Kirottu 3: Paholaisen vallassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirottu 3: Paholaisen vallassa
The Conjuring: The Devil Made Me Do It
Ohjaaja Michael Chaves
Käsikirjoittaja David Leslie Johnson-McGoldrick
Tarina
Tuottaja
Säveltäjä Joseph Bishara
Kuvaaja Michael Burgess
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros. Pictures
Ensi-ilta
Kesto 112 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Edeltäjä Kirottu 2
Seuraaja The Conjuring: Last Rites
Aiheesta muualla
IMDb

Kirottu 3: Paholaisen vallassa (engl. The Conjuring: The Devil Made Me Do It) on vuonna 2021 ensi-iltansa saanut Michael Chavesin ohjaama kauhuelokuva. Se on jatko-osa vuoden elokuville Kirottu (2013) ja Kirottu 2 (2016) sekä Kirottu-universumin kahdeksas elokuva. Patrick Wilson ja Vera Farmiga palaavat näyttelemään Ed ja Lorraine Warrenia, jotka yrittävät vuonna 1981 Connecticutissa puolustaa murhasta syytettyä Arne Cheyenne Johnsonia ja todistaa tämän olleen rikoksen aikana demonin riivaama.

Kirottu 3: Paholaisen vallassa julkaistiin elokuvateattereihin sekä HBO Maxiin 4. kesäkuuta 2021.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1981 Ed ja Lorraine Warren yrittävät dokumentoida isä Gordonin suorittamaa manausta, joka kohdistuu demonin riivaamaksi joutuneeseen 8-vuotiaaseen David Glatzeliin. Todistajina paikalla ovat Davidin vanhemmat, isosisko Debbie sekä Debbien poikaystävä Arne Cheyenne Johnson. Demoni on kuitenkin hyvin väkivaltainen ja Arne tarjoaa itseään sille uudeksi uhriksi pelastaakseen Davidin. Ed näkee demonin siirtymisen Arnen ruumiiseen, mutta saa sydänkohtauksen ja joutuu sairaalaan.

Kun Ed herää sairaalassa, hän varoittaa Lorrainea Arnesta, jolloin Lorraine kehottaa poliiseja menemään Glatzelien talolle. Arne ja Debbie palaavat kenneliin, jossa Debbie työskentelee ja jonka yläkerrassa heidän asuntonsa sijaitsee. Arne alkaa voida pahoin ja demonin riivauksen vaikutuksesta iskee humaltunutta vuokraisäntäänsä Bruno Saulsia veitsellä 22 kertaa. Warrenit osallistuvat tapauksen tutkintaan ja tapauksesta tulee ensimmäinen amerikkalainen oikeudenkäynti, jossa puolustus yrittää vedota demonin riivaukseen. Warrenit aloittavat tutkimalla ensin syytä Davidin alkuperäiseen riivaukseen ja löytävät kellarista noitatoteemin, jonka kautta joku oli langettanut Davidiin kirouksen. Gordonin kehotuksesta he tapaavat Kästnerin, entisen papin, joka oli aiemmin pysäyttänyt Oinaskultiksi kutsutut saatananpalvojat. Kästner kertoo erään okkultistin tarkoituksella jättäneen toteemin Glatzelien kellariin kirouksen langettamiseksi ja Davidin riivauksen aiheuttamiseksi.

Warrenien ystävä Drew Thomas etsii tietoa muista murhatapauksista, joiden yhteydessä oli löydetty noitatoteemeja. Lopulta hän ja Warrenit kuulevat Danversissä, Massachusettsissa, ylikonstaapeli Clayltä Katie Lincolnista, joka oli myös murhattu 22 veitseniskulla ja jonka kadonneen ystävän Jessica Louise Strongin kotoa oli lyödetty noitatoteemi. Clay vie Warrenit paikkaan, jossa Katie oli murhattu ja Lorraine näkee näkyjen kautta selville, että Jessica oli demonin riivaamana murhannut Katien ja hypännyt kalliolta alas kuolemaan. Clay ja poliisit löytävät Jessican ruumiin, joka viedään myöhemmin hautaustoimistoon. Yöllä okkultisti yrittää manipuloida Arnea tekemään itsemurhaa. Warrenit eivät voi odottaa ruumiin tunnistamista, joten he murtautuvat hautaustoimistoon. Lorraine saa ruumista koskettamalla yhteyden okkultistiin ja saa tämän pysäyttämään Arnen itsemurhayrityksen. Yhteys toimii kuitenkin myös vastakkaiseen suuntaan ja okkultisti alkaa uhkailla Lorrainea.

