Khasso

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Khasso

Khasso oli kuningaskunta Länsi-Afrikassa 16001800-lukujen välisenä aikana. Se sijaitsi suunnilleen nykyisen Senegalin ja Malin Kayesin alueella. Khasson pääkaupunki oli Medina.

Fulbetit, jotka muuttivat alueelle ja sekoittuivat paikallisiin maninke ja soninke-kansoihin, perustivat Khasson Senegaljoen suuhun. Ensimmäinen tunnettu kuningas (fankamala) oli Séga Doua (hallitsi. 1681–1725), ja hänen sukunsa hallitsi Khassoa aina vuoteen 1796 asti, jolloin suvun viimeinen poika, Demba Séga kuoli. Sitä seurasi sisällissota, jossa valtakunta lopulta hajosi viiteen pienempään kuningaskuntaan, joista vahvin oli Hawa Demba Diallon (h. 1810–1833) hallitsema Dembaya.

Kuten Bamana valtakunta, olivat Khasson kuningaskunnatkin riippuvaisia orjakaupasta. Perheen varallisuutta osoitti sen omistamien orjien määrä, joka johti sotaretkiin, joiden tarkoituksena oli siepata mahdollisimman monta uutta orjaa. Orjakaupan myötä Khasson yhteydet eurooppalaisten – etenkin ranskalaisten – rakentamien Länsi-Afrikan kauppakaupunkien kanssa kasvoivat.

Vuonna 1857 Toucouleurin perustaja Umar Tall hyökkäsi Khassoon, mutta hyökkäys torjuttiin Ranskan tuella. Ranska alkoi kasvattaa vaikutusvaltaansa alueella, ja lopulta otti sen täysin hallintaansa yhdistäen sen Ranskan Sudaniin 1880.

Nykyään alueen asukkaat kutsuvat yhä itseään nimellä Khassonké.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Khasso