Kirjolemmikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirjolemmikki
Myosotis discolor habitus.jpeg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Magnoliophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Boraginales
Heimo: Lemmikkikasvit Boraginaceae
Suku: Lemmikit Myosotis
Laji: discolor
Kaksiosainen nimi

Myosotis discolor
Pers.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kirjolemmikki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kirjolemmikki Commonsissa

Kirjolemmikki (Myosotis discolor) on lemmikkien (Myosotis) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on yksivuotinen, ruohovartinen ja matalakasvuinen laji, josta voidaan erottaa eri alalajeja. Kirjolemmikki muistuttaa jonkin verran mäkilemmikkiä (Myosotis ramosissima) sekä hietalemmikkiä (Myosotis stricta), mutta lajit ovat erotettavissa muun muassa kukkaperien pituuden perusteella.[1]

Kirjolemmikki voi kasvaa noin 20 cm korkeaksi, ja sen varsi on karvainen sekä alaosastaan yleensä monihaarainen. Lehdet ovat pieniä sekä soikeita, ja lehtien alapinnoilla on keskisuonen kohdalla suoria karvoja. Kirjolemmikin kukat ovat pieniä ja kukinnan alussa kellertäviä, mutta muuttuvat myöhemmiten vaaleansinisiksi. Kukkaperä on verhiötä lyhyempi ja kaartuu yleensä alaspäin hedelmien kypsyessä. Kukkien verhiö on karvainen ja teriö on pieni, noin 2 mm leveä. Kirjolemmikki kukkii touko–kesäkuussa. Kirjolemmikin hedelmät ovat mustanruskeita lohkohedelmiä.[1]

Kirjolemmikki kasvaa kuivilla ja hiekkaisilla kasvupaikoilla, kuten mäenrinteillä, pellonreunoilla ja tienpientareilla[1]. Kirjolemmikkiä tavataan suurimmassa osassa Eurooppaa sekä paikoitellen myös Afrikassa ja Pohjois-Amerikassa, jossa se on tulokaslaji[2]. Suomessa kirjolemmikkiä on tavattu silloin tällöin viimeisten sadan vuoden aikana[3]. Etelä-Ruotsissa kirjolemmikki on kuitenkin jo melko yleinen[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Den virtuella floran: Brokförgätmigej (Myosotis discolor) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 11.5.2020.
  2. Den virtuella floran: Brokförgätmigej (Myosotis discolor) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet.
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Kirjolemmikki (Myosotis discolor) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 11.5.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.