Varna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Varna on myös nimitys Intian kasteille.
Varna
Варна
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Varna

Koordinaatit: 43°13′0″N, 27°55′0″E

Valtio Bulgaria
Alue Varna
Väkiluku (2011) 343 704

Varna (bulg. Варна, vuodet 1949–1956 Stalin) on kaupunki Bulgariassa ja samannimisen alueen pääkaupunki Mustanmeren rannalla. Sen asukasluku on 343 704 (2011).[1]

Sofian museossa oleva löytö Varnan nekropolista
Varnan hautalöytö, joka on ajoitettu ajalle 4600 eaa.

Varna on Bulgarian kolmanneksi suurin kaupunki Sofian ja Plovdivin jälkeen ja suurin kaupunki Mustanmeren rannikolla, tärkeä satamakaupunki ja suosittu turistikohde. Asparuhovin 2,05 kilometriä pitkä silta yhdistää Asparuhovin kaupunginosan muuhun kaupunkiin Mustanmeren ja Varnajärven välisen kanavan yli. Kaupungissa on Bulgarian laivaston tukikohta ja laivastomuseo, jossa on näytteillä museotorpedovene Drăzki. Kaupungissa on delfinaario. Muihin nähtävyyksiin lukeutuu Aladžan luolaluostari.

Varna ja Turku ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 1963.[2]

Varnan esihistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1972 löydettiin rakennustöiden yhteydessä Provadia-Solnitsan nekropoli (käytetään myös nimeä Provadia-Solnitsata), josta on löydetty lähes kolmesataa hautaa ajalta 4700–4200 eaa. Jäänteet kertovat omintakeisesta hautausmenetelmästä, jossa nilkat olivat voimakkaasti taakse taivutettuina. Provadia-Solnitsan muinaiskaupunki on vaikuttanut vuosina 5500–4200 eaa., joten se on Euroopan vanhin kaupunki. Kaupunkia ympäröineet muurit olivat yli kolme metriä korkeat ja kaksi metriä paksut. Tämä tekee siitä Euroopan esihistorian massiivisimman linnoituksen. Kaupunki oli 350 asukkaan koti ja se sai toimeentulonsa suolantuotannosta, ja heidän arvellaan kuuluneen Gagaouziselvennä-kansaan. Paikannimi Solnitsa merkitsee suolantuottajaa. Suolantuottajanakin se on tiettävästi Euroopan vanhin. Hautalöytöihin kuuluvat vanhimmat tunnetut kultaesineet, niin sanottu Varnan kulta-aarre, johon kuuluu noin 3 000 eri esinettä. Löytö osoittaa, että alueella on tunnettu metallien valmistusta, metallurgiaa.[3]

Varnan historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen Varna perustettiin kreikkalaiseksi kauppakoloniaksi nimellä Odessos 580-luvulla eaa. Roomalaisajalta jäänteenä ovat kylpylän rauniot, jotka ovat Bulgarian suurin roomalaisraunio.[4] Kaupunki vaihtoi omistajaa lukuisia kertoja bulgaarien ja Bysantin välillä, kunnes turkkilaiset valloittivat sen 1393. Vuonna 1444 Varnan taistelussa osmanien Murad II voitti Puolan kuninkaan Vladislav III:n johtaman 30 000 ristiretkeläisen armeijan, joka oli valmistelemassa purjehdusta Konstantinopoliin. Vuonna 1829 kaupungin valloitti Venäjän armeija pitkällisen piirityksen jälkeen. Turkille se kuului vuoteen 1878 asti.

Kaupungin pormestari on Kiril Jordanov. Kaupungissa on kansainvälinen lentokenttä. (IATA: VAR, ICAO: LBWN).

Varna lomakohteena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varna on Mustanmeren rannikon napa, ja opiskelijakaupunki, jossa on elämää ympäri vuoden. Keskustan kaduilla voi shoppailla ja nauttia monipuolisesta kahvila- ja ravintolavalikoimasta. Varnassa on myös arkeologinen museo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bulgaria, Varna : Municipalities citypopulation.de. Viitattu 26.7.2012. (englanniksi)
  2. Turun ystävyyskaupungit Turku.fi. Viitattu 18.12.2017.
  3. Mikko Saarinen: Euroopan vanhin kaupunki löytyi Bulgariasta. Historia-lehti 12/2012. ISSN 1795-4215
  4. Bulgarian resorts, Varna (Arkistoitu – Internet Archive) tallennettu 27.12.2012

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]