Köyhät ritarit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Köyhät ritarit.

Köyhät ritarit (myös köyhä ritari tai leipävanukas, ruots. fattiga riddare, ransk. pain perdu) on jälkiruoka, joka valmistetaan paistamalla maidossa liotettuja vehnäleivän, esimerkiksi ranskanleivän viipaleita.[1] Vehnäleivän sijaan käytetään myös kuivahtanutta pullaa.[2] Maidon joukkoon voidaan sekoittaa myös muna ja niin haluttaessa hiukan sokeria sekä vehnäjauhoja. Viipaleet kastetaan molemmin puolin maitoseokseen ennen uunissa tai pannulla rasvassa paistamista.

Tavallisesti köyhät ritarit syödään lämpiminä hillon ja kermavaahdon kera.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaakko Raholan mukaan Köyhät ritarit (The Poor Knights) oli muun muassa Edvard III:n vuonna 1349 perustama veljeskunta, johon kuuluivat Windsorin linnan asunnoissa asuvat, eläkkeellä olevat sotilaat. Demokratian tulon myötä Euroopan aateliset menettivät valtansa ja rahansa. He halusivat silti säilyttää entisen elämäntapansa ja syödä jälkiruokaa, vaikka siihen ei olisi ollutkaan varaa. Edullinen jälkiruoka oli paistettu kuivahtanut leipä. Keski-aikaisessa ohjeessa mausteena on käytetty madeiraa tai sherryä, kanelia ja sitruunankuorta, jotka kaikki olivat tuolloin kalliita mausteita.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Superihanat suklaiset köyhät ritarit! 3 tapaa tuunata klassikkoherkku Kodin Kuvalehti. 26.2.2018. Viitattu 26.1.2024.
  2. Köyhät ritarit Kinuskikissa. Viitattu 26.1.2024.
  3. Köyhät ritarit Martat. Viitattu 26.1.2024.
  4. Tiina Rantanen: Klassikkoruoka: Köyhät ritarit kotiliesi.fi. 6.6.2017. Viitattu 9.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.