Kongon demokraattisen tasavallan maantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kongon demokraattisen tasavallan länsipuolella sijaitsee Kongon tasavalta, pohjoispuolella Keski-Afrikan tasavalta ja Etelä-Sudan, itäpuolella sijaitsevat Uganda, Ruanda, Burundi sekä Tansania ja eteläpuolella sijaitsevat Sambia ja Angola. Yli puolet maan pinta-alasta on Kongon altaan aluetta. Tämän joen valuma-alue on maailman jokien valuma-alueista toiseksi suurin. Maan itäosassa sijaitsevat Itä-Afrikan hautavajoamaan kuuluvat Albertinjärvi, Edwardinjärvi, Kivujärvi ja Tanganjikajärvi. Näistä Tanganjikajärvi on maailman toiseksi syvin makean veden järvi. Albertinjärven ja Edwardinjärven välissä on Ruwenzorin vuorijono, jonka korkein huippu on 5110 metriä korkea Margharita Peak. Maan kaakkoisosassa sijaitsee keskimäärin yli 1000 metriä korkea Shaban ylänkö.

Kongon altaan alueella ilmasto on kuuma ja kostea. Siellä sateita tulee ympäri vuoden ja vuotuinen keskimääräinen sademäärä on noin 1500–2500 mm. Maan eteläosassa sateita tulee enimmäkseen marraskuulta huhtikuulle ja siellä vuotuinen keskimääräinen sademäärä on noin 1200–1400 mm. Ilmankosteus pysyy yleensä yli 80%:ssa. Kuumin aika on helmikuulta huhtikuulle, jolloin tavallinen lämpötila on 27°C. Idässä ylänköalueilla lämpötila voi olla alle nollan ja jotkin vuorenhuiput ovat lumipeitteisiä. Maan keskiosassa on laajoja sademetsäalueita ja pohjois- ja eteläosassa on savannialueita. Kongon demokraattisen tasavallan alueilla esiintyviä nisäkkäitä ovat gorilla, kääpiösimpanssi, kirahvi, seepra, sarvikuonot, norsut, leopardi ja leijona. Maan lintuihin kuuluvat papukaijat.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Detlef Wienecke-Janz: Maailmalla, Afrikka ja Oseania, s. 140–141. Suomentanut Elina Eichhorn, Arto Häilä, Eija Kämäräinen & Riitta Virkkunen. Weilin+Göös, 2009. ISBN 978-951-0-33477-5.