Kaljavelli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaljavelli (myös kaljavellinki, kaljakeitti tai lämmitys, ruots. ölsupa) on länsisuomalainen jouluruoka. Sitä tiedetään nautitun Turun ja Etelä-Pohjanmaan välisellä alueella, ja makeana se on ollut poikkeavaa vaihtelua arkiruokaan.

Kysymyksessä on makeahko, lämpimänä lusikalla nautittava vellimäinen ruskea ruokalaji, jonka perusaineina ovat koti- tai vaarinkalja sekä maito ja siirappi. Eräillä seuduin siihen laitetaan myös vehnäjauhosuurus, josta tulee klimppejä, ellei sitä hyvin sekoiteta. Sekaan voidaan heittää rusinoita ja muita mausteitakin. Etelä-Pohjanmaalla kiehumisvaiheessa velliin lisätään ohra- tai vehnäjauhoista, maidosta, suolasta, sokerista ja kananmunasta sekoitetusta löysästä taikinasta tehtyjä klimppejä.[1] Vakka-Suomessa siihen kuuluvat pienet juustokuutiot, jotka lisätään heti, kun velli on nostettu liedeltä, jotta ne hieman ehtivät liota. Velli nautitaan lämpimänä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kolmonen, Jaakko: Suomen pitäjäruoat, s. 150. Helsinki: Patakolmonen, 1986. ISBN 951-95-875--2-7.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kolmonen 1986, s. 150
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.