkielisillä linjoilla sekä yläasteella että lukiossa kaikki pakolliset kurssit ovat suomeksi. Näillä linjoilla opiskelevien oppilaiden ja opiskelijoiden on kuitenkin mahdollista ottaa valinnaisia kursseja myös englanniksi.

Ylimääräiset aktiviteetit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HELIMUN eli Helsinki International Model United Nations on kaksipäiväinen YK:ta simuloiva tapahtuma, joka järjestetään vuosittain Kulosaaren Yhteiskoululla. HELIMUNissa Kulosaaren yhteiskoulun yhdeksännen luokan oppilaat pääsevät edustamaan eri YK:n jäsenmaita ja keskustelemaan kansainvälisistä ongelmista YK:n istuntoja jäljittelevissä kokouksissa. Konferenssiin osallistuu oppilaita myös muista suomalaisista ja sekä ulkomaisista kouluista. Vuonna 2016 Kulosaaren yhteiskoulussa järjestettiin jo 16. HELIMUN-tapahtuma.

Koulussa järjestetään myös joka syksy perinteiset Syystanssiaiset ja Urheilupäivä. Lisäksi lukuvuoden mittaan on useita vuosittain vaihtuvia teemapäiviä, kuten Arts and Skills Day, Science Day ja Language Day.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Listasimme koko Suomen yo-tulokset – katso, miten oma lukiosi pärjäsi Yle Uutiset. 25.5.2018. Viitattu 25.5.2018.
  2. Kulosaaren yhteiskoulu (Helsinki) 1940–. Suomen yksityisten oppikoulujen digitaalinen matrikkeli.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag Helsingin lukioiden sisäänpääsyrajat (.xls) Helsingin kaupunki. Viitattu 13.8.2020.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Seppälä, Mikko-Olavi: Juureva kosmopoliitti: Kulosaaren yhteiskoulun historia 1940–2015. Kirjokansi, 79. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2015. ISSN 2323-7392. ISBN 978-952-222-588-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]