Kirottu 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirottu 2
The Conjuring 2
Ohjaaja James Wan
Käsikirjoittaja
Tarina
  • Chad Hayes
  • Carey W. Hayes
  • James Wan
Tuottaja
Säveltäjä Joseph Bishara
Kuvaaja Don Burgess
Leikkaaja Kirk M. Morri
Tuotantosuunnittelija Julie Berghoff
Pukusuunnittelija Kristin M. Burke
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros. Pictures
Ensi-ilta
Kesto 134 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 40 000 000 dollaria
Tuotto 320 270 008 dollaria
Edeltäjä Kirottu
Seuraaja Kirottu 3: Paholaisen vallassa
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kirottu 2 (engl. The Conjuring 2) on vuonna 2016 ensi-iltansa saanut James Wanin ohjaama kauhuelokuva. Se on jatko-osa vuoden 2013 elokuvalle Kirottu ja Kirottu-universumin kolmas elokuva. Patrick Wilson ja Vera Farmiga palaavat näyttelemään Ed ja Lorraine Warrenia, jotka matkustavat vuonna 1977 Enfieldiin, Lontooseen, jossa poltergeist kummittelee Hogsdonin perheen talossa.[1]

Kirottu 2 sai ensi-iltansa Suomessa 8. kesäkuuta 2016 ja Yhdysvalloissa 10. kesäkuuta 2016. Elokuva sai pääosin positiivisen vastaanoton ja tuotti maailmanlaajuisesti yli 320 miljoonaa dollaria. Spin-off-elokuva Nunna sai ensi-iltansa 7. syyskuuta 2018 ja jatko-osa Kirottu 3: Paholaisen vallassa 4. kesäkuuta 2021.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1976 Ed ja Lorraine Warren pitävät luentoa Amityvillessä tapahtuneista murhista ja päättelevät, oliko demonisen olemuksen läsnäolo vastuussa siitä, että Ronald DeFeo Jr. murhasi 13. marraskuuta 1974 oman perheensä, tai Lutzin perheen kokemista kummitteluista. Lorraine näkee kuitenkin näyn, jossa hän näkee tapahtuneet murhat sekä nunnalta näyttävän demonisen olennon. Näky päättyy, kun hän näkee Edin kuolevan pudottuaan terävään puunrunkoon.

Vuoden kuluttua Peggy Hodgson ja hänen neljä lastaan Margaret, Janet, Johnny ja Billy kokevat salaperäisiä ilmiöitä talossaan Lontoossa. Janet kävelee unissaan ja puhuu unissaan tuntemattomalle vihaiselta, vanhalta mieheltä kuulostavalle olennolle, joka väittää omistavansa talon. Peggy ja lapset kokevat paranormaaleja ilmiöitä omin silmin ja pakenevat turvaan naapureidensa luokse. Lehdistön yrittäessä haastatella perhettä, talon entisen omistajan ja siellä kuolleen vanhuksen, Bill Wilkinsin, henki riivaa Janetin. Lopulta tapahtumat päätyvät myös Warrenien tietoon, joilta paikallinen kirkko pyytää apua tutkinnassa. Mutta peläten näyn Edin kuolemasta käyvän toteen, Lorraine pyytää, etteivät he ottaisi tapausta liian vakavasti. Lorraine näkee uuden näyn demonisesta nunnasta, jossa demoni kertoo nimensä ja Lorraine yrittää raapustaa sen Raamattuunsa.

Hogsdonien talolla Warrenit konsultoivat kahta muuta paranormaalien ilmiöiden tutkijaa, Maurice Grossea ja Anita Gregorya tapauksen todenmukaisuudesta. He yrittävät myös kommunikoida Wilkinsin hengen kanssa ja suostutella tämän lopettamaan kummittelemisen. Eräänä yönä Hogsdonit näkevät Janetin riivauksen omin silmin, mutta Gregory uskoo Janetin vain pilailevan ja näyttää todisteena videon, jossa Janet itse aiheutti keittiön sotkun. Tämän vuoksi Edin ja Lorrainen on pakko jättää perhe oman onnensa nojaan, mutta pian he tajuavat Wilkinsin olleen demonisen nunnan käyttämä pelinappula Janetin tuhoamiseksi. Lorraine tajuaa olennon näyttäytyneen näyissä vain yrittääkseen torjua hänen näkijänvoimansa.

Warrenit palaavat Hogsdonien talolle, missä Janet on jälleen kerran riivattu ja muut perheenjäsenet lukittu talon ulkopuolelle. Edin mennessä yksin sisään taloon, salama iskee puuhun, joka kaatuu ja jonka kantoon jää terävä kärki, joka lävisti Edin Lorrainen näyssä. Janet seisoo ikkunan luona, valmiina tekemään itsemurhan. Ed yrittää pelastaa hänet, mutta päätyy itse roikkumaan verhon varaan. Lorraine muistaa viimeinkin, että demonin nimi, jonka hän raapusti Raamattuunsa, on Valak. Hän menee taloon, ja lausuu Valakin nimen karkottaakseen sen. Janet vapautuu riivauksestaan ja Lorraine vetää hänet ja Edin turvaan.

Epilogin tekstien mukaan Peggy eli talossa koko loppuelämänsä kunnes kuoli vuonna 2003 istuessaan samassa tuolissa, jossa Wilkins kuoli. Palattuaan kotiin, Ed vie Billylle kuuluneen zoetroopin hänen ja Lorrainen kokoelmaan Aprilin soittorasian sekä Annabelle-nuken viereen.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Vera Farmiga  Lorraine Warren  
 Patrick Wilson  Ed Warren  
 Frances O’Connor  Peggy Hodgson  
 Madison Wolfe  Janet Hodgson  
 Simon McBurney  Maurice Grosse  
 Franka Potente  Anita Gregory  
 Lauren Esposito  Margaret Hodgson  
 Patrick McAuley  Johnny Hodgson  
 Benjamin Haigh  Billy Hodgson  
 Maria Doyle Kennedy  Peggy Nottingham  
 Simon Delaney  Vic Nottingham  
 Shannon Kook  Drew Thomas  
 Sterling Jerins  Judy Warren  
 Abhi Sinha  Harry Whitmark  
 Bob Adrian  Bill Wilkins  
 Robin Atkin Downes  Bill Wilkinsin ääni  
 Bonnie Aarons  Demoninunna / Valak  
 Javier Botet  Käyrä mies  
 Steve Coulter  isä Gordon  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Haynes, Britt: 'The Conjuring 2' Getting a Rewrite From 'The Walking Dead' and 'Orphan' Scribe ScreenCrush. 6.1.2015. Viitattu 26.3.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kirottu 2 Internet Movie Databasessa (englanniksi)