Ken Robinson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ken Robinson
Ken Robinson
Ken Robinson
Henkilötiedot
Syntynyt4. maaliskuuta 1950
Kuollut21. elokuuta 2020 (70 vuotta)
Kansalaisuus Iso-Britannia
ArvonimiSir
Aiheesta muualla
www.sirkenrobinson.com

Ken Robinson (4. maaliskuuta 195021. elokuuta 2020[1]) oli englantilainen kirjailija, puhuja ja kansainvälinen konsultti. Hän johti Arts in Schools -projektia vuosina 1985–1989 ja toimi taideopetuksen professorina Warwickin yliopistossa vuosina 1989–2001. Ken Robinson aateloitiin vuonna 2003 opetusta edistäneen uransa ansiosta. Ken Robinson tekee yhteistyötä eri maiden valtionhallinnon, yritysten ja kulttuuriorganisaatioiden kanssa.

Varhaisvuodet ja koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robinson syntyi seitsenlapsiseen työläistaustaiseen perheeseen. Hänen vanhempansa ovat James ja Ethel Robinson. Hän kävi koulunsa Liverpoolissa ja Cheshiressa vuosina 1961–1968. Tämän jälkeen hän opiskeli englannin kieltä ja draamaa Leedsin yliopistossa vuosina 1968–1972. Vuonna 1981 hän suoritti tohtorin tutkinnon Lontoon yliopistossa aiheenaan draama ja teatteri koulutuksessa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1985–1989 Robinson oli johtajana The Arts in School -projektissa, jonka tavoitteena oli kehittää taideopetusta Englannissa ja Walesissa. Projektiin osallistui yli 2000 opettajaa, taiteilijaa ja hallintotyöntekijää verkostossa, joka käsitti yli 300 hanketta ja johon Englannin kansallinen opetussuunnitelma (National Curriculum) pohjautui. Noina vuosina Robinson toimi puheenjohtajana Artsworkissa, Yhdistyneen kuningaskunnan nuorten taiteilijoiden kehityspankissa, sekä toimi neuvonantajana Hongkongin esittävien taiteiden akatemiassa.

Robinson toimi Warwickin yliopiston taideopetuksen professorina vuosina 1989-2001 ollen neljä vuotta Taideopetuksen laitoksen johdossa ja koulutustiedekunnan tutkimuskehitysjohtajana. Vuonna 1998 hän johti Britannian luovuuden, koulutuksen ja talouden komissiota, jonka tuloksista hän julkaisi raportin "All Our Futures: Creativity, Culture, and Education". Time-lehti kommentoi artikkelia seuraavasti: "Tämä raportti nostaa esiin tärkeimpiä 2000-luvun yrityksiä koskevia kysymyksiä. Jokaisen toimitusjohtajan ja henkilöstöjohtajan pitäisi paukuttaa sillä pöytään vaatien toimintaa."

Robinson oli keskeinen hahmo luomassa luovan ja taloudellisen kehityksen strategian osana Pohjois-Irlannin rauhanprosessia yhdessä eri alojen ministereiden kanssa. Yhteistyöstä seurasi suunnitelma "Unlocking Creativity". Tämä suunnitelma toteutettiin koko Pohjois-Irlannin alueella. Hän myös toimi mentorina Oklahoman luovuushankkeessa (Oklahoma Creativity Project). Vuonna 1998 hän toimi UK:n Luovan ja Kulttuurisen Koulutuksen Kansallisessa neuvontakomiteassa (National Advisory Committee on Creative and Cultural Education).

Kesäkuussa 2003 Robinson lyötiin ritariksi tunnustuksena saavutuksistaan luovuuden, koulutuksen ja taiteen saralla. Robinson on suosittu puhuja TED-konferensseissa, joissa hän on pitänyt kaksi luovuuden roolia opetuksessa käsittelevää puhetta, joilla on ollut miljoonia katsojia. Vuonna 2005 Robinson nimettiin yhdeksi ”pää-äänistä” (Principal Voices), joka on Time-lehden, Fortunen ja CNN:n yhteinen tunnustus. Vuonna 2010 Kuninkaallinen taideseura (The Royal Society for the encouragement of Arts, Manufacturers and Commerce) teki Robinsonin koulutusparadigmojen muutosta käsittelevästä puheesta animaatioversion. Video on julkaistu YouTube-sivustolla, ja jo ensimmäisen viikon aikana julkistamisen jälkeen se ladattiin katseltavaksi liki puoli miljoonaa kertaa.

Kirjoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robinson on julkaissut useita kirjoja ja raportteja taiteista ja opetuksesta. Learning Through Drama: Report of The Schools Council Drama Teaching (1977) -raportti on tulos kolmivuotisesta kansallisesta UK Schools Council:in kehityshankkeesta. Robinson oli teoksen The Arts in Schools: Principles, Practice, and Provision (1982) pääkirjoittaja. Teos on nykyisin keskeinen kansainvälisellä taide- ja opetussaralla. Robinson toimitti The Arts and Higher Education -kirjan (1982) ja oli mukana kirjoittamassa muun muassa seuraavia teoksia: The Arts in Further Education (1986), Facing the Future: The Arts and Education in Hong Kong (1998).

