Kavkaz Center

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kavkaz Center on verkkosivusto ja tiedotustoimisto, joka nykyään toimii Kaukasian emiraatin tiedotuskanavana. Sivuston toiminnasta vastaa helsinkiläinen Mikael Storsjö.[1][2] Aiemmin sivusto tuki Lontoosta käsin toimivaa Itškerian tšetšeenitasavaltaa, mutta Doku Umarovin julistettua Kaukasian emiraatin, on sivusto säilynyt Umarovin hallinnassa. Emiiri Doku Umarovin lausunnon mukaan Kavkaz Center on emiraatin "valtiollinen verkkosivusto".[3]

Sivusto tuottaa eri uutislähteisiin perustuen tšetšeenitaistelijoiden ja mujahideen-soturien näkökulmasta propagandaa Kaukasian alueen tilanteesta erityisesti Tšetšenian sotaan liittyen. Se käsittelee myös Venäjän, Israelin, Afganistanin, Irakin ja Somalian tapahtumia. Sivusto vastustaa Kremlin valtaan nostamaa Tšetšenian tasavaltaa.

Doku Umarov otti vastuun Moskovan maaliskuun 2010 metropommeista Kavkaz Centerin kautta julkaisemallaan videolla.[4][5]

Palvelun perusti maaliskuussa 1999 Tšetšenian entinen "tiedotusministeri" Movladi Udugov Groznyissa. Palvelu on sijainnut useissa maissa olevilla palvelimilla, joista Venäjä pyrkii kitkemään sen viranomaisten avulla. Perusteena on esitetty epäily kansainvälisen terrorismin tukemisesta. Julkaisun puolustajat katsovat moniarvoisen uutisvälityksen edellyttävän, että Tšetšenian konfliktin molemmat osapuolet saavat näkemyksensä julkisuuteen. Sivut on poistettu ilmestymisensä jälkeen Liettuassa, Latviassa ja sittemmin myös Ruotsissa.

Liettuassa sivut suljettiin ensimmäistä kertaa syyskuussa 2004 sen jälkeen, kun Kazkaz Center oli julkaissut Šamil Basajevin tiedotteen, missä hän ilmoitti osallisuutensa Beslanin koulukaappaukseen. Tämän jälkeen suomalainen liikemies Mikael Storsjö siirsi sivut omalle palvelimelleen. Myös Suomessa sivut suljettiin suojelupoliisin konsultaation jälkeen, mutta sen jälkeen ne avattiin uudelleen suomalaisella ja ruotsalaisella palvelimella. Perjantaina 5. toukokuuta 2006 Tukholman kansainvälinen syyttäjä Håkan Roswall määräsi palvelinlaitteet takavarikoitavaksi estääkseen sivujen ylläpitämisen Ruotsissa. Laitteet kuuluvat PRQ Web hostingille. Storsjön mukaan syynä operaatiolle on se, että Venäjän Tukholman-suurlähetystö oli tehnyt valituksen poliisille siitä, että sivuilla oli suhtauduttu myönteisesti 13. lokakuuta 2005 tapahtuneeseen Naltšikin hyökkäykseen, missä kuoli 12 poliisia ja saman verran muita henkilöitä. Hyökkääjiä oli noin 150–200.[6]

Noustuaan kapinallisten presidentiksi kesällä 2006 maltillinen Doku Umarov viittasi ensimmäisessä Kavkaz-Centerissa julkaistussa lausunnossaan Aslan Mashadovin ja Boris Jeltsinin 12. toukokuuta 1997 solmimaan sopimukseen. Tämä ei sopinut Udugovin johtamalle jihadistien radikaalisiivelle, vaan hän alkoi sensuroida Umarovin lausuntoja, ja hänen ensimmäinen lausuntonsa poistettiin sivustolta. 12. syyskuuta Umarov sanoi "kansainvälisen oikeuden perusteella meillä on oikeus puolustaa itseämme, ja sen vuoksi taistelemme". Myös tämä lausunto poistettiin Kavkaz-Centerin sivustoilta. Seuraavana päivänä Umarov vaati, että verkkosivu julkaisisi hänen lausuntonsa kokonaisuudessaan tai ei ollenkaan.[7]

  1. Tsetseenitaistelijoiden nettisivustoa toimitetaan Suomesta käsin!. Hymy, 2010, nro 5, s. 32. tiivistelmä. Viitattu 7.7.2010.
  2. Islamistiterroristi ilmoitti suomalaissivustolla Moskovan lentokenttäiskusta. Ilta-Sanomat, 8.2.2011. Artikkelin verkkoversio.
  3. Doku Umarov: Dokka Umarov: Kavkaz Center is our Mujahideen website, the State website (Video) Kavkaz Center. 28.3.2009. Viitattu 7.7.2010. (englanniksi)
  4. Department of Current News:+Dokka Abu Usman: Moscow metro attack is a retribution for Russian crimes in the Caucasus Kavkaz Center. 31.3.2010. Viitattu 7.7.2010. (englanniksi)
  5. Hän suunnitteli Moskovan pommi-iskut. Iltalehti, 31.3.2010. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 7.7.2010.
  6. [1]
  7. Chechnya Weekly Volume 7, Issue 38 (October 05, 2006) -- Dokku Umarov: Between Jihad and the Struggle for Freedom[2]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän tiedotusvälineet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kavkaz Center

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]