Katja Toivola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katja Toivola
Henkilötiedot
Syntynyt27. lokakuuta 1975 (ikä 48)
Helsinki
Muusikko
Aktiivisena 1997–
Tyylilajit jazz
Soittimet pasuuna
Yhtyeet Spirit of New Orleans, New Orleans Helsinki Connection
Levy-yhtiöt Spirit Of New Orleans Productions

Katja Aili Maria Toivola (s. 27. lokakuuta 1975 Helsinki) on suomalainen, New Orleansissa asuva jazzmuusikko, jonka instrumentti on pasuuna. Hän on ensimmäinen naispuhaltaja, joka on esiintynyt vakituisesti New Orleansin Preservation Hallissa.[1] Hän soittaa myös bassorumpua ja on myös graafinen suunnittelija ja valokuvaaja.[2]

Varhaisvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toivola eli lapsuutensa Helsingissä ja kävi koulua Helsingin ranskalais-suomalaisessa koulussa, josta valmistui ylioppilaaksi vuonna 1994. Sen jälkeen hän opiskeli romaanista filologiaa ja etnomusikologiaa Helsingin yliopistossa. Hän teki pro gradunsa neworleansilaisesta ReBirth Brass Bandistä ja sai apurahan kenttätyömatkaan Suomen kulttuurirahastolta vuonna 2003.[3] Tutkielman aihe oli Feel Like Funkin’ It Up — Tutkielma New Orleansin jazzia soittavasta ReBirth Brass Bandistä.[4][5] Filosofian maisteriksi Toivola valmistui vuonna 2005.[3]

Toivola soitti pianoa nelivuotiaasta lähtien, mutta ei juuri innostunut tuosta soittimesta tai siitä materiaalista, jota piti soittaa. “En erityisemmin jaksanut innostua pianonsoiton teoriasta opettajani harmiksi, mutta musiikki sellaisenaan vaikutti minuun niin, että opettelin sisulla kappaleet ulkoa mutta hitaasti.”[6]

Jazzin Toivola löysi 1990-luvun alussa, kun hänen äitinsä oli vienyt hänet jazzfestivaaleille.[6]

»Äitini keksi jostakin syystä viedä minut Classic Jazz Festareille vuonna 1991, konsertteihin ja muutamiin jameihin. Perinnejazz vaan tarttui minuun enkä ole siitä sen jälkeen päässyt irti. Tunnen jazzin omaksi jutukseni.»

Sen jälkeen hän harrasti jazzia aluksi kuuntelijana. Jonkin aikaa hänellä oli alttosaksofoni, mutta siitä ei tullut hänen soitintaan:

»Soitin itse asiassa ensin alttosaksofonia, koska pidin sen äänestä ja olemuksesta. Sen jälkeen haaveilin joko trumpetista tai pasuunasta. Kimmokkeen sain pasuunalle Otavan musiikkileirillä, jossa llkka Virto suostui lainaamaan minulle pasuunansa. Koska sain siitä äänen, päätin jatkaa sillä.»

Ura muusikkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toivola tunsi jo nuorena joitakin soittajia ja pääsi mukaan bändiin Helsingissä. Sitten hän tapasi neworleanslaisia muusikoita, jotka kannustivat tulemaan heidän kaupunkiinsa. Siellä Toivola kantoi pasuunaa mukanaan ja pääsi jammailemaan ja mukaan piireihin.[7]

»Jammailukulttuuri New Orleansissa on aivan erilainen kuin Suomessa. Kun keikoilla muusikot näkevät, että sinulla on mukana instrumentti, pääset yleensä mukaan soittamaan ainakin yhteen biisiin. Jos olet aivan surkea, se jää siihen. Mutta jos osaat soittaa, saat jatkaa lavalla mukana. — — Minä vaan kantelin sitä pasuunaa mukanani ja pääsin sitten jammailemaan.»

New Orleansissa Toivola kävi ensi kertaa vuonna 1995, ja vakituisesti hän on asunut siellä vuodesta 2004 lähtien. New Orleansista hän löysi miehensä, jazztrumpetisti Leroy Jonesin, jonka kanssa hän on ollut yhdessä vuodesta 1997 ja naimisissa vuodesta 2016 lähtien.

