Kanadaneskimokoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanadaneskimokoira
Huskies 2000-08-24.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Kanada
Rodun syntyaika ikivanha
Alkuperäinen käyttö rekikoira, kuormankuljettaja, metsästyskoira
Nykyinen käyttö rekikoira
Muita nimityksiä Canadian Eskimo Dog, esquimaux, qimmiq, esquimau du Canada, chien esquimau canadien, Kanadischer Eskimohund, perro esquimal canadiense
FCI-luokitus ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
alaryhmä 1 Pohjoiset rekikoirat
#211
Ulkonäkö
Paino 25–50 kg
Säkäkorkeus 50–60 cm
Väritys mikä tahansa

Kanadaneskimokoira (canadian eskimo dog) on vanha kanadalainen rekikoirarotu. Sillä ei ole mitään tekemistä pienen valkoisen amerikaneskimokoiran kanssa, joka on läheisempää sukua saksanpystykorville ja on aina toiminut seurakoirana. Kanadaneskimokoira kuului aiemmin FCI:n hyväksymien rotujen listalle numerolla # 211, mutta poistettiin sieltä, kun sen rotumääritelmä korvattiin tanskalaisen grönlanninkoiran rotumääritelmällä. Vuonna 2018 FCI kuitenkin päätti virallistaa kanadaneskimokoiran uudelleen sekä julkaista sen päivitetyn rotumääritelmän.

Iso-Britanniassa sekä kanadaneskimokoira että grönlanninkoira luokitellaan "eskimokoiraksi". Ne ovat kuitenkin kotoisin eri alueilta ja niillä on jonkin verran rakenteellisia eroja, jotka myös FCI rodun uudelleen hyväksymisen myötä tunnustaa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadaneskimokoira on suurikokoinen, pitkäselkäinen ja vahvarakenteinen pystykorva. Sillä on kiilamainen pää ja vinot silmät. Uroksen säkäkorkeus on 55–60 senttimetriä ja nartun 50–57 senttimetriä. Uros painaa 30–50 kilogrammaa ja narttu 25–40 kilogrammaa. Rodusta on kaksi eri muunnosta, lyhyt- ja pitkäkarvainen. Lyhytkarvaisen karva on 2,5–5 senttimetriä pitkää ja pitkäkarvaisen 12–20 senttimetriä pitkää. Molempien karvapeite on säänkestävä ja tiheä. Kaikki värit sallitaan, mutta harmaa, mustavalkoinen ja kastanjanruskea ovat niistä tavallisimpia.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadaneskimokoira on vahvatahtoinen koira, joka tarvitsee itsevarman ja johdonmukaisen omistajan. Se on rohkea, uskollinen ja omistajaansa kiintynyt. Se on laumakoira, mutta se tulee vain harvoin toimeen vieraiden koirien kanssa. Se on vieraita kohtaan varautunut, muttei aggressiivinen. Tutuille ihmisille se on yleensä ystävällinen. Kanadaneskimokoiran tyypillisin ääntelytapa on ulvominen eikä se juurikaan hauku. Se on sitkeä ja kestävä, minkä vuoksi se pärjää hyvin ankarissa ja kylmissä olosuhteissa. Se tarvitsee paljon liikuntaa ja onkin parhaimmillaan työkoirana. Sen luontevin elinympäristö on erämaa tai maaseutu. Kerrostaloon se ei sovi.

Alkuperä ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadaneskimokoira on erittäin vanha rotu. Eskimot käyttivät sitä aiemmin paitsi taakan ja reen vetoon, myös karhun ja hylkeen metsästykseen. Se liikkui heidän mukanaan alueelta toiselle ravinnon perässä.

Vuonna 1959 Amerikan kennelliitto (AKC) poisti kanadaneskimokoiran virallisista roduista, johtuen koirien pienestä lukumäärästä. 1970-luvulla rotua alettiin kuitenkin elvyttää uudestaan.

Terveystilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadaneskimokoira on säilynyt hyvin terveenä, sillä sen jalostuksessa tärkeintä ovat olleet hyvät työskentelyominaisuudet ja luonne.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gómez-Toldrà, Salvador: Suuri koirakirja, osa 3. Suomentanut Hietaranta, Miia et al. Helsinki: Tammi, 1992. ISBN 951-30-9641-6.
  • Origin and Purpose Canadian Eskimo Dog Foundation – CEDF. Arkistoitu 1.2.2014. Viitattu 7.3.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]