Mäkilemmikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mäkilemmikki
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Magnoliophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Boraginales
Heimo: Lemmikkikasvit Boraginaceae
Suku: Lemmikit Myosotis
Laji: ramosissima
Kaksiosainen nimi

Myosotis ramosissima
Rochel

Katso myös

  Mäkilemmikki Wikispeciesissä
  Mäkilemmikki Commonsissa

Mäkilemmikki (Myosotis ramosissima) on lemmikkien (Myosotis) sukuun kuuluva yksivuotinen ja pienikokoinen kasvilaji. Mäkilemmikki muistuttaa paljolti hietalemmikkiä (Myosotis stricta) sekä kirjolemmikkiä (Myosotis discolor), jotka ovat mäkilemmikin tavoin pieniä ja yksivuotisia lemmikkilajeja.[1]

Mäkilemmikki voi kasvaa noin 20 cm korkeaksi, ja sen varsi on ontto sekä karvainen. Mäkilemmikin lehdet ovat soikeita sekä karvaisia ja yleensä melko pieniä. Mäkilemmikin kukat ovat pieniä, noin 2 mm leveitä sekä vaaleansinisiä ja ne sijaitsevat lyhyen varren päässä melko tiiviinä rykelmänä. Mäkilemmikki kukkii huhti–kesäkuussa. Mäkilemmikin hedelmät ovat pieniä, vaaleanruskeita ja kiiltäviä lohkohedelmiä.[1]

Mäkilemmikki kasvaa erilaisilla avoimilla ja kuivilla paikoilla, joilla muukin kasvillisuus on matalaa[1]. Suomessa mäkilemmikki on yleinen lounaissaaristossa ja sitä tavataan myös Ahvenanmaalla sekä lounais- ja etelärannikolla lähinnä Porvoosta Poriin asti[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Backförgätmigej (Myosotis ramosissima) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 30.8.2017.
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Mäkilemmikki (Myosotis ramosissima) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 30.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]