Keskustelu:Luettelo Mikkelin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä/Arkisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arkistoituja keskustelupuheenvuoroja (arkistoa alkuun 22.5.2020):

Lisättävää[muokkaa wikitekstiä]

Moision sairaalan suihkukaivoveistos ja Omille siivilleen -reliefi: https://www.juvanlehti.fi/2017/06/03/justeeri-ja-sirkus-muusina-kesanayttelyyn/ --Aulis Eskola (keskustelu) 7. joulukuuta 2017 kello 15.54 (EET)

Tästä lähteestä voi ammentaa lisää Mikkelin julkisia teoksia. Lisäsin niistä malliksi pari, Pojan ja hanhet sekä Uuden kevään. – Kotivalo (keskustelu) 13. tammikuuta 2018 kello 18.42 (EET)

Multa löytyy tuo Otavan opiston pihalla oleva muistokiven kuva. Ja viereisen talon seinästä toinen muistolaatta, joka kertoi Marskin asuneen siinä talossa pari kuukautta. Listallã ei näy muistolaattoja. Eikö niitä ole aiottu Mikkelistä kerätä? --Paju (keskustelu) 29. heinäkuuta 2018 kello 08.49 (EEST)
Näköjään joku on käynyt kuvaamassa ja lisännyt Otavan opiston pihalla olleen Päämajamuistomerkin. Tuleekohan viereisen talon seinällä killuva muistolaattakin saman kuvaajan toimesta tänne? --Paju (keskustelu) 16. lokakuuta 2018 kello 23.25 (EEST)
Joku ei kuvannut sitä joten ei tule. Mutta ehkä joku muu on ja tulee.--Htm (keskustelu) 16. lokakuuta 2018 kello 23.38 (EEST)
Ok, tiedän ryhtyä kaivamaan. Oli muistaakseni päämaja-ajan plakaati Mannerheimin majapaikasta, jonka kuvasin muistomerkin tavoin pari kesää sitten tuolla Otavassa majoittuessani. --Paju (keskustelu) 17. lokakuuta 2018 kello 00.27 (EEST)
Ladattu fiwikiin. Muistolaaatan kuva näyttää tältä: Mannerheimin majoituspaikan muistolaatta päämajakaudelta - Otavan opisto - Otava - Mikkeli - orig.jpg. Oli muistaakseni lisärakennuksen (Otavantie 2b) etuoven vieressä seinässä. Jää taulukointi toiseen kertaan.--Paju (keskustelu) 17. lokakuuta 2018 kello 04.30 (EEST)
Noita loppuja kulttuurireittien kohteita ei näemmä ole sisällytetty listalle. Esimerkiksi Moisioñ sairaalan edustalta näyttäisi olevan Kesä-teos, joka uupuu taulukosta. Kulttuurireittien kartalla näkyi olevan yhteensä 45 patsasta tai muistomerkkiä Mikkelistä. Taulukossa on vain 33 jos väsyneenä laskin oikein. Eli ainakin 12 teosta uupuu listalta, jonta Käyttäjä:Kotivalo on mainiosti tuonut esille. Jos kerättäisiin muistolaattoja taulukkoon, uupuisi paljon lisää.--Paju (keskustelu) 29. heinäkuuta 2018 kello 09.50 (EEST)
Kohdensin ja siirsin taulukkoon kaksi teosta: Rakentaja-patsas (1980) ja Gordionin solmu (2017). Jälkimmäisen osalta piti tutkailla Mikkelin karttapalvelua aika pitkään, että uuden asuinalueen oikeanniminen puisto löytyi. Mikkelin kaupungin kulttuurikohteita esittelevällä kulttuuripolut.fi-sivustolla ainakin tämän teoksen paikkalinkki oli virheellinen. Sama pulma vaikeuttaa useammankin teoksen kohdistamista etenkin kun joidenkin suosittujen (ulkomaisten, mainosrahoitteisten, käyttäjätietoja urkkivien) karttapalvelujen ilmakuvat eivät ole uusia ja osoitetiedot ovat monen kadunnimen osalta päivittämättä. --Paju (keskustelu) 14. kesäkuuta 2019 kello 15.55 (EEST)
