Zebroidi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zebroidi (aasi-seepraristeytys)

Zebroidi[1] eli sebroidilähde? (engl. zebroid) on seepran ja jonkin muun hevoseläimen, lähinnä hevosen tai aasin risteytys. Kuten hevosen ja aasin risteytykset eli muulit ja muuliaasit, zebroidit ovat yleensä steriilejä[2] eli eivät voi saada jälkeläisiä. Seepravanhemmaltaan ne perivät raitoja yleensä koko ruumiin alueelle, mutta vain osittain raidalliset yksilöt eivät ole poikkeuksellisia.

Suomessa on yksi zebroidi, Kanniston-eläintilan Zeppo.

Seepra-hevosristeytys on nimeltään zorse[3] tai se voi tarkoittaa pelkästään eläintä, jonka emä on hevonen ja isä on seepra. Seepra-hevosristeytys jos emä on seepra ja isä hevonen, jälkeläinen on zebrinny tai hebra.[4]

Seepra-poniristeytys zony[2] tai zetland.[4]

Zonkey ja zedonk ovat seepran ja aasin jälkeläisiä. Termillä voidaan tarkoittaa joko aasin ja seepra risteymiä kumminkin päin tai vain ainoastaan risteymiä, joissa emä on aasi ja isä on seepra. Zebret on risteymä, jossa emä on seepra ja isä on aasi.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 1. Aarnikotka–Iibikset, s. 336. Helsinki: Otava, 1974. ISBN 951-1-01065-4.
  2. a b Zorse, Hebra, Zony, and Zonkey Pictures and Names (Half zebra and half horse or donkey) AllHorseBreeds.info. Viitattu 27.5.2017. (englanniksi)
  3. The strangest zoo in Britain? See a zedonk, a zorse and a zonkey as cross-bred horses go on show Daily Mail. 22.3.2012. Viitattu 27.5.2017. (englanniksi)
  4. a b c Zonkeyt, zorset, hinnyt ja muut hevoseläinten lajiristeymät Suomen Aasiyhdistys ry. 22.10.2018. Viitattu 26.10.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.