Kauttua

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kauttuan paperitehdas.

Kauttua on Eurassa Satakunnassa sijaitseva Kauttuan kylään perustetun Kauttuan ruukin ympärille muodostunut tehdasyhdyskunta, joka yhdessä Euran kirkonkylän kanssa muodostavat nykyään pääosan Euran keskustaajamaa.

Luonnonympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauttua sijaitsee Säkylän Pyhäjärven pohjoisrannalla Eurajoen varressa, Säkylän Pyhäjärven luusuan luona.

Keskuspalvelut ja taajama[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauttualla on liikekeskus, jossa on kauppa, ravintola ja pankki. Lisäksi siellä on muun muassa pallokenttä, karting-rata ja ampumarata.

Tilastokeskuksen taajamarajauksessa 2011 Kauttua on yhdessä Euran kirkonkylän kanssa osa Euran kirkonkyläksi nimettyä Euran keskustaajamaa, jonka väkiluku oli vuoden 2011 lopussa 6 587 asukasta.[1] Aiemmin se on muodostanut oman tilastollisen taajamansa, joka kuitenkin on sittemmin kasvanut yhteen Euran kirkonkylän taajaman kanssa.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin puolentoista kilometrin päässä Kauttualta sijaitsee Euran lentokenttä. Rauman radalta kulki aikoinaan Kauttualle haararata, joka poistettiin käytöstä vuonna 2009.[2]

Teollisuusyhdyskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kauttuan paperitehdas

Kauttualla on vuodesta 1908 toiminut alun perin A. Ahlström Osakeyhtiön omistuksessa ollut Kauttuan paperitehdas. Yksi Kauttuan paperitehtaan paperikoneista on nykyään Ahlstrom Tampere Oy:n ja kaksi muuta Jujo Thermal Oy:n omistuksessa. Toinen merkittävä teollisuuslaitos on Amcor Flexibles Finland Oy:n tehdas, joka oli aikanaan myös A. Ahlström Oy:n omistama.

Ruukkiympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kauttuan ruukinpuisto

Kauttualla on historiallinen ruukkialue Kauttuan ruukinpuisto ja Luistarin muinaispuisto. Ruukinpuiston alueella sijaitsevia tärkeitä rakennuksia ja paikkoja ovat muun muassa Tallinmäki, Kauttuan Klubi ja Alvar Aallon suunnittelema Terassitalo. Pyhäjärvi-instituutti sijaitsee aivan Ruukinpuiston kupeessa. Kauttuan ruukki- ja paperitehdasyhdyskunta kuuluu Suomen valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin[3].

Asutusta Kauttualla uskotaan olleen jo 7 000 vuotta sitten.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan 31.12.2011 8.2.2013. Tilastokeskus. Viitattu 22.3.2013.
  2. Kauttuan rata vetelee viimeisiään 26.6.2012. Satakunnan Kansa. Viitattu 19.9.2012.
  3. Kauttuan ruukki- ja paperitehdasyhdyskunta Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  4. http://www.eura.fi/ruukinpuisto/esihistoria.html
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.