Samoin taulukoitu teokset Lento leikkimaahan (2002) ja Nuori polvi (1950). --Paju (keskustelu) 14. kesäkuuta 2019 kello 17.31 (EEST)
Kaksi Mikkelin vanha kasarmin alueen muistomerkkiä ja yksi aiemman ortodoksisen sotilaskirkkon (Pyhän suurmarttyyri Georgios Voittajan kreikkalaiskatolinen kirkko) muistomerkkiä kohdennettu ja lisätty listalle. --Paju (keskustelu) 14. kesäkuuta 2019 kello 19.07 (EEST)
Nuo Mikkelin vanhan kasarmialueen Tykkipuiston muistomerkit (Savon jääkäreiden muistomerkki ja Mikkelin vanhalla kasarmialueella itsenäisyyden aikana toimineiden joukko-osastojen muistomerkki) voi löytää myös tästä Commons-kuvasta. --Paju (keskustelu) 14. kesäkuuta 2019 kello 19.14 (EEST)
Muistomerkki ja veistos -osasto alkaa olla kohdennettuna taulukoitu listaan. Muistolaattoja ja seinämaalauksia uupuu vielä.--Paju (keskustelu) 15. kesäkuuta 2019 kello 00.09 (EEST)
Projektin luetteloissa on noudatettu kahdenlaisia vaihtoehtoja muistolaatoista. Muistolaatat ovat joko omana luettelonaan luettelossa (Tampere) tai muistolaatat ovat julkisteosten ja muistomerkkien joukossa (Mikkeli). Helsingin luettelossa on myös muistolaattoja, mutta kun kaupungissa on niitä melkoisesti muiden kohteiden lisäksi, voisi olla hyvä luoda luettelo Luettelo Helsingin muistolaatoista. Muistolaattojen eriyttäminen voi olla hyvä, jos niitä on erityisen paljon, kuten Hämeenlinnassa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 29. heinäkuuta 2018 kello 13.25 (EEST)
Muistolaattojen eriyttäminen heikentää oleellisesti eri kunnaosa- tai kaupunginosakohteiden löytymistä (ainakin sorttaamalla kohteet kuvauslistalle kierrettäväksi tai myöhemmin katsottavaksi kaupunginosittain). Myös muu kohteiden pilkkominen - kuten Helsingissä on tehty ainakin jossain versiossa aakkosten mukaan - hankaloittaa oleellisesti tietojen sorttaamista esimerkiksi aiheensa (vaikkapa merkkihenkilön nimen) tai tekijänsä mukaan. Koska eri lähteet antavat teoksille usein eri nimiä (nimitys muistomerkki tai -laattakin voi vaihdella), ainakaan minä en näe alle 300 kohteen luettelojen pätkimisessä juuri hyötyjä. Haittoja sen sijaan on useita. Kuvausmatkalle mennessä tulostan mukaan kunnan- tai kaupunginosittain järjestetyn listan. Esimerkiksi sateessa tai kirkkaassa auringonpaisteessa vain mobiililaitteiden varaan ei voi laskea vaikka tehoakku olisikin lisäpowerina.--Paju (keskustelu) 14. kesäkuuta 2019 kello 05.00 (EEST)

Mikkeli-wiki. --Aulis Eskola (keskustelu) 30. elokuuta 2018 kello 23.46 (EEST)

