Annabelle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Annabelle
Ohjaaja John R. Leonetti
Käsikirjoittaja Gary Dauberman
Tuottaja
Säveltäjä Joseph Bishara
Leikkaaja Tom Elkins
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros. Pictures
Ensi-ilta
Kesto 99 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 6 500 000 dollaria
Tuotto 256 873 813 dollaria
Seuraaja Annabelle Comes Home
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Annabelle on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut John R. Leonettiin ohjaama ja James Wanin tuottama yhdysvaltalainen kauhuelokuva.[1] Elokuva on Kirottu-universumin toinen elokuva ja toimii spin-offina sekä esiosana ensimmäiselle Kirottu-elokuvalle. Elokuva kertoo riivatun Annabelle-nuken vaiheista ennen päätymistään Ed ja Lorraine Warrenin käsiin. Pääosissa ovat Annabelle Wallis, Ward Horton ja Alfre Woodard.

Elokuva sai ensiesityksensä Hollywoodin TCL Chinese Theatressa 29. syyskuuta 2014. Elokuvateattereihin se ilmestyi Yhdysvalloissa 3. lokakuuta 2014 ja Suomessa 17. lokakuuta 2014. Elokuva sai kriitikoilta sekalaisen vastaanoton ja tuotti yli 256 miljoonaa dollaria. Elokuvan esiosa Annabelle: Creation sai ensi-iltansa vuonna 2017 ja jatko-osa Annabelle Comes Home sai ensi-iltansa vuonna 2019.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1967 John ja Mia Form asuvat Santa Monicassa ja odottavat ensimmäistä lastaan. John antaa vaimolleen lahjaksi tämän toivoman kalliin antiikkinuken. Sinä yönä Mia kuulee naapurista ääniä ja paljastuu, että siellä asuva Higginsin pariskunta on murhattu. Mia soittaa poliisit, mutta nukkea pitävä nainen hyökkää hänen kimppuunsa. Johnin kanssa saapuneet poliisit ampuvat miehen. Nainen tekee itsemurhan, mutta ehtii sitä ennen koskettaa nukkea verisillä käsillään. Uutisissa paljastuu, että nainen oli Higginsin pariskunnan tytär, Annabelle, ja mies paljastuu Annabellen poikaystäväksi. He kuuluivat satanistiseen Oinaskulttiin, joka palvoi sarvekasta demonia.

Annabelle piti nukkea käsissään ennen kuolemaansa, joten Mia pyytää Johnia heittämään sen pois. Eräänä iltana tapahtuu tulipalo, jonka aikana hänen synnytyksensä käynnistyy. Lapsi on tyttö ja se saa nimekseen Leah. Perhe muuttaa uuteen asuntoon, mutta Mia löytää jälleen Annabelle-nuken. Mia ja Leah alkavat kokea epätavallisia asioita. He ottavat yhteyttä poliisiin ja he saavat tietää Annabelle Higginsin yrityksistä kutsua demoni uhraamalla sille sielu. Mia menee kirjakauppaan ja tutustuu sen omistajaan Evelyniin, joka päättelee demonien havittelevan Leahin sielua. Evelyn kertoo myös aiheuttaneensa auto-onnettomuuden, jossa hänen oma tyttärensä Ruby kuoli. Hän oli yrittänyt itsemurhaa, mutta kuullut Rubyn äänen, joka kertoi ettei hänen aikansa ollut vielä.

Pariskunta ottaa yhteyttä isä Pereziin, paikalliseen pappiin, joka vie nuken mukanaan kirkkoon. Mutta Annabellen haamu hyökkää hänen kimppuunsa ja nukke katoaa. Myöhemmin tapahtuu toinen hyökkäys, jonka aikana nukke näyttää leijuvan ilmassa, mutta Mia näkee demonin kantavan sitä. Mia yrittää tuhota nuken, mutta demoni kertoo nuken vaikutuksen loppuvan vain, jos sille uhrataan sielu. John ja Evelyn saapuvat estämään Mian aikeet hypätä ikkunasta nuken kanssa. Evelyn ottaa nuken ja päättää itse hypätä ikkunasta hyvittääkseen Rubyn kuoleman. Evelyn kuolee, mutta nukke katoaa.

Kuuden kuukauden kuluttua Formit elävät jälleen onnellista elämää. Toisaalla eräs perheenäiti ostaa Annabelle-nuken tyttärelleen lahjaksi. Lopuksi näytetään teksti, joka kertoo, että oikeaa Annabelle-nukkea säilytetään nykyään Ed ja Lorraine Warrenin museossa, ja että pappi siunaa sen kahdesti kuukaudessa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Annabelle Wallis  Mia Form  
 Ward Horton  John Form  
 Alfre Woodard  Evelyn  
 Tony Amendola  isä Perez  
 Kerry O’Malley  Sharon Higgins  
 Brian Howe  Pete Higgins  
 Eric Ladin  etsivä Clarkin  
 Ivar Brogger  tohtori Burgher  
 Gabriel Bateman  Robert  
 Shiloh Nelson  Nancy  
 Tree O’Toole  Annabelle Higgins  
 Keira Daniels  7-vuotias Annabelle Higgins  
 Morganna May  Debbie  
 Robin Pearson Rose  Debbien äiti  
 Amy Tipton  Camilla  
 Michelle Romano  Mary  
 Christopher Shaw  Fuller  
 Joseph Bishara  demoni  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 113 arvostelun perusteella laskettuna kriitikoiden arvosteluista 29 prosenttia oli positiivisia.[2] Episodi antoi elokuvalle kaksi tähteä viidestä[3], Iltalehti kolme tähteä viidestä[4] ja Nyt-liite kaksi tähteä viidestä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tältä näyttää suositun kauhuelokuvan spinoff - pääosassa nukke Findance. Viitattu 26.10.2014.
  2. Annabelle Rotten Tomatoes. Viitattu 26.10.2014. (englanniksi)
  3. Annabelle Episodi. Viitattu 26.10.2014. (suomeksi)
  4. Annabelle Iltalehti. Viitattu 26.10.2014.
  5. Halpa ja kökösti näytelty Annabelle sopii säikyttelystä pitäville Nyt. Viitattu 26.10.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Annabelle Internet Movie Databasessa. (englanniksi)