Drew löytää kirjan, joka käsittelee stregherialaista noituutta. Sen mukaan kirous voidaan pysäyttää vain tuhoamalla rituaalialttari. Ed joutuu hetkellisesti demonin riivaamaksi ja syyksi tähän paljastuu, että yhdessä Warrenien ystävien lähettämistä kukkakimpuista oli kätkettynä kolmas noitatoteemi. Ed ja Drew päättelevät okkultistin olevan Fairfieldin alueella, koska Katie kävi paikallista yliopistoa. Lorraine pyytää Kästneria auttamaan kirjan tekstien kääntämisessä. Samalla Kästner paljastaa, että oli vastoin katolisen kirkon sääntöjä kasvattanut salaa tyttären nimeltä Isla, joka oli kiinnostunut okkultismista ja oli nyt vastuussa Katien, Davidin ja Edin kiroamisesta. Kästner johdattaa Lorrainen tunneleihin, jotka vievät Islan piilopaikkaan, mutta pian tämän jälkeen Isla saapuu ja tappaa isänsä. Ed saapuu paikalle, mutta joutuu uudelleen demonin riivaamaksi ja yrittää tappaa Lorrainen. Samaan aikaan okkultisti yrittää uudestaan ajaa Arnea itsemurhaan Debbien ja vankilapappi Newmanin estoista huolimatta. Lopulta Lorraine yrittää muistuttaa Ediä siitä kuinka he aikoinaan tapasivat toisensa, jolloin Ed palaa järkiinsä ja tuhoaa alttarin. Arne pelastuu ja demoni tappaa Islan rangaistuksena kirouksen epäonnistumisesta.

Ed vie Islan rituaalikupin kokoelmaansa demoninunna Valakia esittävää maalauksen sekä Annabelle-nuken lähelle. Arne tuomitaan taposta vankilaan viideksi vuodeksi ja hän menee tuomionsa aikana naimisiin Debbien kanssa. Lopuksi Ed rakentaa puutarhaansa samanlaisen huvimajan kuin se, jonka luona hän ja Lorraine nuorina tapasivat toisensa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Vera Farmiga  Lorraine Warren  
 Patrick Wilson  Ed Warren  
 Ruairi O’Connor  Arne Cheyenne Johnson  
 Sarah Catherine Hook  Debbie Glatzel  
 Julian Hilliard  David Glatzel  
 Megan Ashley Brown  nuori Lorraine Warren  
 Mitchell Hoog  nuori Ed Warren  
 Charlene Amoia  Judy Glatzel  
 John Noble  isä Kästner  
 Eugenie Bondurant  Isla Kästner / Okkultisti  
 Paul Wilson  Carl Glatzel  
 Sterling Jerins  Judy Warren  
 Shannon Kook  Drew Thomas  
 Ronnie Gene Blevins  Bruno Sauls  
 Keith Arthur Bolden  ylikonstaapeli Clay  
 Steve Coulter  isä Gordon  
 Vince Pisani  isä Newman  
 Ingrid Bisu  Jessica Louise Strong  
 Andrea Andrade  Katie Lincoln  

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirottu 3: Paholaisen vallassa sai ensi-iltansa 4. kesäkuuta 2021.[1] Osana suunnitelmaansa muidenkin vuonna 2021 julkaistavien elokuvien kohdalla, Warner Bros. julkaisi elokuvan koronaviruspandemian vuoksi ensi-iltapäivämääränä Yhdysvalloissa myös HBO Maxiin, jossa sen ilmoitettiin olevan katsottavissa kotimediajulkaisupäivään asti.[2] Elokuvan alkuperäinen ensi-iltapäivämäärä oli 11. syyskuuta 2020, kunnes ensi-iltaa siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. D'Alessandro, Anthony: Tenet Undated For Now: Warner Bros. To Announce New Date "Imminently", Pic's Theatrical Global Rollout Won't Be "Traditional" Deadline Hollywood. 20.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 15.5.2021. (englanniksi)
  2. Rubin, Rebecca & Donnelly, Matt: Warner Bros. to Debut Entire 2021 Film Slate, Including Dune and Matrix 4, Both on HBO Max and In Theaters Variety. 3.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 15.5.2021. (englanniksi)
  3. Trigg, Eric: The Conjuring3 Gets Fall 2020 Release Date Screen Rant. 3.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 15.5.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]