Knipi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Knipi (oik. Zachris Alexander Stierncreutz ['šä:rnkröits][1], s. 10. huhtikuuta 1972 Helsinkilähde?) on suomalainen muusikko, säveltäjä ja sanoittaja, joka on Egotrippi-yhtyeen perustajajäsen ja kitaristi-laulaja. Egotripin ohella hän on soittanut yhtyeissä The Krispies ja The Tunes.

Egotripin perustajajäsenenä ja kitaristina tunnettu Knipi on saavuttanut tähänastisella urallaan neljä Emma-palkintoa sekä lukuisia kulta- ja platinalevyjä. Knipi on Egotripin ohella säveltänyt kappaleita myös monille muille artisteille, muun muassa Anna Puulle,[2] Irinalle, Jenni Vartiaiselle[3] ja Jonna Tervomaalle.[4] Knipin tunnetuimpia sävellyksiä ovat muun muassa Matkustaja (Egotrippi), Mestaripiirros (Anna Puu, Egotrippi, Chisu), Kaunis päivä, Linnuton puu (Anna Puu), Hiljaisuus (Irina, Samu Haber), Myöhemmin (Jonna Tervomaa) ja Tunnoton (Jenni Vartiainen).

Debyytti-sooloalbumi "Knipi" julkaistiin lokakuussa 2019. Tältä Jukka Immosen tuottamalta albumilta julkaistiin ensimmäinen single “Katkoviivoja” 13.9.2019. Albumilla ovat mukana Knipin lisäksi kosketinsoittaja Jussi Liimatainen, rumpali Heikki Kytölä ja basisti Anssi Maasalo.

Knipin vanhemmat ovat taidemaalari Mikael Stierncreutz (1936–1976) ja valokuvamallina tunnettu May-Britt o.s. Seitava. Nimen Knipi hän sai äidiltään yksivuotiaana, kun äiti joutui toistuvasti sanomaan pojalleen “knip inte” eli ‘älä nipistele’.[5]

Musiikkiuransa lisäksi Knipi on suunnitellut useita levyjen kansia lukuisille suomalaisille artisteille (muun muassa Zen Café, Tiktak, Lemonator, The Rasmus, Matti Johannes Koivu, Jukka Poika, Anna Puu, Anna Eriksson, Mamba, Jenni Vartiainen, Jonna Tervomaa, Rajaton jne). Hän on suunnitellut myös Egotripin albumien kannet ja monia nuottikirjojen kansia[6].

Vapaa-aikanaan Knipi toimii vapaaehtoisena Laajasalon Palloseurassa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uttal av finlandssvenska efternamn (Viite koskee ääntämisohjetta) Kotus. Viitattu 23.6.2018. (ruotsiksi)
  2. Järvinen, Anssi: Levyarvostelu: Anna Puu – Sahara Dome.fi. 24.5.2010. Otavamedia Oy. Viitattu 18.11.2014. [vanhentunut linkki]
  3. Kinnunen, Aleksi: Jenni Vartiainen – Ihmisten edessä (2007) NRGM.fi. 10.9.2012. Musiikkiyhdistys Helsingin Nuorgam. Viitattu 18.11.2014. [vanhentunut linkki]
  4. Väänänen, Jukka: Egotripin Knipin "Matkustaja" oli vuoden 2004 soitetuin kotimainen 3/2005. Web Archive: Kulttuuriuutiset.net. Viitattu 8. maaliskuuta 2007.
  5. Puoli seitsemän, Yle TV1 24.10.2017.
  6. Nyström, Helmi: Musiikki hakee muotoaan Macissa 3/2005. Apple. Viitattu 8. maaliskuuta 2007. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.