Kemmuru

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kemmuru
Tiedot
Tyylilaji rap
Kotipaikka Helsinki
Laulukieli suomi
Jäsenet

Aksim
Jodarok
DJ J-Laini

Levy-yhtiö

Monsp Records

[www.kemmuru.com Kotisivut]

Kemmuru on helsinkiläinen hip hop -yhtye, jonka jäsenet ovat tikkakoskelaissyntyinen Aksim, joensuulaissyntyinen Jodarok ja rovaniemiläissyntyinen DJ J-Laini. Yhtyeen musiikkia on luonnehdittu rehelliseksi hip hopiksi, joka peilaa suomalaista sielunmaisemaa.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemmuru on kolmihenkiseksi laajentunut rap-yhtye. Perustajajäsenet eli Aksim ja Jodarok ovat puuhanneet vuosikausia räpin parissa omilla tahoillaan. Aksim kuului J-Funk DJ-kollektiiviin ja toimi tuottajana muiden muassa Palefacelle, Ezkimolle ja Fintelligensille. Jodarok puolestaan räppäsi MilleniumFalkon -duossa DJ Flipperin kanssa. Tiet kohtasivat molempien muuttaessa Helsinkiin. J-Laini räppäsi Tulenkantajat -yhtyeen alkuperäisessä kokoonpanossa ja toimi myös DJ:nä Nuoret Herrat ja Anno Fallo -yhtyeissä.

Kemmuru alkoi tehdä freestylejä ja hakemaan muotoaan vuonna 2001. Pitkän odotuksen mukaan nimetty esikoisalbumi Mite se teiä...? näki viimein päivänvalon 2003. Talvella 2004 kokoonpanoon lisättiin DJ:ksi rovaniemeläinen J-Laini.

Kemmurun toinen pitkäsoitto Kehumatta paras julkaistiin 11. lokakuuta 2006 ja se sai useita myönteisiä arvosteluja. V-lehti valitsi levyn vuoden parhaaksi ja Funk Awards palkitsi Kemmurun vuoden 2006 parhaana bändinä,[1] menestystä tuli myös Lifesaver-levykaupan vuosiäänestyksessä. Albumi nousi sijalle 34 Suomen virallisella listalla.[2] Albumin kappaleesta "Koputa puuta" kuvattiin musiikkivideo.

Musiikkilehti Soundi kuvasi debyyttilevyn arvostelussaan bändiä suraavasti:

»Kemmuru edustaa käsityöläismentaliteetilla valmistettua hyväntuulista, pyyteetöntä ja kerrassaan sydämellistä rytmimusiikkia. Helsinkiläistyneen kaksikon esitykset ovat tuotannollisesti vähäeleisen nerokkaita ja musiikki oivaltavaa; tunnelma on välitön, ja lyriikka on persoonallista vailla itseriittoisuutta. "Mite se teiä...?" edustaa kotimaisen, riippumattoman hiphopin parhaimmistoa ilman hitustakaan siitä katkeruudesta, nurkkakuntaisuudesta ja kenkiin tuijottelusta, jotka leimaavat monia underground-ilmiöitä meillä ja muualla.»

Keväällä 2010 julkaistiin Kemmurun toisesta Mite se teiä...? -pitäkäsoitosta uusintapainos. Sen julkaisi Monsp Records.

Kemmurun kolmas pikäsoitto, Meiltä puuttuu kaikki, julkaistiin 12. toukokuuta 2010 Monspin kautta ilmaislatauksena, sekä cd:n muodossa. Julkaisussa ainutlaatuista oli se, että se oli ensimmäinen digialbumi maailmassa jonka pystyi lataamaan niin, että lataaja sai albumista lähes yksilöllisen kappaleen. Nimittäin jokaisesta kappaleesta oli tehty useampi versio, joista latausgeneraattori arpoi yhden ja koosti näin ollen yksilöllisen albumikokonaisuuden lataajalle.

Meiltä puuttuu kaikki sijoittui Suomen virallisen listan 13. sijalle ilmestymisviikollaan (20/2010).[3] Albumin kappaleesta "Äiti äiti" on kuvattu musiikkivideo.

Kemmurun uusi musiikkivideo kappaleesta "Lainsuojaton" julkaistiin maaliskuun lopulla 2012. Videon on ohjannut MrPabloFilms. Kemmuru ja Puppa J ovat mukana HKI Cratesin heinäkuussa 2012 julkaistulla musiikkivideollla "Lelu". Kemmurun uusi musiikkivideo julkaistiin joulukuussa 2012 kappaleesta "JSSAP".

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aksim on tuottanut biittejä myös Ruudolfille, Jagelle, Fintelligensille, Ezkimolle, Vähäisille Äänille, Tulenkantajille, Palefacelle, Jodarokille sekä yhdysvaltalaiselle MF Grimmille. Miehen instrumentaaleja on kuultu myös Doug Prayn elokuvassa Infamy.

Soolojensa Hukattu aika ja Stabiili asunnoton lisäksi Jodarok on tehnyt yksittäisiä kappaleita useille levyille mm. "Monelt ne tulee" -mixtape, DJPP:n tuottajalevy ja vieraillut mm. Hannibalin & Sopan, Nopsajalan, Ritarikunnan, Ruudolfin, Loost Koosin, Stepan, Tykopaatin ja Tonoslonon levyillä. Jodarok julkaisi uuden levyn Kallio Undergroundista ja Jontti & Shaka -duosta tutun Jontin kanssa tammikuussa 2009. Levy on nimeltään Uuden ajan avaruususkonto. Jodarok julkaisi kolmannen sooloalbuminsa Valvo viiteen nuku kolmeen 17. toukokuuta 2011. Albumi julkaistiin omakustanteena.

J-Laini soittaa levyjä jatkuvasti klubeilla ja järjestää mm. Yo Kuudes linja Raps! -klubia. Useita vuosia jatkunut Kovalevy-klubi lopetettiin marraskuussa 2008.

Tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Funky Amigos ry. palkitsi Kemmurun "Vuoden bändinä" Funk Awards-tapahtumassa vuonna 2006.[4] Basso-gaalassa 2007 Kemmuru voitti kategoriat "Vuoden Artisti" ja levy Kehumatta paras oli "Vuoden paras albumi". Kemmurun tuottaja Aksim sai Elvis ry:n apurahan vuonna 2007.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemmuru
Aksim
  • Bläksim: The Don Pappa I 12"
  • Bläksim: The Don Pappa II 12"
  • Bläkie Flawless 10"
  • Aksim & Ruudolf: Touchdown 12"
  • Rima 614 (Monsp, 2010)
Jodarok

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kemmuru.