Keskustelu Wikipediasta:Pikapoisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huomio! Projektisivun nimi oli "Wikipedia:Roska" marraskuusta 2004 alkaen vuoden 2013 maaliskuuhun saakka. Uusi nimi on Wikipedia:Pikapoisto.

Alla olevissa keskusteluissa esiintyvä termi "roska" tai "roskaa" oli aiemmin pikapoistokäytännön virallinen nimi, ja roskalla tarkoitettiin sivuja, jotka pitää poistaa nopeasti. Roskaksi kutsuminen ei ollut lainkaan halventava termi vaan se oli osa Wikipedian jokapäiväistä kielenkäyttöä vuoteen 2013 saakka.


Termimuutoksia[muokkaa wikitekstiä]

Jatkokeskustelu käytäntökahvihuoneessa[muokkaa wikitekstiä]

Arkistoin yllä olevan keskustelun, koska ehdotus on muuttunut ja koska keskustelun jatkaminen käy paremmin käytäntökahvihuoneessa osiossa Suomenkielisen Wikipedian Roska-termistä pikapoistoissa, joka oli alun alkaen linkki tälle sivulle. --Pxos (keskustelu) 26. helmikuuta 2013 kello 19.30 (EET) Linkki muutettu viittaamaan arkistosivulle. --Pxos (keskustelu) 4. joulukuuta 2015 kello 06.05 (EET)

Helppo tarkastelutapa[muokkaa wikitekstiä]

Kun olen nyt lukenut vanhoja keskusteluja moneen kertaan ja myös yllä olevassa ilmennyttä, haluan vielä lopuksi tarkastella asiaa nelikentän avulla, joka mielestäni viimeistään perustelee muutoksen hyvin.

  • VANHA TAPA: Hyväntahtoinen käyttäjä luo artikkelin, joka poistetaan roskana.
– Käyttäjää harmittaa sekä artikkelin todella nopea poisto että sen kutsuminen roskaksi. Poistokäytännön nimi on "WP:Roskaa", joten artikkeli on roskaa; TAI
– Käyttäjää harmittaa pelkästään artikkelin poisto, mutta roskaksi kutsuminen ei haittaa häntä; TAI
– Käyttäjä ymmärtää, että wikipediasta voidaan poistaa nopeasti sivuja, mutta hänen tuotoksensa kutsuminen roskaksi on loukkaavaa.
  • UUSI TAPA: Hyväntahtoinen käyttäjä luo artikkelin, joka poistetaan välittömästi. (Roska-sanaa ei näy missään.)
– Käyttäjää harmittaa artikkelin poistaminen, mutta tuskin harmittaa asialliset viittaukset poistamiseen ja asiallisen tuntuiseen pikapoistokäytäntöön.
  • VANHA TAPA: Pahantahtoinen vandaali luo sotkua, joka poistetaan roskana.
– Vandaalille kerrotaan, että hän on luonut roskaa, joka poistetaan nopeasti.
  • UUSI TAPA: Pahantahtoinen vandaali luo sotkua, joka poistetaan välittämästi.
– Vandaalille kerrotaan, että hän on luonut sivun, joka on merkitty poistettavaksi välittömästi.
  • YHTEENVETO: Roska-sanasta on haittaa hyväntahtoisille käyttäjille, mutta se suurella todennäköisyydellä ei auta mitään vandalismintorjunnassa. Kerran sotkevat vandaalit lopettavat sotkemisen poistamisen ja huomautuksen jälkeen. Sinnikkäämmät vandaalit eivät välitä mitään siitä, onko artikkelia kutsuttu "roskaksi" vai "pikapoistettavaksi". Että näin. Kummastelen kovasti vuosien 2007 ja 2010 keskusteluissa esitettyjä mielipiteitä ja olen sitä mieltä, että Wikipedia on tällaisissa asioissa kehittynyt huomattavasti parempaan suuntaan.