Robinsonin vuonna 2001 julkaistua kirjaa Out of Our Minds: Learning to be Creative kuvattiin Director-lehdessä "erittäin mieltä avaavaksi analyysiksi siitä, miksi emme saa ihmisistä irti heidän parastaan tässä muutoksen ajassa". John Cleese arvioi kirjaa sanoen: "Ken Robinson kirjoittaa loistavasti eri tavoista, joilla luovuutta epäarvostetaan ja jätetään huomiotta länsimaisessa kulttuurissa ja etenkin opetusjärjestelmissä". The Element: How Finding Your Passion Changes Everything -teoksen julkaisi Penguin-kustantamo tammikuussa 2009. Teos on käännetty kahdellekymmenelle yhdelle kielelle. Kirjassa viitataan kokemukseen, jossa lahjakkuus ja henkilökohtainen intohimo kohtaavat. Robinson väittää, että tällöin tunnemme olevamme omimmillamme, inspiroituneimpia, ja pystymme parhaisiin suorituksiin. Kirja ammentaa luovien taiteilijoiden kuten muusikko Paul McCartneyn, Simpsonien luojan Matt Groeningin, näyttelijä Meg Ryanin ja fyysikko Richard Feynmanin tarinoista tutkiessaan tätä menestyksen paradigmaa.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1977 Learning Through Drama: Report of The Schools Council Drama Teaching Project with Lynn McGregor and Maggie Tate. UCL. Heinemann.
  • 1980 Exploring Theatre and Education Heinmann
  • 1982 The Arts in Schools: Principles, Practice, and Provision,. Calouste Gulbenkian Foundation.
  • 1984 The Arts and Higher Education. (editor with Christopher Ball). Gulbenkian and the Leverhulme Trust
  • 1986 The Arts in Further Education. British Department of Education and Science.
  • 1998 Facing the Future: The Arts and Education in Hong Kong, Hong Kong Arts Development Council
  • 1998 All Our Futures: Creativity, Culture, and Education (The Robinson Report) All Our Futures. 1998 Report. (Arkistoitu – Internet Archive)
  • 2001 Out of Our Minds: Learning to Be Creative. Capstone.
  • 2009 The Element: How Finding Your Passion Changes Everything (with Lour Aronica). Viking. ISBN 067002047

Nykyisen koulutusjärjestelmän kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robinsonin pääargumentti on, että jokaisella on syntyessään valtavasti synnynnäisiä lahjoja/lahjakkuuksia, mutta erilaiset instituutiot, erityisesti koulujärjestelmä, tukahduttavat monet niistä. Tuloksena on taloudellinen ja ihmisyyden tuho.

Robinsonin mukaan ahdasmielinen tietynlaisten akateemisten työtehtävien painottaminen, taiteen, humanististen tieteiden ja liikunnan vähentäminen kouluissa, matematiikan ja luonnontieteiden kuiva opetus, pakkomielteinen yhdenmukainen oppilaiden testaaminen kokein ja tiukat rahoitukselliset paineet opettaa juuri näitä kokeita silmällä pitäen johtavat kohtalokkaaseen oppilaiden ja heidän opettajiensa lahjojen hukkaan heittämiseen.

Katastrofin laajuudesta kertovat huolestuttavat tilastot pääaineen vaihtamisen sekä opintojen keskeyttämisen yleisyydestä. Myös tyytymättömyys, stressin määrä ja reseptilääkkeiden käyttö ovat yleistyneet opiskelijoiden keskuudessa. Jopa kursseilla pysyville ja menestyville opiskelijoille menestymisen säännöt ovat muuttuneet peruuttamattomasti. Tämän osoittaa korkeakoulututkintojen arvon romahdus.

Lahjakkuuden tuhlaus ei ole tietoista, mutta se on järjestelmällistä. Lahjojen tuhlaamista tapahtuu osittain siksi, että Iso-Britanniassa koulutusta ohjaavat järjestelmät perustuvat teollisuuden arvoihin ja vaatimuksiin: lineaarisuuteen, mekaanisuuteen, yhdenmukaisuuteen ja standardointiin. Nämä järjestelmät nujertavat systemaattisesti oivalluskyvyn, luovuuden ja innovaation, joita nykyisin tarvitaan monien sosiaalisten, taloudellisten ja henkisten haasteiden kohtaamisessa. On muodostettava uusi koulukulttuuri, joka hylkää teolliset tuotantoperiaatteet ja ottaa ihmislahjakkuuden paremmin huomioon. Kulttuurinen vallankumous on luonteeltaan globaali, ja sen seuraukset ennustamattomat.

Koulutus on ihmisten kehittämistä, eikä kehitys ole mekaanista tai lineaarista vaan hidasta ja dynaamista. Kuten kaikki elävät oliot, ihmiset menestyvät tietynlaisissa olosuhteissa ja näivettyvät toisenlaisissa. Hyvät opettajat, vanhemmat ja johtajat ymmärtävät tämän, huonot eivät. Ratkaisu on olla tekemättä koulutuksesta yhdenmukaista. Koulutus täytyy räätälöidä jokaisen lapsen ja yhteisön henkilökohtaisiin tarpeisiin vastaavaksi, sanoo Robinson.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.