Heti alussa sattui merkittävä vastoinkäyminen, kun hurrikaani Katrina iski kaupunkiin. Seuranneet tuhot eivät aiheutuneet niinkään itse hurrikaanista, vaan siitä, että kaupungin suojaksi rakennetut tulvavallit murtuivat yksi kerrallaan.[8] Toivolan ja Jonesin vuokra-asunnossa vesi nousi yli metrin korkeudelle, mikä tarkoitti sitä, että lähes kaikki irtaimisto tuhoutui. Asunto kuitenkin siivottiin ja pilalle menneet tavarat heitettiin pois. Onneksi pian alkoi tulla kutsuja keikoille, eli soittotyöt jatkuivat. Muusikot olivatkin ensimmäisiä hirmumyrskyn jälkeen kaupunkiin palanneita asukkaita.[9] Katrinan jälkimainingeista tehdyssä amerikkalaisessa television draamasarjassa Treme Toivola esiintyi toisen tuotantokauden kahdeksannessa jaksossa nimeltä Can I Change My Mind?[10] Nykyisin Toivolan rutiineihin kuuluu perjantai-illan soittokeikka Preservation Hallissa miehensä yhtyessä. Suomessa hän käy pari kertaa vuodessa, ja silloin hän soittaa yhtyeissä nimeltä Spirit of New Orleans (SONO) ja Helsinki New Orleans Connection. SONO on käynyt esiintymässä myös ulkomailla, mm. Fidži-saarilla, Uudessa-Seelannissa sekä merkittävimmillä Euroopan ja Skandinavian jazzfestivaaleilla. Yhtye on myös julkaissut kolme levyä.[9] Helsinki New Orleans Connection puolestaan on esiintynyt kahdesti New Orleansin JazzFestissä.[11]

Tutkimuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • “New Orleansin brass band -musiikin suosion kasvu 1960-luvulta tähän päivään.” 2001. Etnomusikologian seminaariesitelmä.[5]
  • “Rebirth Brass Bandin Do whatcha wanna -kappaleen rakenneanalyysi.” 2002. Etnomusikologian seminaariesitelmä.[5]
  • Feel like funkin’ it up: tutkielma New Orleansin jazzia soittavasta Rebirth Brass Bandistä. 2003. Etnomusikologian pro gradu -työ.[5] Gradun pdf-versio Helsingin yliopiston e-thesis –palvelussa (Arkistoitu – Internet Archive)

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spirit of New Orleans[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 2002 — Bogalusa Strut (SONO-1), featuring Leroy Jones & Susanna Mesiä
  • 2006 — Some Of These Days, featuring Leroy Jones & Eeppi Ursin (SONOP-8464)
  • 2009 — Mahogany Hall Stomp (SONOP 1650), featuring Eeppi Ursin, Leroy Jones & Mari Watanabe

New Orleans Helsinki Connection[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 2004 — New Orleans Helsinki Connection: At Last (NOHC-242)
  • 2012 — New Orleans Helsinki Connection: Paradise On Earth (SONOP 0714)

Muita levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1997 — Riverside Rascals: Riverside Rascals featuring Tricia Boutté (RR 997)
  • 2004 — Susanna Mesiä: Susanna Mesiä trad
  • 2005 — Leroy Jones, New Orleans Brass Band Music: Memories Of The Fairview & Hurricane Band (LJCD-4221), vierailevana solistina
  • 2008 — Original Hurricane Brass Band: We Shall Not Be Moved (kokoelmalevy)
  • 2008 & 2009 — Leroy Jones & Katja Toivola: Leroy Jones & Katja Toivola (SONOP 052008 & 9352), kokoelmalevy
  • 2012 — Original Hurricane Brass Band: We Shall Not Be Moved (LJCD 0512)
  • 2012 — Leroy Jones: Go To The Mardi Gras (LJCD 0212)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Päivi Suikkanen: Tosi tarina: Pasuunarakkautta yle.fi. 15.06.2016. Yle. Viitattu 8.11.2017.
  2. Katja Toivola: Spirit Of New Orleans Productions spiritofneworleans.com. Viitattu 8.11.2017.
  3. a b Katja Toivolan CV
  4. Katja Toivola: [www.linkedin.com/in/katjatoivola/ Katja Toivola LinkedIn-sivustolla] Viitattu 8.11.2017.
  5. a b c d Feel like funkin’ it up: tutkielma New Orleansin jazzia soittavasta Rebirth Brass Bandistä Helka-tietokanta. Helsingin yliopisto. Viitattu 8.11.2017.
  6. a b Yksi vintiöistä — Katja Toivola. Jazzrytmit, , 97. vsk, nro 9. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 8.11.2017.
  7. Satu Nurmio: Rakkaus jazziin kuljetti suomalaispasunistin New Orleansin mestareiden seuraan yle.fi/uutiset. 14.8.2013. Yle. Viitattu 8.11.2017.
  8. Miia Saari: Katja Toivola: ”Elän unelmaani New Orleansissa”. Anna, 06.05.2013.
  9. a b Eija Talo-Oksala: Pasunisti Katja Toivolan Helsinki ja New Orleans Jazzrytmit. 12.07.2013. Arkistoitu 1.12.2017. Viitattu 8.11.2017.
  10. Suomalainen soittaa pasuunaa amerikkalaisten suosikkisarjassa Iltasanomat. 15.6.2011. Sanoma Oy. Viitattu 8.11.2017.
  11. Markus Nordenstreng: Rytmimusiikin karnevaali. New Orleansin JazzFestillä kuuluu kaupungin rikas musiikillinen perintö, mutta myös musiikkia kaikkialta maailmasta. Helsingin Sanomat, 4.5.2015, s. B 1–2. Sanoma Oy.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]