Kenttäkrassi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kenttäkrassi
Lepidium campestre W.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Brassicales
Heimo: Ristikukkaiskasvit Brassicaceae
Suku: Krassit Lepidium
Laji: campestre
Kaksiosainen nimi

Lepidium campestre
(L.) R.Br.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kenttäkrassi Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kenttäkrassi Commonsissa

Kenttäkrassi (Lepidium campestre) on ristikukkaiskasvien (Brassicaceae) heimoon, krassien (Lepidium) sukuun kuuluva ruohovartinen kasvilaji. Muista krassilajeista kenttäkrassi muistuttaa lähinnä vain nurmikrassia (Lepidium heterophyllum). Lajit ovat erotettavissa toisistaan muun muassa lehtien ja kukkien ulkonäön perusteella.[1]

Kenttäkrassi on joko yksi- tai kaksivuotinen kasvilaji. Sen varret ovat kasvutavaltaan pystyjä ja tavallisesti yläosistaan haarovia. Lehdet ovat pehmeitä, harmahtavakarvaisia, muodoltaan suikeita, nuolityvisiä ja osittain sepiviä. Lehtilaidat ovat jokseenkin hammaslaitaisia. Varren tyvellä lehtiruusukkeena olevat lehdet ovat parilehdykkäisiä ja ne karisevat aikaisin pois. Kenttäkrassin kukat ovat pieniä ja valkoisia. Heteiden ponnet ovat keltaisia. Kenttäkrassi kukkii kesä–heinäkuussa. Kenttäkrassin hedelmät ovat soikeita, kiekkomaisia ja lyhytperäisiä lituja.[1]

Kenttäkrassi kasvaa kulttuurivaikutteisilla kasvupaikoilla, kuten tienpientareilla ja ratapenkereillä[1]. Suomessa kenttäkrassia on tavattu sieltä täältä, viime vuosikymmeninä lähinnä Helsingin, Turun ja Tampereen seuduilta[2]. Pohjoisimmat havainnot ovat suunnilleen Oulun korkeudelta[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Fältkrassing (Lepidium campestre) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 19.3.2018.
  2. a b Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Kenttäkrassi (Lepidium campestre) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 19.3.2018.