Umar Tall

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hadži Umar Tall (noin 17971864) oli länsiafrikkalainen imaami ja valtionjohtaja. Tall nostatti jihadin Länsi-Afrikassa ja perusti kansannousun avulla Toucouleurin valtakunnan 1800-luvulla.

Tall syntyi Futa Tooron kuningaskunnassa, nykyisessä Senegalissa. Hän opiskeli madrassassa, ennen kuin suoritti pyhiinvaelluksen Mekkaan. Tall palasi arvonimen hadži saaneena Sudaniin ja asettui Sokoton kalifaattiiin, minkä jälkeen siirtyi Futa Djallonin kuningaskuntaan, jossa hänestä tuli Tallista tuli toucouleur-kansan hengellinen johtaja. Tall meni naimisiin useiden naisten kanssa ja hän alkoi valmistella jihadia.

Tall julisti vuonna 1848 jihadin ympäröiville malinkékansojen alueille, ja eurooppalaisilla aseilla varustautuneet toucouleurit valloittivat alueet. Näistä alueista syntyi Toucouleur valtakunta ja Tallista tuli sen johtaja. Vuonna 1858 Tall eteni länteen ja julisti sodan Khassolle ja läheisille ranskalaisalueille. Ranskalaiset torjuivat toucouleurien hyökkäykset ja Tall joutui vetäytymään. Tappion jälkeen Tall kiinnitti huomionsa sen sijaan läheisiin riippumattomiin muslimialueisiin ja liitti 1861 bambaroiden pikkuvaltioita, kuten Kaartan ja Bamana valtakunnan Toucouleuriin, minkä jälkeen suuntasi itään ja hävitti Massinan ja Hamdullahin kevääseen 1862 menneessä.

Vuonna 1863 Tall yritti epäonnistuneesti valloittaa Timbuktun. Samana vuonna alkoi puhjeta useita kapinoita eri puolilla Toucouleuria vastaan. Vuonna 1864 Tall sai surmansa eräässä hänen ruutikuormansa räjähdyksessä. Tallin kuoleman jälkeen Toucoulerin hallitsijana jatkoi hänen veljenpoikansa Tidiani Tall, ja hänen poikansa Ahmadu Séku Tall jatkoi valloitetun Ségou-valtakunnan johtajana.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:El Hadj Umar Tall