Seepra

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Seepra on nimitys, jota käytetään Afrikassa elävistä valkomustaraidallisesta hevoseläimistä.

Seeprat ovat kavioeläimiä, jotka kuuluvat hevoseläinten (Equidae) heimon Equus-sukuun. Kaikkien seeprojen silmiinpistävin ominaisuus on niiden valkomustaraidallisuus. Uusimpien tutkimusten mukaan seepran raidat suojaavat sitä tsetsekärpästen ja nautapaarmojen puremilta.[1]

Seeproihin kuuluu kolme elossa olevaa lajia, jotka jakaantuvat useampiin alalajeihin. Aroseepra (Equus burchellii) on seepralajeista tavallisin. Sen elinpiiri ulottuu Etelä-Sudanista ja Etelä-Etiopiasta Etelä-Afrikkaan. Sen alalajeja ovat muun muassa E. b. boehmi, E. b. antiquorum ja E. b. selousi sekä sukupuuttoon kuolleet E. b. quagga (kvagga) ja E. b. burchelli. Kvagga luokitellaan toisinaan omaksi lajikseen Equus quagga.

Vuoriseepra (Equus zebra) puolestaan elää Lounais-Afrikan vuoristoissa. Laji on uhanalainen. Sen alalajeja ovat E. z. zebra ja E. z. hartmanni.

Kolmas seepralaji, grevynseepra eli kuningasseepra (Equus grevyi), elää Etiopiassa, Somaliassa ja Keniassa. Lajin raidat ovat kapeampia kuin muilla seeproilla.

Seeprat voivat risteytyä hevosen tai aasin kanssa. Jälkeläistä kutsutaan seepraristeytykseksi tai sebroidiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gill, Victoria: Zebra stripes evolved to keep biting flies at bay BBC Nature. 9.2.2012. BBC. Viitattu 3.4.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.