--Pxos (keskustelu) 4. maaliskuuta 2013 kello 04.20 (EET)

Yleinen tunnelma on kyllä ollut siirtymästä hardcore-nörttien koodauskerhosta paljon aloittelijaystävällisemmäksi, erityisesti aivan viime kuukausina on ollut liikehdintää useammallakin rintamalla juuri siihen suuntaan (esimerkiksi WP:Sanasto alkaa näyttää jo jotenkin hyödylliseltä). Olisikohan taustalla se, että aktiivimuokkaajat ovat pikkuhiljaa alkaa kiinnostua yhä enemmän yhteisön eikä vain artikkeleiden kehittämisestä. Olemme kuitenkin niin pieni kielialue, että kaikki kynnelle kykenevät tarvitaan talkoisiin. Vuosikaudet wikimaailmassa pulikoineiden voi olla hyvin vaikea muistaa millaista on olla aivan vihreä, mutta ainakin nuo Wikimedia Suomen outreach-projektit (lähinnä Ateneum-projekti ja Kiasman wikimaraton) ovat antaneet perspektiiviä kuiluun "wikinatiivin" ja muokkaustilaan ensimmästä kertaa kurkkaavan välillä. --Pitke (keskustelu) 4. maaliskuuta 2013 kello 10.09 (EET)

Sivun väliaikainen lukitus[muokkaa wikitekstiä]

Sivu on väliaikaisesti suojattu muokkaamiselta 1. maaliskuuta 2013, koska käytäntösivun rinnalle luodaan kopio nimellä Wikipedia:Pikapoisto, jota rupean muokkaamaan. Jotta muokkaushistoriat voidaan yhdistää vaikeuksitta siirtymävaiheen päätyttyä, tälle sivulle ei pidä tehdä erillisiä muokkauksia. Suojaus poistetaan kun sivu siirretään. --Pxos (keskustelu) 1. maaliskuuta 2013 kello 18.25 (EET)

Eikö olisi yksinkertaisempaa tehdä muutokset tälle sivulle ja sen jälkeen vain siirtää sivu uudelle nimelle?-Henswick 1. maaliskuuta 2013 kello 20.36 (EET)
Toki, mutta on otettava huomioon, että WP:Roska halutaan kenties jonkin aikaa vielä pitää entisenlaisena. Lisäksi pyrin muuttamaan samalla kaikki tarvittavat linkit sekä linkkien yhteydessä olevat tekstit. Siirto ja UO:n jättö on perinteinen wikitapa, jossa UO hoitaa kaikki ongelmat. Tällä tavalla huomaan paremmin virheet, ja lisäksi lopputulos on ihan sama. Sivu lopulta siirretään, kunhan muokkaushistoriat on yhdistetty. --Pxos (keskustelu) 1. maaliskuuta 2013 kello 21.13 (EET)

Sivu on nyt siirretty nimelle Pikapoisto. Suojaus hävisi itsestään kaksoissiirron myötä, joten sivu ei enää ole suojattu. --Pxos (keskustelu) 5. maaliskuuta 2013 kello 08.49 (EET)

Yleiset poistosyyt tiedostonimiavaruudessa[muokkaa wikitekstiä]

Kohdan Yleiset poistosyistä osa on merkitty punaisella tähdellä. Ulkopuolelle on kuitenkin jätetty:

  1. Ei järkevää sisältöä. Sivut, joiden sisällössä ei ole mitään järkeä. Tämä on yleisin poistosyy häiriköintitarkoituksessa luoduille sivuille.
  2. Testisivut. Testit ovat sallittuja vain hiekkalaatikolla ja käyttäjäsivujen alasivuilla.
  3. Sivut, joiden isäntäsivua ei ole olemassa, kuten orvot keskustelusivut ja orvot metasivut. Tiedostojen keskustelusivut voidaan poistaa vain, jos tiedostoa ei ole olemassa suomenkielisessä Wikipediassa.
  4. Sivut, joilla pyritään vahingoittamaan kohdetta. Sivut, joiden tarkoitus on vahingoittaa henkilöä, yritystä, yhteisöä, vakaumusta tai muuta seikkaa. Tällä syyllä voidaan poistaa myös oikeustoimilla uhkailut ja vakavasta neutraaliusongelmasta kärsivät sivut.

Miksei tiedostoja voi poistaa noilla perusteilla? Ainakin vahingoittamistiedostot olisi juridisista syistä (kunnianloukkaus jne) voitava poistaa nopeasti. Minä laittaisin mieluiten koko punatähtihärdellin pois ja kaikki Yleiset-kohdan syyt koskemaan kaikkia avaruuksia.

--ilaiho (k) 16. elokuuta 2013 kello 15.47 (EEST)