Kirottu (elokuva)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kirottu
The Conjuring
Kirottu.jpg
Ohjaaja James Wan
Käsikirjoittaja Chad Hayes
Carey Hayes
Tuottaja Tony DeRosa-Grund
Peter Safran
Rob Cowan
Säveltäjä Joseph Bishara
Kuvaaja John R. Leonetti
Leikkaaja Kirk M. Morri
Pääosat Vera Farmiga
Patrick Wilson
Ron Livingston
Lili Taylor
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 19. heinäkuuta 2013
Suomen lippu 23. elokuuta 2013
Kesto 112 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 20 000 000 dollaria[1]
Tuotto 318 000 141 dollaria[2]
Seuraaja The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Kirottu (The Conjuring) on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut James Wanin ohjaama kauhuelokuva. Sen pääosissa ovat Vera Farmiga, Patrick Wilson, Ron Livingston ja Lili Taylor.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Vera Farmiga  … Lorraine Warren  
 Patrick Wilson  … Ed Warren  
 Lili Taylor  … Carolyn Perron  
 Ron Livingston  … Roger Perron  
 Shanley Caswell  … Andrea Perron  
 Hayley McFarland  … Nancy Perron  
 Joey King  … Christine Perron  
 Mackenzie Foy  … Cindy Perron  
 Kyla Deaver  … April Perron  
 Shannon Kook  … Drew  
 John Brotherton  … Brad  
 Sterling Jerins  … Judy Warren  
 Marion Guyot  … Georgiana Moran  
 Steve Coulter  … Father Gordan  
 Joseph Bishara  … Bathsheba  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1971 Roger ja Carolyn Perron muuttavat rappeutuneeseen taloon Harrisvilleen, Rhode Islandiin, heidän viiden tyttärensä: Andrean, Nancyn, Christinen, Aprilin ja Cindyn sekä koiransa Sadien kanssa. Muutto onnistuu hienosti, mutta yllättäen Sadie kieltäytyy tulemasta sisälle taloon. Perronit löytävät talosta salaperäisen kellarin, joka on ollut laudoitettuna umpeen.

Seuraavana aamuna Carolyn herää löytäen iholtaan salaperäisen mustelman, ja Sadie löydetään kuolleena talon ulkopuolelta. Perheen nuorin tytär April löytää oudon soittorasian. Muutaman seuraavan päivän aikana talossa alkaa esiintyä paranormaaleja häiriöitä useina eri aikoina. Yöllä salaperäinen näkymätön olio saa kaikki pelosta suunniltaan hyökkäämällä Christinen ja Nancyn kimppuun. Paranormaali toiminta kulminoituu yhteen yöhön, kun Roger on hoitamassa työasioita Floridassa. Carolyn kuulee outoja taputusääniä ja kikatusta, ja kun hän suuntaa rappusiin, kaikki seinällä olevat valokuvakehykset tippuvat äkisti ja särkyvät. Carolyn huomaa kellarin oven aukeavan itsestään ja uhkaa lukitsevansa heitä terrorisoivan olion kellariin, ellei tämä lopeta häiriköimistään. Sen sijaan Carolyn itse joutuukin lukkojen taakse kellariin. Carolynin ollessa lukkojen takana Cindy, yksi tyttäristä, on herännyt ja unissakävelee sisarensa Andrean huoneeseen. Yhdessä he huomaavat karmivan näköisen hengen vaatekaapin päällä. Henki hyppää alas ja hyökkää Andrean kimppuun.

Näiden paranormaalien ilmiöiden jälkeen epätoivoinen Carolyn pyytää apuun paranormaaleja ilmiöitä tutkivat Ed ja Lorraine Warrenin. Warrenit suorittavat alustavan tutkinnan talossa ja päättelevät, että talossa tarvitaan manausta. He eivät voi kuitenkaan suorittaa sitä noin vain, sillä manaukseen tarvitaan lupa katoliselta kirkolta. Lisäksi heidän täytyy saada lisätodisteita, ennen kuin he voivat edetä tapauksessa.

Tutkiessaan talon historiaa Ed ja Lorraine saavat selville, että talo kuului aikoinaan noidaksi syytetylle naiselle, Bathseballe, joka uhrasi viikon vanhan lapsensa paholaiselle ja hirttäytyi sitten vuonna 1863 kiroten kaikki jotka veisivät hänen maataan. Lorraine ja Ed löytävät raportteja tuhansista murhista ja itsemurhista, mitä on aikojen saatossa tapahtunut niille, jotka asettuivat asumaan Bahtseban maille.

Ed ja Lorraine palaavat Perronien talolle ja alkavat kerätä manaukseen tarvittavia todisteita. Cindy alkaa taas kävellä unissaan ja kävelee Andrean huoneeseen sekä paljastaa, että vaatekaapin sisällä onkin salakäytävä. Lorraine ryhtyy tutkimaan salakäytävää, mutta yllättäen lattialankut pettävät hänen allaan ja hän putoaa lattian läpi kellariin, jossa hän näkee naisen, jonka Bahtseba oli kauan sitten riivannut ja pakottanut tappamaan lapsensa.

Hieman myöhemmin jokin näkymätön voima vetää Nancya väkivaltaisesti hiuksista pitkin lattiaa. Warrenit saavat tämän nauhalle ja päättävät, että todistusaineistoa on nyt tarpeeksi. He ajavat kirkolle ja kysyvät lupaa manaukseen, mutta eivät saa sitä vielä.

Perronin perhe päättää muuttaa väliaikaisesti hotelliin. Kun Warrenit ovat matkalla kirkolta kotiin, heidän tyttärensä joutuu Bahtseban hyökkäyksen kohteeksi, mutta Ed saapuu ajoissa estämään häntä vahingoittumasta.

Perronin perhe tajuaa, että Bahtseba on nyt riivannut Carolynin. Carolyn sieppaa kaksi tytärtänsä, Christinen ja Aprilin, ja ajaa takaisin taloon. Ed, Lorraine, Roger, ja kaksi apulaista kiirehtivät taloon, jonka kellarista he löytävät Carolynin, joka on juuri yrittämässä puukottaa Christinen kuoliaaksi saksilla. Ed ja Lorraine saavat Carolynin tainnutettua ja sitovat hänet tuoliin. Ed huomaa, ettei ole aikaa odottaa kirkon lupaa ja päättää suorittaa manauksen itse, mutta Carolyn pakenee kesken manauksen ja yrittää tappaa Aprilin, joka on piilossa lattialautojen alla. Lorraine kuitenkin estää Carolyniä tappamasta tytärtään muistuttamalla häntä perheensä kanssa kokemista iloisista muistoista. Samalla Ed saa suoritettua manauksen loppuun ja Bahtseba poistuu Carolynista.

Palattuaan kotiin, Lorraine kertoo Edille että pappi, oli viimein soittanut takaisin kirkolta ja antanut luvan manaukseen. Tämän lisäksi heille on myös uusi juttu tutkittavana Long Islandilla. Kun he lähtevät ulos ovesta kohti uutta juttua, soittorasia, jonka April oli löytänyt, avautuu ja alkaa soittaa musiikkia paljastaen Annabelle-nuken keskellä soittorasian peiliä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]