Kemal Derviş

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kemal Derviş

Kemal Derviş (10. tammikuuta 1949 Istanbul8. toukokuuta 2023[1]) oli turkkilainen taloustieteilijä ja poliitikko, joka toimi 2005–2009 Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelman johtajana. Hän oli sitä ennen Turkin valtiovarainministerinä ja oli luomassa kolmivuotisen toipumisohjelman, joka auttoi Turkin taloutta toipumaan.

Dervişin isä oli turkkilainen ja äiti saksalainen. Derviş suoritti taloustieteiden maisterintutkinnon London School of Economicsissa 1970, ja tohtoriksi hän valmistui 1973 Princetonin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Derviş työskenteli 1977–2001 Maailmanpankissa. Hän toimi siellä useissa eri tehtävissä, kuten Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan toimintojen varajohtajana sekä köyhyyden vähentämisen ja taloushallinnon osaston varajohtajana.[1]

Derviş jätti Maailmanpankin, kun Turkin pääministeri Bülent Ecevit pyysi hänet Turkin valtiovarainministeriksi. Turkki kärsi tuolloin vakavista taloudellisista ongelmista, ja Derviş sai laajennetut oikeudet niiden hoitamiseksi. Hänellä oli lupa tehdä laajoja taloudellisia uudistuksia yhteistyössä Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa.[2] Dervişin toimet johtivat nopeaan talouskasvuun ja inflaation merkittävään pienemiseen. Hän jätti ministerinpaikan jo elokuussa 2022, ja hänet valittiin myöhemmin samana vuonna opposition tasavaltalaisen kansanpuolueen listoilta kansalliskokoukseen.[3]

YK:n pääsihteeri Kofi Annan nimitti Dervişin UNDP:n johtajaksi 26. huhtikuuta 2005, ja tämä aloitti nelivuotisen toimikautensa 15. elokuuta. Hän oli myös YK:n uudistamistoimikunnan johtaja. Toimikuntaan kuuluivat kehitystyön parissa toimivien YK:n rahastojen, ohjelmien ja osastojen piirissä työskentelevät johtajat. Hän oli myös ehdokkaana YK:n pääsihteeriksi.

Dervişin keskeisimpiä aiheita UNDP:n johdossa olivat valtioiden tukeminen köyhyyden vastaisissa toimissa, kriiseistä selviytymisessä ja ilmaston lämpenemisen vastaan taistelussa sekä YK:n kehitysohjelmien uudelleen järjestäminen ja YK:n vuosituhattavoitteiden edistäminen.[1] Derviş toimi UNDP:n johdossa vuoteen 2009, eikä hän hakenut jatkokaudelle.[3]

Uransa lopun ajan Derviş toimi erilaisissa ajatushautomoissa ja luennoitsi useissa yliopistoissa.[2] Hän oli 2009–2017 Brookings-instituutin maailmantalous ja -kehitysohjelman varajohtaja.[1]

  1. a b c d The United Nations Development Programme (UNDP) Mourns Death of former UNDP Administrator Kemal Derviş 8.5.2023. United Nations Development Programme. Viitattu 9.5.2023. (englanniksi)
  2. a b Hamdi Firat Buyuk: Kemal Dervis, Turkish Economist and Statesman, Dies at 74 Balkan Insight. 8.5.2023. BIRN. Viitattu 9.5.2023. (englanniksi)
  3. a b Former UNDP chief and Turkish minister Dervis dies at 74 ABC News. 8.5.2023. ABC News Internet Ventures. Viitattu 9.5.2023. (englanniksi)
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.