  • Mikkelin keskussairaalan sekä sosiaali- ja terveyskeskuksen, uudemmalta nimeltään Mikkelin hyvinvointikeskuksen yhteyteen on tullut joitain uusia taideteoksia. Kokonaisuuteen on tullut muun muassa Kari Kolan revontuliaiheinen valotaideteos [1][2] ja alkuvuodesta 2019 avatun Perhetalon julkisivun Lauri Nykoppin Koivupuisto-taideteos, jota on luonnehdittu pinta-alaltaan (2 400 m2) "Suomen suurimmaksi" taideteokseksi.[3][4][5][6], foto esim. (Koivupuiston julkisivun joistain osista tulee kontekstinsakin vuoksi ja ainakin jossain valossa hiukan deja vu -fiilis Kuopion yliopistosairaalan synnytysosaston lasiseen julkisivuun verratessa). Esper-hankkeen taiteesta myös sairaalan sisätiloissa (useita välilehtiä): Art Esper. --Paju (keskustelu) 14. kesäkuuta 2019 kello 01.42 (EEST)
Lisäsin nämä kaksi taulukkoon. Keskussairaalan pääsisäänkäynnin valoteos voi vaatia hämärän kuvausajan. --Paju (keskustelu) 14. kesäkuuta 2019 kello 04.27 (EEST)
  • Kohdensin Partiolaisten muistomerkkiä. Mikkelin karttapalvelun kautta näkyvä MML:n maastokartta-aineisto näyttää muistomerkkisymbolia noin 20 metriä Rantakylän yhtenäiskoulun (Vanhamäentie 2) läntisimmän rakennuksen luoteispuolella (Rantakylän urheilutalon ja viihdeuilmalan suuntaan). Ilmakuvassa paikalla näyttäisi olevan metsikköä, mutta paikka olisi luonteva partiolaisten muistomerkille. --Paju (keskustelu) 14. kesäkuuta 2019 kello 04.48 (EEST)
  • Ritarimuistomerkki, Tykistöpuisto, Mikkelin vanha kasarmialue, Savon jääkäreiden muistomerkin vieressä. Kuvattu muiden Nuijamiehen kaupunginosan uupuneiden muistomerkien ohella. --Paju (keskustelu) 12. heinäkuuta 2019 kello 01.06 (EEST)
Lisään JR3:n ja Mikkelin sotilaskodin muistolaatat sekä Ritarimuistomerkin taulukkoon valokuvineen, osoitteineen ja koordinaatteineen illemmalla; lähteistystä voi kerätä tuonnempana. Päämajakaupunki-teeman muistolaattoja on uskoakseni useampiakin, mutta mainitut tulivat vastaan Mikkelin vanhan kasarmin muistomerkkejä dokumentoidessa. --Paju (keskustelu) 24. heinäkuuta 2019 kello 20.11 (EEST)
  • Havainto: Mikkelin Visulahden kalmiston jo kuvatun (heikkokuntoisen, teksteistä ei saa selvää) muistomerkin lähellä, on toinen muistolaatalla varustettu muistomerkki, joka sijaitsee ehkä 20 metriä kuvatusta muistomerkistä valtatielle 5 päin ja näkyy selvästi valtatielle 5. Onko aihe sama vai joku toinen, en vielä tiedä. Huomasin toisen muistomerkin Itä-Suomen 2. fotomaratonin alussa ohiajaessani, mutten iltamyöhällä enää kääntynyt takaisin kuvaamaan. Täytynee lisätä toiset koordinaatit Visulahden kalmiston mm:n yhteyteen. --Paju (keskustelu) 8. elokuuta 2019 kello 00.22 (EEST)

Lähteet[muokkaa wikitekstiä]

  1. Valotaideteos alkoi loistaa Mikkelin keskussairaalalla 9.3.2018. Mikkelin kaupunki, mikkeli.fi. Viitattu 14.6.2019.
  2. Pääsisäänkäynti - valotaiteilija Kari Kola Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Esper-hanke, esper.fi. Viitattu 14.6.2019.
  3. Kirsti Vuorela: Perhetalon seinään tulee Suomen suurin taideteos Länsi-Savo, lansi-savo.fi. 20.2.2017. Viitattu 14.6.2019.
  4. Petri Vironen: Erikoinen taideteos ympäröimään sairaalaa Mikkelin – Lasipintaa 2 200 neliötä 21.2.2017. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 14.6.2019.
  5. Lauri Nykopp: Koivupuisto (Lauri Nykopp esittelee Koivupuisto-teostaan, julkaistu myös Essoten sivulla) 18.1.2019. youtube.com.
  6. Perhetalo