Kimppakyyti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tällä propagandajulisteella Yhdysvaltain hallitus kehotti kimppakyytien käyttöön toisen maailmansodan aikana. Julisteen kuvateksti kuuluu: ”Hän ajaa Hitlerin kanssa, joka ajaa yksin. Liity autokerhoon jo tänään.”

Kimppakyydillä tarkoitetaan kuljettajan ja yhden tai useamman matkustajan yhteistä auton käyttöä, jota käytetään yleensä työmatkoihin. Kimppakyydin toimenpiteitä ja järjestelmiä on muotoiltu ja säännelty vaihtelevasti. Järjestetyssä muodossa olevat yhteiskäyttöprojektit olivat tyypillisiä 1970-luvun puolivälin tienoilla öljykriisin aikaan.

Jäsenet käyttävät joko omaa autoaan tai yhdessä vuokrattua ajoneuvoa. He eivät käytä julkista liikennettä, kuten takseja. Yritysten, hallitusten ja sotilasorganisaatioiden taloudellisista tai muista syistä yhteiskäytössä olevat autot eivät myöskään kuulu kimppakyytien piiriin.

Kimppakyyti vähentää toistuvien tai pitkien matkojen kuljetuskustannuksia, kun jäsenet jakavat vuokrausmaksun tai maksavat pääauton omistajalle. Joissakin maissa on otettu käyttöön suurten matkustajamäärien kaistoja, joilla kannustetaan kimppakyytejä ja julkista liikennettä ruuhkien välttämiseksi. Sota-aikoina kannustettiin kimppakyytejä polttoaineen säästämiseksi. Vähentämällä autojen määrää maanteillä kimppakyydit vähentävät saasteita ja tarvittavien pysäköintipaikkojen määrää sekä vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä maailmanlaajuisesti. Kimppakyyti voi myös vähentää kuljettajan stressiä.

Joissakin tapauksissa yritykset tai paikallisviranomaiset kannustavat yhteiskäyttöä, usein osana suurempia kuljetusjärjestelyjä. Näitä ovat keskitetyt haku- ja noutopaikat, alennushintainen pysäköinti ja neuvonta. Kimppakyytien käyttö on lisääntynyt internetin, matkapuhelimien ja muiden viestintäjärjestelmien kautta. Dynaamisessa kimppakyytikonseptissa erillinen järjestelmä etsii autoilijoiden hyväksymiä tarjouksia.

Kimppakyyti voi olla joustamaton, sillä siinä pysähdytään usein ja työajat muuttuvat. Jotkin suuremmat kimppakyytijärjestelmät tarjoavat ”pyyhkäisypalvelua” eli myöhempiä matkustusvaihtoehtoja. Turvallisuutta lisäävä vaihtoehto voi olla paikallisen taksiyhtiön kanssa tehty takuukyytijärjestely.

Uusi kimppakyynnin tyyppi on GPS-pohjainen kimppakyyti. Tämä tarjoaa samaa joustavuutta kuin liftaaminen, mutta takaa myös kimppakyytien turvallisuuden. Prosessin ensimmäinen vaihe on, että kuljettaja määrittää määränpäänsä ja aktivoi kimppakyytijärjestelmän GPS-sovelluksen välittömästi ennen liikkeelle lähtöä. Tallennettujen sijainti- ja kohdetietojen avulla matkustaja voi etsiä reaaliaikaisesti lähistöllä olevia autoja, joilla on sama määränpää ja tyhjiä paikkoja suoraan matkustushetkellä.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]