Kirottu (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirottu
The Conjuring
Ohjaaja James Wan
Käsikirjoittaja Chad Hayes
Carey Hayes
Tuottaja Tony DeRosa-Grund
Peter Safran
Rob Cowan
Säveltäjä Joseph Bishara
Kuvaaja John R. Leonetti
Leikkaaja Kirk M. Morri
Tuotantosuunnittelija Julie Berghoff
Pukusuunnittelija Kristin M. Burke
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros. Pictures
Ensi-ilta
Kesto 112 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 20 000 000 dollaria[1]
Tuotto 318 000 141 dollaria[2]
Seuraaja Kirottu 2
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Kirottu (engl. The Conjuring) on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut James Wanin ohjaama kauhuelokuva. Se on Kirottu-universumin ensimmäinen elokuva. Pääosissa ovat Patrick Wilson ja Vera Farmiga, jotka esittävät Ed ja Lorraine Warrenia, paranormaalien ilmiöiden tutkijoita, jotka päätyvät tutkimaan Perronin perheen maalaistalossa Rhode Islandilla tapahtunutta kummittelua vuonna 1971.

Kirottu sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 19. heinäkuuta 2013 ja Suomessa 23. elokuuta 2013. Elokuva sai kriitikoilta positiivisen vastaanoton ja tuotti yli 318 miljoonaa dollaria, mikä teki sitä yhden eniten tuottaneista kauhuelokuvista koskaan. Elokuvan jatko-osa Kirottu 2 tuli ensi-iltaan 10. kesäkuuta 2016. Myös jatko-osa menestyi hyvin. Kolmas elokuva, Kirottu 3: Paholaisen vallassa, sai ensi-iltansa 4. kesäkuuta 2021.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1971 Roger ja Carolyn Perron muuttavat rappeutuneeseen taloon Harrisvilleen, Rhode Islandiin, heidän viiden tyttärensä Andrean, Nancyn, Christinen, Aprilin ja Cindyn sekä koiransa Sadien kanssa. Sadie kuitenkin kieltäytyy tulemasta sisälle taloon ja lapset löytävät talosta salaperäisen kellarin, joka on ollut laudoitettuna umpeen.

Seuraavina öinä talossa alkaa tapahtua yliluonnollisia asioita: kaikki kellot pysähtyvät 3.07 kohdalle ja Sadie löydetään kuolleena talon ulkopuolelta. Salaperäinen näkymätön olento yrittää kiskoa Christinea, joka kertoo olennon haluavan tappaa koko perheen. Carolyn kuulee outoja taputusääniä ja kikatusta. Kellari aukeaa itsestään ja Carolynin uhatessa lukita olento kellariin, hän joutuukin itse lukkojen taakse. Unissakävelevän Cindy kulkee Andrean huoneeseen, missä heidän kimppuunsa hyökkää vaatekaapin päällä ollut karmivan näköinen henki.

Tapahtumien jälkeen Carolyn pyytää apuun paranormaaleja ilmiöitä tutkivan pariskunnan, Ed ja Lorraine Warrenin. He suorittavat alustavan tutkinnan talossa ja päättelevät, että talossa tarvitaan manausta, mutta siihen tarvitaan lupa katoliselta kirkolta sekä lisätodisteita.

Ed ja Lorraine saavat selville, että talo kuului aikoinaan noidaksi syytetylle naiselle, Bathseba Shermanille, joka uhrasi viikon vanhan lapsensa paholaiselle ja hirttäytyi vuonna 1863 kiroten kaikki, jotka veisivät hänen maataan. Lorraine ja Ed löytävät raportteja tuhansista murhista ja itsemurhista, mitä on aikojen saatossa tapahtunut Bathseban mailla asuneille ihmisille.

Ed ja Lorraine palaavat Perronien talolle ja alkavat kerätä manaukseen tarvittavia todisteita. Cindy alkaa taas kävellä unissaan ja kävelee Andrean huoneeseen sekä paljastaa, että vaatekaapin sisällä onkin salakäytävä. Lorraine ryhtyy tutkimaan salakäytävää, mutta yllättäen lattialankut pettävät hänen allaan ja hän putoaa kellariin, jossa hän näkee naisen, jonka Bathseba oli kauan sitten riivannut ja pakottanut tappamaan lapsensa.

Hieman myöhemmin jokin näkymätön voima vetää Nancya väkivaltaisesti hiuksista pitkin lattiaa. Warrenit saavat tämän nauhalle ja päättävät, että todistusaineistoa on tarpeeksi. He eivät kuitenkaan saa vielä lupaa manaukseen. Perronin perhe päättää muuttaa väliaikaisesti hotelliin. Kun Warrenit ovat matkalla kirkolta kotiin, heidän tyttärensä Judy joutuu Bathseban hyökkäyksen kohteeksi, mutta Ed saapuu ajoissa estämään häntä vahingoittumasta.

Bathseba on riivannut Carolynin, joka sieppaa Christinen ja Aprilin ja vie heidät takaisin taloon. Ed ja Lorraine kohtaavat kellarissa Carolynin, joka yrittää puukottaa Christinen kuoliaaksi saksilla. Ed ja Lorraine saavat Carolynin tainnutettua ja sitovat tämän tuoliin. Ed päättää suorittaa manauksen itse, koska heillä ei ole aikaa odottaa papin saapumista. Carolyn pakenee ja yrittää tappaa Aprilin, mutta Lorraine vie Carolynin huomion yrittämällä puhua tälle eräästä perheen tärkeästä ja yhteisestä muistosta, jolloin Ed saa tilaisuuden ajaa Bathseban pois Carolynista ja koko talosta.

Kotiin palatessaan Lorraine kertoo Edille katolisen kirkon myöntäneen luvan manaukseen ja he saavat tiedon uudesta tutkittavasta jutusta Long Islandilla. Ed vie Aprilin löytämän soittorasian aiemmista tapauksista talteen otettujen esineiden, kuten Annabelle-nuken, luokse. Soittorasia avautuu ja alkaa soittaa musiikkia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Vera Farmiga  Lorraine Warren  
 Patrick Wilson  Ed Warren  
 Lili Taylor  Carolyn Perron  
 Ron Livingston  Roger Perron  
 Shanley Caswell  Andrea Perron  
 Hayley McFarland  Nancy Perron  
 Joey King  Christine Perron  
 Mackenzie Foy  Cindy Perron  
 Kyla Deaver  April Perron  
 Shannon Kook  Drew  
 John Brotherton  Brad  
 Sterling Jerins  Judy Warren  
 Marion Guyot  Georgiana Moran  
 Steve Coulter  isä Gordon  
 Joseph Bishara  Bathsheba Sherman  
 Morganna May  Debbie  
 Amy Tipton  Camilla  
 Zach Pappas  Rick  
 Christof Veillon  Maurice Theriault  
 Lorraine Warren  nainen yleisössä (cameo)  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]