Keskustelu:Rälssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rälssisuvut - Suomalaista alkuperää olevat aatelis- ja säätyläissuvut[muokkaa wikitekstiä]

WP artikkelissa on ilmennyt tekstiä jonka historiantulkinta on vajaavaista. Ei ole lähteitä tai se perustuu yhteen lähteeseen. Neutraali näkökulma tulee muistaa.

Huom. Olavi Linnuksen teoksesta "Suomenruotsalaisen" sivistyneistön ruotsalaisuus, 1935, & Wikipedia:Luettelo Suomen kansallisbiografiassa esiintyvistä suvuista

Suomalaista alkuperää olevat aatelis- ja säätyläissuvut: Valitut palat

--Andnöd (keskustelu) 15. syyskuuta 2017 kello 15.15 (EEST)

Olet jostain syystä nyt jo kahdesti poistanut tekstiosuuden, jonka lähteenä on Kari Tarkiaisen teos Ruotsin itämaa vuodelta 2010. Ensimmäisellä kerralla perustelit poistoa toteamalla "Ei viitteitä, ei historiallista pohjaa" ja toisella kerralla "Ei lähteitä tai puutteellisia - Wikipedia: Neutraali näkökulma!". Kyseisessä tekstikohdassa on viite ja se on riittävä. Poistosi eivät ole olleet perusteltuja.
Lisäksi jos sinulla on lähde Stålarm-suvulle, tai millekkään muullekaan suvulle, niin ole hyvä ja laita se tekstiin lisäyksesi yhteydessä.--Velivieras (keskustelu) 17. syyskuuta 2017 kello 18.45 (EEST)
Kyseisest väitteet ovat ilman eriteltyä lähdettä tai perustuvuvat yhteen lähteeseen. Neutraali näkökulma tulee muistaa! On yleisesti pitkään tiedetty että monet rälssisuvut olivat suomalalaista alkuperää tai olivat pitkään olleet kaksikielisiä, eli hallitsivat suomen kielen, --Andnöd (keskustelu) 18. syyskuuta 2017 kello 00.46 (EEST)
Ole hyvä ja lopeta häiriköivä muokkaaminen. Älä poista lähteellistä tekstiä, älä siirtele tekstiä perusteettomasti toiseen paikkaan ja jos lisäät tekstiä, niin käytä luotettavia lähteitä.
Mitä tulee väitteisiisi, niin useampi kuin yksi lähde tekstille ei Wikipediassa ole kriteeri. Svenska litteratursällskapet i Finlandin alun perin ruotsiksi julkaisema useita lähteitä käyttävä Tarkiaisen Ruotsin itämaa on tässä yhteydessä varmasti riittävän neutraali. Lähteessä on myös sivunumero, joten se on eritelty riittävästi. Kuten tekstissä todetaan, rälssisuvut saapuivat Suomeen Ruotsin vallan ja kristinuskon myötä ja ne olivat lähtöisin Ruotsista ja Saksasta. Todennäköisesti pääasiassa sotilaita jotka saivat valloitettujen alueiden maita palkkioksi sotaretkistä. Sitä ennen yläluokan Suomessa muodostivat Moisioiden suomalaiset suurtalonpojat, kuten tekstissä mainitut Hyvälempi ja Mielivalta. Esimerkiksi kaikki Suomessa esiintyvä ruotsalainen nimistö (ml. paikannimet) juontaa juurensa tähän aikaan 1200-1300-l. Vastaava kehityskulku tapahtui myös Virossa Baltian ristiretkien myötä. Tässä ei ole nykytutkimuksen mukaan mitään kiistanalaista tai tulkinnan varaa.--Velivieras (keskustelu) 18. syyskuuta 2017 kello 12.28 (EEST)

Sivu suojataan[muokkaa wikitekstiä]

Näyttää siltä, että sekä artikkelin muokkaus että yllä oleva keskustelu on parhaimmillaan "juupas–eipäs"-tasoa. En ota kantaa siihen, mikä on lopulta oikein, koska en tunne asiaa eikä minulla ole lähteitä, joten lienee parasta toimia ylläpitäjän roolissa ja suojata artikkeli viikoksi selvän muokkaussodan vuoksi. Yrittäkää ratkaista asia tässä keskustelussa ennen artikkelitekstin muokkaamista. --Pxos (keskustelu) 18. syyskuuta 2017 kello 12.02 (EEST)