Kanadaneskimokoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanadaneskimokoira

Huskies 2000-08-24.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Kanada
Rodun syntyaika ikivanha
Alkuperäinen käyttö rekikoira, kuormankuljettaja, metsästyskoira
Nykyinen käyttö rekikoira
Muita nimityksiä esquimaux, qimmiq, esquimau du Canada
FCI-luokitus ryhmä 5 (poistettu);SCC ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset rodut
Ulkonäkö
Paino 25-50 kg
Säkäkorkeus 50-60 cm
Väritys mikä tahansa

Kanadaneskimokoira (canadian eskimo dog) on vanha kanadalainen rekikoirarotu. Sillä ei ole mitään tekemistä pienen valkoisen amerikaneskimokoiran kanssa, joka on läheisempää sukua saksanpystykorville ja on aina toiminut seurakoirana. Kanadaneskimokoira kuului aiemmin FCI:n hyväksymien rotujen listalle numerolla # 211, mutta poistettiin sieltä, kun sen rotumääritelmä korvattiin tanskalaisen grönlanninkoiran rotumääritelmällä. Iso-Britanniassa molemmat rodut luokitellaan vastaavasti eskimokoiraksi. Ne ovat kuitenkin kotoisin eri alueilta ja niillä on jonkin verran rakenteellisia eroja, ja FCI:n jäsenistä Société Centrale Canine on virallisesti hyväksynyt ne kahdeksi toisistaan erilliseksi roduksi.[1]


Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadaneskimokoira on suurikokoinen, pitkäselkäinen ja vahvarakenteinen pystykorva. Sillä on kiilamainen pää ja vinot silmät. Uroksen säkäkorkeus on 55-60 cm ja nartun 50-57 cm. Uros painaa 30-50 kg ja narttu 25-40 kg. Rodusta on kaksi eri muunnosta, lyhyt- ja pitkäkarvainen. Lyhytkarvaisen karva on 2,5-5 cm pitkää ja pitkäkarvaisen 12-20 cm pitkää. Molempien karvapeite on säänkestävä ja tiheä. Kaikki värit sallitaan, mutta harmaa, mustavalkoinen ja kastanjanruskea ovat niistä tavallisimpia.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadaneskimokoira on vahvatahtoinen koira, joka tarvitsee itsevarman ja johdonmukaisen omistajan. Se on rohkea, uskollinen ja omistajaansa kiintynyt. Se on laumakoira, mutta se tulee vain harvoin toimeen vieraiden koirien kanssa. Se on vieraita kohtaan varautunut, muttei aggressiivinen. Tutuille ihmisille se on yleensä ystävällinen. Kanadaneskimokoiran tyypillisin ääntelytapa on ulvominen eikä se juurikaan hauku. Se on sitkeä ja kestävä, minkä vuoksi se pärjää hyvin ankarissa ja kylmissä olosuhteissa. Se tarvitsee paljon liikuntaa ja onkin parhaimmillaan työkoirana. Sen luontevin elinympäristö on erämaa tai maaseutu. Kerrostaloon se ei sovi.

Alkuperä ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadaneskimokoira on erittäin vanha rotu. Eskimot käyttivät sitä aiemmin paitsi taakan ja reen vetoon, myös karhun ja hylkeen metsästykseen. Se liikkui heidän mukanaan alueelta toiselle ravinnon perässä.

Vuonna 1959 Amerikan kennelliitto (AKC) poisti kanadaneskimokoiran virallisista roduista, johtuen koirien pienestä lukumäärästä. 1970-luvulla rotua alettiin kuitenkin elvyttää uudestaan.

Terveystilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadaneskimokoira on säilynyt hyvin terveenä, sillä sen jalostuksessa tärkeintä ovat olleet hyvät työskentelyominaisuudet ja luonne.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gómez-Toldrà, Salvador: Suuri koirakirja osa 3

http://www.canadianeskimodogfoundation.ca/about/origin-and-purpose/47-origin-and-purpose.html

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fiches et standards de race. Société Centrale Canine. Viitattu 15.2.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]