Dracula

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Kreivi Dracula)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee fiktiivistä hahmoa. Sanan muista merkityksistä katso täsmennyssivu.
Dracula-romaanin ensipainoksen kansikuva

Dracula on irlantilaisen kirjailijan Bram Stokerin luoma vampyyrihahmo. Ensimmäisen kerran hahmo esiintyy Stokerin vuonna 1897 julkaistussa romaanissa Dracula. Dracula on kenties kaikkien aikojen kuuluisin vampyyri ja hahmoa onkin käytetty laajasti esimerkiksi muissa romaaneissa ja niiden pohjalta tehdyissä elokuvaversioissa. Sana Dracula tulee romanian kielestä: Dracul merkitsee paholaista tai lohikäärmettä. Sanan loppuun liitetty -a tarkoittaa jonkin poikaa. Sana Dracula tarkoittaa siis Paholaisen tai lohikäärmeen poikaa. Todennäköisesti Bram Stoker löysi vampyyrilleen nimen Valakian ja Moldovan historiaa käsittelevästä kirjasta, ja otti luultavasti myös vaikutteita Valakian ruhtinas Vlad III:sta. Ilmeisesti Stoker valitsi nimen Dracula, sillä kyseisessä kirjassa mainitaan nimen tarkoittavan myös paholaista, mikä sopi hyvin Stokerin luomaan hahmoon.

Romaani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Dracula (romaani)
Kreivi Dracula Bela Lugosin näyttelemänä
Stokerin tekemiä muistiinpanoja romaanin henkilöhahmoista

Stokerin alkuperäinen romaani kuuluu niin sanottuun viktoriaaniseen kirjallisuuteen, jossa oleellista olivat siveelliset arvot ja Britannian ja länsimaiden mahdin esitteleminen. Draculan alkuperää ei ole sattumalta sijoitettu Itä-Eurooppaan, eikä Draculaa missään vaiheessa päästetä liian ylivertaiseksi sankareihin nähden (tosin useimmissa elokuvaversioissa Dracula on voimakkaampi hahmo). Myös sukupuoliroolit ovat hyvin vanhoilliset ja siinä mielessä opettavaiset: uudenaikaista naista edustava Lucy joutuu pian Draculan pauloihin. Myöhemmin romaanin on muun muassa freudilaisittain tulkittu sisältävän piiloviittauksia seksuaalisuuteen, joiden pohjana on ajateltu olleen viktoriaanisten siveellisyysnormien kahlitsema elämä.

Dracula populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Draculan losangeleslaisen teatteriversion mainosjuliste vuodelta 1938

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dracula-hahmo on ylivoimaisesti kaikkien aikojen kuvatuin kauhuelokuvahahmo. Arvellaan, että Dracula-aiheisia elokuvia olisi tehty jopa 200. Draculan tekijänoikeus on jo kauan ollut vanhentunut, joten Dracula-hahmoa on voitu käyttää elokuvissa jo pitkään. Tämän johdosta vain kourallinen Dracula-elokuvista perustuu itse Stokerin pohjatekstiin.

Ensimmäinen elokuvasovitus Drakula tehtiin Neuvostoliitossa 1920, mutta yhtään kopiota elokuvasta ei ole säilynyt.[1] Samoin on käynyt seuraavana vuonna Unkarissa tehdylle elokuvalle Dracula.[2] Ensimmäinen säilynyt Dracula-elokuva on vuoden 1922 saksalainen F.W. Murnaun mykkäelokuva Nosferatu. Tekijäoikeuskiistan takia elokuvassa ei voitu käyttää Bram Stokerin tarinaa, mutta tämä ei kuitenkaan tekijöitä liikuttanut: Nosferatun tarina on pääosin suora kopio kirjasta, ainoastaan nimet on vaihdettu. Se aiheutti oikeusjutun Stokerin lesken kanssa. Tekijät hävisivät oikeusjutun ja elokuvan kaikki kopiot tuomittiin hävitettäväksi. Kaikkia kopioita ei kuitenkaan saatu tuhottua, vaan elokuva säilyi ja sitä pidetään nykyään kauhuelokuvan klassikkona.

Tunnetuimmat valkokankaan draculat lienevät unkarilaissyntyinen Bela Lugosi, joka esitti Draculaa elokuvassa Dracula – vanha vampyyri vuonna 1931, sekä brittiläinen Christopher Lee, joka esiintyi seitsemässä Hammer Film Productions -yhtiön Dracula-elokuvassa, joita tehtiin yhteensä yhdeksän.

Romaanille kenties uskollisin elokuvaversio on Francis Ford Coppolan 1992 ohjaama Bram Stokerin Dracula, jossa Draculaa esitti Gary Oldman.

Myös japanilainen anime on ottanut osansa: muun muassa animaatiossa Hellsing esiintyvä Hellsing-järjestön vahvin vampyyri Alucard on itsensä Abraham Van Helsingin voittama ja vangitsema kreivi Dracula, joka nyt palvelee Hellsing-organisaation johtajaa, Sir Integraa. Vuonna 1980 kuvattiin aiheeseen perustuva anime Dracula.

Vuonna 2013 hahmon pohjalta tehtiin draamasarja Dracula.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dracula on esiintynyt myös monissa peleissä. Näistä laajin ja tunnetuin on Castlevania-pelisarja, joka tarina perustuu löyhästi Bram Stokerin Draculaan.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvien ja kirjallisuuden Dracula on varsin voimakas hahmo. Hänen hypnoottinen tuijotuksensa ottaa ihmisen valtaansa ja vetoaa myös eroottisesti naisiin. Stokerin mukaan Draculalla on kahdenkymmenen miehen voimat, kyky liikkua lähes ihmissilmää nopeammin ja kiipeillä seinillä painovoimaa uhmaten. Dracula komentaa lisäksi metsän petoja, kuten susia, ja osaa vaikuttaa säätilaan. Kreivi osaa muuttua lepakoksi, sudeksi tai näiden ja ihmisen risteymiksi. Alkuperäinen Dracula voi – useiden muiden tarinoiden vampyyreistä poiketen – liikkua myös päivällä, mutta on silloin heikompi. Auringonvaloon tuhoutuva vampyyri esiteltiin vasta Nosferatu-elokuvassa. Hahmo kuvataan usein tummana ja hoikkana miehenä, jolla on vahvat ylimykselliset piirteet ja joka suosii pukeutumisessa viittaa tai pitkää takkia ja ainakin 1800-luvulla silinteriä.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marc Blake, Sara Bailey: Writing the Horror Movie, s. 12-13. A&C Black, 2013. ISBN 1441195068.
  2. Dracula between Hero and Vampire: All about Dracula Movies Viitattu 3.3.2014

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hovi, Tuomas: Vlad Seivästäjä ja vampyyrikreivi Dracula. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2015. ISBN 978-952-222-577-1.
  • Stoker, Bram: Kammoittava kreivi. (Dracula, 1897.) Suom. Risto Kalliomaa. Hämeenlinna: Otava, 1952.
  • Stoker, Bram: Dracula. (Dracula, 1897.) Suom. Jarkko Laine. Helsinki: Otava, 1977 (2. painos 1992). ISBN 951-1-04405-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]