Bram Stokerin Dracula

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bram Stokerin Dracula
Bram Stoker's Dracula
Ohjaaja Francis Ford Coppola
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Wojciech Kilar
Kuvaaja Michael Ballhaus
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija Thomas E. Sanders
Pukusuunnittelija Eiko Ishioka
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1992
Kesto 128 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 40 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 215 862 692 dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Bram Stokerin Dracula (Bram Stoker's Dracula) on vuonna 1992 ensi-iltansa saanut elokuva. Sen on ohjannut Francis Ford Coppola ja pääosissa esiintyvät Gary Oldman (Dracula), Winona Ryder (Mina Murray), Keanu Reeves (Jonathan Harker) ja Anthony Hopkins (professori Abraham van Helsing). Coppola pyrki tietoisesti tekemään elokuvastaan mahdollisimman uskollisen Bram Stokerin alkuteokselle Dracula, toisin kuin aiemmat Dracula-filmatisoinnit, joissa tarinaa on muokattu hyvinkin kauas alkuperäisestä. Elokuva voitti vuoden 1993 Oscar-gaalassa yhteensä kolme Oscar-palkintoa oltuaan ehdolla neljään. Puvustuksesta, äänitehosteista ja maskeerauksesta tuli palkinnot, lavastuksen palkinto meni Talo jalavan varjossa -elokuvalle.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On vuosi 1462. Lohi­käärmeen ritari­kunnan jäsen Vlad Dracula (Gary Oldman) palaa kotiin voittoisana sodasta turkkilaisia vastaan ja saa tietää, että hänen vaimonsa Elisabeta (Winona Ryder) on tehnyt itsemurhan saatuaan väärän tiedon miehensä kuolemasta. Dracula raivostuu kuultuaan, että itsemurhan tehneenä hänen vaimonsa joutuu kadotukseen. Hän häpäisee sukukappelinsa, kieltää Jumalan ja ilmoittaa nousevansa haudastaan kostamaan Elisabetan kohtalon kaikilla pimeyden voimilla.

On vuosi 1897. Vastavalmistunut lakimies Jonathan Harker (Keanu Reeves) ottaa transilvanialaisen kreivi Draculan asiakkaakseen kollegaltaan R. M. Renfieldiltä (Tom Waits), joka on tullut hulluksi. Jonathan matkustaa Transilvaniaan järjestelemään Draculan Lontoossa tekemiä kiinteistökauppoja, joihin kuuluu muun muassa Carfax Abbey. Jonathan tapaa Draculan, joka on nyt ryppyinen, kalpea vanha mies ja asuu eriskummallisessa linnassa. Papereita allekirjoittaessaan kreivi löytää valokuvan Harkerin morsiamesta, Minasta (Winona Ryder), ja uskoo tämän olevan uudestisyntynyt Elisabeta. Dracula antaa morsiamiensa vietellä Jonathanin ja matkustaa Englantiin mukanaan kotimaansa multaa sisältäviä laatikoita. Hän asettuu Carfax Abbey'hin. Tri Jack Sewardin (Richard E. Grant) läheisessä mielisairaalassa asuvan Renfieldin houreet ennustavat Draculan tulon.

Lontoossa Dracula ilmestyy ihmissusimaisena olentona keskellä rajua ukkosmyrskyä ja viettelee hypnoosin avulla Lucy Westenran (Sadie Frost), jonka kanssa Mina asuu Jonathanin ollessa Transilvaniassa. Dracula raiskaa Lucyn ja puree häntä kaulaan. Sen jälkeen Lucyn heikentyvä terveys ja muuttuva käytös saavat tämän entiset kosijat, Quincey Morrisin (Billy Campbell) ja tri Sewardin, kutsumaan paikalle tri Abraham Van Helsingin (Anthony Hopkins). Van Helsing käsittää, että Lucy on vampyyrin uhri. Nuoreksi ja komeaksi, muodikkaasti pukeutuneeksi mieheksi muuttunut Dracula tapaa Minan ja lumoaa tämän. Kun Mina saa viestin Draculan linnasta paenneelta Jonathanilta, joka on toipumassa eräässä konventissa, hän matkustaa Romaniaan mennäkseen naimisiin Jonathanin kanssa. Raivostunut Dracula muuttaa Lucyn vampyyriksi. Van Helsing, Holmwood (Cary Elwes), Seward ja Morris tappavat Lucyn.

