Koskelan loisto

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 22. tammikuuta 2017 kello 13.30 käyttäjän Xyzäö (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koskela
Sijainti Letonniemi, Taskila
Kunta Oulu
Valtio Suomi
Koordinaatit 65°03.4′N, 25°24.4′E
Valmistumisvuosi 1940
Sammutettu 1990-luvun lopulla
Korkeus 5,0 m
Valon korkeus 5,7 m
Valon kanto 12,2 km (6,6 mpk)
Lisää majakka-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Koskelan loisto on Oulun Letonniemen yksityisellä luonnonsuojelualueella Taskilan kaupunginosassa sijaitseva entinen merenkulun ohjauslaite. Sektoriloisto on rakennettu vuonna 1940 opastamaan aluksia Oulun Oritkarin satamaan johtavalta laivaväylältä haarautuvalle Toppilan satamaan johtavalle laivaväylälle.[1]

Rakenteeltaan torni oli niin kutsuttu norjalaismallinen loistotorni. Tornin kivijalkana on neliönmuotoinen betonilaatta, jonka päälle on valettu pyöreä betonikuorinen tornirakennelma. Torni on väriltään punainen, samoin kuin sen ylätasannetta kiertävät suojakaiteet. Tornin huipulla on valkoinen kahdeksankulmainen teräksinen lyhtykoju, jonka sisällä sijaitsi loistolaite. Loistolaite toimi asetyleenikaasulla, ja kaasuvarasto oli sijoitettu tornin alaosaan.

Loiston valotunnuksena oli yksi valonvälähdys kolmen sekunnin välein, ja se oli jaettu punaiseen, valkoiseen ja vihreään sektoriin. Mereltä loistoa lähestyttäessä vihreän sektorin rajat olivat kompassisuunnissa 329°—032°, valkoisen sektorin rajat suunnissa 032°—038°, ja punaisen sektorin rajat suunnissa 038°—071°. Valon korkeus merenpinnasta oli 5,7 metriä ja kantomatka 6,6 meripeninkulmaa eli 12,2 kilometriä.[1] Purjehdittaessa valkoisessa sektorissa kohti loistoa tai siitä poispäin alus oli väylällä.

Sektoriloisto on merkitty loistolaitteena Merenkulkulaitoksen vuonna 1996 julkaisemaan merenkulun ohjauslaitteiden luetteloon Suomen rannikon loistot.[1]

Loiston valo on sammutettu, ja nykyisiin merikarttoihin se on merkitty valottomaksi kummeliksi. Maannousun vuoksi loistotorni sijaitsee nykyisin noin 150 metrin päässä lähimmästä rannasta, ja se on lähes täydellisesti pensaikon kätkemä. Letonniemen luonnonsuojelualueen luontopolku kulkee tornin sivuitse. Torni on myös joutunut vandalismin kohteeksi, sen ulkoseinät on töhritty graffitein ja lyhtykojun värilasit on rikottu.

Lähteet

  1. a b c Suomen rannikon loistot 1996, sivu 34. Julkaisija Merenkulkulaitos.