Kuivaniemen junaturma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuonna 2000 tapahtuneesta junaturmasta. Kuivaniemen junaturmasta 1943 on eri artikkeli.
Kuivaniemen junaturma
Onnettomuustutkintakeskuksen kuva.
Onnettomuustutkintakeskuksen kuva.
Päivämäärä 6. heinäkuuta 2000
Aika 10.48
Paikka Myllykankaan rautatieasema, Kuivaniemi
Valtio Suomi
Rataosa Oulu–Tornio
Liikennöitsijä(t) VR
Turman kuvaus tasoristeysonnettomuus
Tiedot
Junia osallisena 1
Juna(t) pikajuna 601
Kuolleita 1
Loukkaantuneita 10

Kuivaniemen junaturma tapahtui 6. heinäkuuta 2000 kello 10.48 Kuivaniemellä, nykyisen Myllykankaan rautatieaseman läheisyydessä olevalla tasoylikäytävällä rataosalla Oulu–Tornio, kun Kokkolasta Oulun ja Kemin kautta Rovaniemelle matkalla ollut pikajuna M 601 ja rautatietä ylittämässä täydessä sepelikuormassa ollut ajoneuvoyhdistelmä törmäsivät toisiinsa vartioimattomassa tasoristeyksessä. Onnettomuudessa sai surmansa yksi junan matkustajista ja kymmenen loukkaantui.

Törmäyksen seurauksena ajoneuvoyhdistelmän perävaunu vaurioitui korjauskelvottomaksi ja perävaunussa ollut kasettilava rikkoi junan matkustajavaunujen kulkusuunnassa oikeanpuoleisia ikkunoita. Vetoauto ei vaurioitunut. Perävaunun runko tunkeutui osittain junassa toisena olleen matkustajavaunun korirakenteiden läpi surmaten ikkunapaikalla istuneen 17-vuotiaan miesmatkustajan.[1]

Junan ensimmäisen vaunun etuteli putosi kiskoilta, ja junan veturina ollut Dv12-sarjan dieselveturi vaurioitui. Ajoneuvoyhdistelmän perävaunun kuormana ollut sepeli tunkeutui ikkunoiden lävitse sisälle henkilövaunuhin aiheuttaen yhdessä lasinsirpaleiden kanssa haavoja, ruhjeita ja mustelmia. Rataa vaurioitui 470 metrin matkalta, ja rataan jouduttiin asentamaan 733 uutta betoniratapölkkyä.

Onnettomuustutkintalautakunnan raportissa ei mainita suoraan veturin numeroa, mutta mustan laatikon tulosteesta otetusta kuvasta käy kuitenkin ilmi että numero olisi 2610. Veturi myös kunnostettiin onnettomuuden jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]