Kun Jonathan ja Mina ovat palanneet Lontooseen, Jonathan ja Van Helsing johtavat muut Carfax Abbey'hin, missä he tuhoavat kreivin multalaatikot. Dracula menee mielisairaalaan ja tappaa Renfieldin kostoksi siitä, että tämä on varoittanut Minaa kreivin läsnäolosta. Sitten hän menee Sewardin asuintiloissa yöpyvän Minan luo. Dracula myöntää tappaneensa Lucyn ja terrorisoineensa Minan ystäviä, mutta hämmentynyt ja vihainen Mina myöntää rakastavansa kreiviä siitä huolimatta ja muistaa edellisen elämänsä Elisabetana. Minan vaatimuksesta Dracula alkaa muuttaa häntä vampyyriksi. Vampyyrinmetsästäjät syöksyvät huoneeseen, mutta ennen pakenemistaan Dracula ehtii tehdä Minasta morsiamensa. Kun Minan muodonmuutos alkaa, Van Helsing hypnotisoi hänet. Sen seurauksena Draculaan kytköksissä oleva Mina paljastaa tämän olevan matkalla kotiin viimeisessä multalaatikossaan. Metsästäjät lähtevät Varnaan pysäyttämään Draculaa, mutta Dracula lukee Minan ajatukset ja onnistuu välttämään heidät. Metsästäjät jakaantuvat kahteen ryhmään: Van Helsing ja Mina matkustavat Borgon solaan ja Draculan linnaan sillä välin, kun muut yrittävät pysäyttää kreiviä kuljettavat mustalaiset.

Yöllä Draculan morsiamet lähestyvät Van Helsingiä ja Minaa. Ensin morsiamet pelottavat Minaa, mutta lopulta hän antautuu heidän lumoilleen ja yrittää vietellä Van Helsingin. Ennen kuin Mina ehtii juoda Van Helsingin verta, tämä painaa ehtoollisleivän Minan otsaan ja polttaa siihen jäljen. Van Helsing ympäröi itsensä ja Minan tulirenkaalla suojellakseen heitä Draculan morsiamilta. Seuraavana aamuna hän astuu Draculan linnaan ja lyö morsiamien päät poikki. Auringon laskeutuessa Draculan vaunut saapuvat linnaan metsästäjien takaa-ajamana. Metsästäjien ja mustalaisten välille syttyy taistelu, ja auringon laskettua Dracula syöksyy esiin arkustaan. Harker leikkaa Draculan kurkun samalla, kun haavoittunut Morris iskee Draculaa sydämeen metsästysveitsellä. Draculan hoiperrellessa Mina syöksyy puolustamaan häntä. Holmwood yrittää hyökätä, mutta Van Helsing ja Harker antavat Minan vetäytyä linnaan yhdessä kreivin kanssa. Morris kuolee ystäviensä ympäröimänä.

Myyttisen demonin hahmon ottanut Dracula makaa haavoittuneena samaisessa kappelissa, jossa hän aiemmin kielsi Jumalan. Hän pyytää Minaa antamaan hänelle rauhan. He suutelevat samalla, kun kappelia koristavat kynttilät syttyvät ihmeenomaisesti Jumalan läsnäolosta. Mina iskee metsästysveitsen Draculan sydämen läpi. Minan otsassa oleva jälki katoaa, kun Draculan kirous poistuu ja Elisabetan sielu nousee Taivaaseen. Mina leikkaa Draculan pään irti ja nostaa katseensa seinäfreskoon, joka esittää Vladia ja Elisabetaa nousemassa yhdessä Taivaaseen.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Gary Oldman  Kreivi Dracula / Vlad III  
 Winona Ryder  Mina Harker (o.s. Murray) / Elisabeta  
 Anthony Hopkins  Professori Abraham Van Helsing  
 Keanu Reeves  Jonathan Harker  
 Richard E. Grant  Tohtori John Seward  
 Cary Elwes  Sir Arthur Holmwood  
 Billy Campbell  Quincey P. Morris  
 Sadie Frost  Lucy Westenra  
 Tom Waits  R. M. Renfield  
 Monica Bellucci  Draculan morsian  
 Michaela Bercu  Draculan morsian  
 Florina Kendrick  Draculan morsian  
 Jay Robinson  Peter Hawkins  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bram Stoker's Dracula (1992) Box Office Mojo. Viitattu 8.7.2015. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mustonen, Anne: Pahan kauniit kauheat kasvot. Elokuvan Bram Stokerin Dracula pukeutumiskuva. teoksessa: Pukutaikaa. Pohjoisia puheenvuoroja ja pukeutumiskuvia elämys-, tanssi-, elokuva- ja teatteripuvuista (toim. Marjatta Heikkilä-Rastas). Sastamala: Vammalan Kirjapaino Oy, 2009. ISBN 978-952-484-317-1.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.